Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lumina păcii de la Betleem a ajuns la Viena

În fiecare an, în ajunul duminicii a treia din Advent, are loc la Viena o sărbătoare ecumenică: cea a împărțirii luminii păcii de la Betleem. Pentru această manifestare pornesc spre Viena câteva mii de tineri din organizația Scout. Anul acesta au fost tineri din aproape 30 de țări ale lumii: ei au preluat lumina de la Viena și o duc în țările și comunitățile lor de origine, după care se distribuie în biserici, spitale și tuturor oamenilor de bunăvoință.

Acțiunea împărțirii luminii păcii de la Betleem a început în anul 1986, în studioul de televiziune a regiunii superioare a Austriei (ORF). Ideea a atras acum un semnal deosebit pentru întreaga Europă: lumina de la Betleem trebuie să călătorească ca un ambasador al păcii către toate țările și astfel să anunțe nașterea lui Isus. Lumina este simbolul cel mai frecvent folosit de Crăciun. Cel care primește și împărtășește această lumină a păcii face să ne amintim de mesajul Crăciunului, ne reamintește de misiunea noastră de creștin, de a căuta și de a proclama pacea între oameni. Din anul 1986 și până astăzi, Lumina păcii a fost aprinsă din Grota Nașterii din Betleem de către un copil din Austria Superioară și adusă cu avionul la Viena. Aici, lumina este împărțită în a doua sâmbătă din Advent, iar apoi, în cea de-a treia sâmbătă și în duminica a patra a Adventului este distribuită în majoritatea țărilor europene.

Lumina păcii nu este și nu are un caracter magic, care poate evoca pacea. Mai degrabă, ea ne aduce aminte de datoria noastră de a lucra pentru pace. Lumina păcii este un semn de speranță pentru fiecare dintre noi. Se răspândește în doar câteva zile de la o flacără mică, se transformă și devine o mare de lumină care strălucește cu mesajul său peste milioane de oameni, prin intermediul comunităților și tehnologiei moderne.

Anul acesta, Lumina păcii a fost împărțită la Viena, sâmbătă, 11 decembrie 2010, în biserica "Don Bosco" și s-a desfășurat sub motoul: "Voi sunteți lumina lumii. Lumina aduce pace în sufletele oamenilor!" Din partea Diecezei de Iași a participat un grup de 10 tineri, conduși de către pr. Adrian Blăjuță, vicar la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău. După ce au dus această lumină și la Ambasada României din Viena, tinerii au poposit și în Parohia Arsenal, al cărei paroh sunt. În cadrul unei sfinte Liturghii solemne, credincioșii au primit această lumină din partea oaspeților și au dus-o în familiile lor. Tinerii au cântat câteva colinde românești, iar prin cântarea lor frumoasă au reușit să încânte inimile celor prezenți. Apoi au fost invitați la o agapă frățească, unde a fost un moment de încărcătură spirituală și un nou pas de pregătire temeinică pentru sărbătorea Crăciunului.

A doua zi, în duminică a treia a Adventului, în fața luminii de la Betleem, a avut loc un concert extraordinar prezentat de câțiva artiști din cadrul Operei de Stat din Viena. Corul, intitulat "Ensemble armonico sacro", a prezentat cântece compuse de către Krajnik, Dunkl, Schemelli, Brahms, Bach, Gounod, Händel, Hajek, Mozart și Livinston. Surpriza cea mare a fost când ni s-a spus că între acești artiști este și o soprană care provine din România. În prezența Luminii păcii de la Betleem, fiecare participant a înțeles cât de important este să poți fi asemenea luminii, care aduce mereu siguranță și bucurie în sufletele oamenilor.

Sperăm ca prin darul Luminii păcii, pe care îl vor primii și mii de credincioși din Dieceza de Iași, să putem avea un Crăciun cât mai luminat și fericit. Dorim ca fiecare să înțeleagă mesajul lui Cristos: "Voi sunteți lumina lumii...", iar această bucurie să poată fi transmisă și celor care nu permit ca lumina să pătrundă în întunericul sufletului lor.

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat