Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: "PS dr. Anton Durcovici la cinstea altarelor!"

Într-o atmosferă de rugăciune și reverență, românii catolici din Roma "San Vitale" au sărbătorit, miercuri, 8 decembrie 2010, hramul comunității: Neprihănita Zămislire. În aceeași măsură însă s-a acordat spațiu și martirului nostru pentru credință, ep. dr. Anton Durcovici.

"PS dr. Anton Durcovici la cinstea altarelor!" Aceasta a fost dorința și intenția pentru care preoții, credincioșii prezenți și autoritățile civile s-au rugat împreună.

Atât în comunitatea din Grotte Celoni (Roma), cât și la cea din "San Vitale" (Roma) s-au făcut rugăciuni pentru beatificarea cât mai grabnică a slujitorului lui Dumnezeu, care și-a dat viața pentru Cristos în închisorile comuniste.

Preasfânta Fecioară Maria, neprihănit zămislită, și-a adunat copiii în jurul "mesei cuvântului și a Euharistiei". Știm că PS Durcovici a iubit-o mult și ei i-a încredințat Dieceza de Iași în vremurile grele ale prigoanei comuniste.

Conform unei tradiții "nescrise", Mons. Anton Lucaci, responsabil cu pastorația românilor din Italia, a fost celebrant principal și în același timp predicator.

Au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma și postulator pentru cauza de beatificare a ep. dr. Anton Durcovici, cât și o parte dintre preoții aflați la Roma pentru studii.

Credincioșii, mare parte îmbrăcați în portul tradițional românesc, s-au alăturat la rândul lor "corului" care, într-o zi atât de importantă pentru Mama noastră cerească, a cântat din tot sufletul "Toată frumoasă ești Marie..." Imnul s-a vrut și ca o implorare la cea care este "Regina martirilor", pentru ca ea, cunoscând sacrificiul episcopului nostru martir, să mijlocească la Fiul său ridicarea lui cât mai grabnică la cinstea altarelor.

La frumoasa celebrare au ținut să se alăture, cu simplitate și modestie, pr. Daniel Pop, rectorul Colegiului "Pio Rumeno", din Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo, director al Oficiului pentru Migranți din cadrul Vicariatului de Roma, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene "San Vitale", Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul statului român pe lângă Sfântul Scaun, Diana Turconi Bubenek, ministru secretar de stat pe lângă Sfântul Scaun, George Bologan, atașat cu probleme culturale pe lângă statul italian.

În cadrul predicii, Mons. Anton Lucaci a prezentat mesajul papei Benedict al XVI-lea cu ocazia celebrării sărbătorii Neprihănitei Zămisliri, iar la sfârșit, împreună cu toată comunitatea, a recitat rugăciunea atât de des auzită în ultimele zile, pentru ridicarea episcopului martir Anton Durcovici la cinstea altarelor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, fiecare din cei prezenți a primit câte o broșură cu viața ep. Durcovici, cu îndemnul, nu numai de a o citi, dar și de a înălța lui Dumnezeu o rugăciune spre beatificarea lui.

În acest sens, duminica, 12 decembrie, va fi prezentat la Roma filmul documentar care prezintă mărturii din și despre viața PS Dr. Anton Durcovici; încă o ocazie pentru românii prezenți de a-și aminti de sacrificiul episcopului nostru.

Creștinii români catolici din Roma, împreună cu păstorul lor, se alătură tuturor celor care, într-un singur cor, strigă către Dumnezeu: "PS dr. Anton Durcovici la cinstea altarelor!"

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 73.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat