Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Peregrinatio Mariae: Procesiune pe străzile orașului

Prezența icoanei sfintei Fecioare de la Cacica la Bacău s-a încheiat cu o procesiune pe străzile orașului, miercuri, 8 decembrie 2010. PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a celebrat Liturghia de la ora 18.00 din biserica "Sfinții Petru și Paul". După sfânta Liturghie a urmat procesiunea la care a participat un număr foarte mare de credincioși.

În ultima zi a prezenței Icoanei Maicii Domnului de la Cacica în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, credincioșii au venit într-un număr deosebit de mare să o venereze pe Preacurata. Fiind și sărbătoarea "Neprihănita Zămislire", s-au celebrat pe parcursul zilei mai multe sfinte Liturghii, iar în predicile care s-au ținut s-a explicat atât misterul zămislirii fără păcat a Fecioarei, cât și despre importanța venerării Preacuratei pentru acest mare dar din viața ei.

Pe parcursul după-amiezii, credincioșii din Parohiile "Fericitul Ieremia" și "Sfântul Francisc de Assisi", în frunte cu preoții lor, au condus momentele de rugăciune organizate în biserică. Corul mare al parohie "Fericitul Ieremia" a cântat la Liturghia pontificală de la ora 18.00. Credincioși din aceste parohii au citit lecturile și rugăciunea credincioșilor.

Momentul central al zilei a fost Liturghia de la ora 18.00, celebrată de PS Anton Coșa, venit de la Chișinău pentru această sărbătoare. Alături de Excelența sa au concelebrat aproximativ 25 de preoți. Credincioșii au umplut până la refuz biserica, mulți dintre ei rămânând afară. Predica a fost ținută de pr. Andrei Cocianga, paroh al Parohiei "Sfântul Francisc" (Izvoare), care le-a vorbit credincioșilor despre frumusețea Fecioarei neprihănit zămislită și a icoanei sale care ne conduce spre frumusețea lui Dumnezeu.

Ceremonia s-a încheiat cu o procesiune pe străzile orașului. În față a mers crucea procesională, au urmat apoi prapurile, ministranții, icoana, preoții, corul parohiilor din Bacău și mulțimea credincioșilor. Pe tot parcursul procesiunii credincioșii au purtat lumânări aprinse în mâini și au cântat în cinstea sfintei Fecioare.

Procesiunea a revenit în biserică, unde au fost binecuvântate cinci icoane cu Fecioara de la Cacica, care au fost oferite celor cinci parohii catolice din Bacău: "Fericitul Ieremia", "Sfânta Cruce", "Sfântul Francisc", "Inima Neprihănită a Mariei" și "Sfântul Nicolae". A urmat apoi un cuvânt de mulțumire din partea părintelui decan Isidor Dâscă, apoi din partea pr. Romuald Bulai, rectorul Sanctuarului din Cacica, iar la încheiere PS Anton Coșa a transmis un cuvânt de salut tuturor celor prezenți.

După încheierea ceremoniilor, icoana rămas în biserică pentru câteva ore, timp în care cei care au dorit au putut trece prin fața ei pentru a o venera.

Icoana a fost dusă la 9 decembrie la Barticești, unde va rămâne câteva zile, după care își va continua pelerinajul prin parohiile diecezei.

Redacția Biserica și Viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Bacău: Peregrinatio Mariae: Procesiune pe străzile orașului


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat