Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințire de diaconi

Cincisprezece studenți de la Institutul Teologic din Iași au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel, miercuri, 8 decembrie 2010, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"din Iași.

După un lung drum de pregătire, de studiu și rugăciune, cei 15 studenți au primit hirotonirea diaconală din mâna episcopului de Iași. Acest moment a fost precedat de o săptămână de exerciții spirituale și de profesiunea de credință, în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie 2010, timp în care candidații au meditat la taina de care urmau să fie făcuți părtași. Exercițiile au avut loc în casa de reculegere de la Bârnova (Iași), sub îndrumarea pr. Anton Diac, paroh de Cleja II. La 7 decembrie, ora 18.00, ei au făcut profesiunea de credință în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, în fața PS Petru Gherghel, a pr. rector Wilhelm Dancă, a preoților profesori și a seminariștilor.

Liturghia de hirotonire a fost prezidată de PS Petru Gherghel, la care au concelebrat alți doi episcopi și aproximativ 150 de preoți. La celebrare au participat persoane consacrate, rude ale diaconilor, credincioși din Iași, precum și din localitățile în care cei 15 au copilărit.

După Evanghelie, candidații și-au exprimat încă odată în mod public dorința de a-l sluji pe Cristos și Biserica lui, prin "prezent"-ul spus părintelui rector Wilhelm Dancă, atunci când acesta l-a strigat pe fiecare candidat pe nume.

În cadrul omiliei, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a vorbit despre Maria, modelul de slujire în adventul nostru. El a afirmat că "solemnitatea Neprihănitei Zămisliri este inserată chiar în inima Adventului ca o nestemată într-o coroană". De asemenea, a accentuat rolul sfintei Fecioare în economia mântuirii. "În această zi celebrăm, în Maria, triumful iubirii lui Dumnezeu pentru întreaga omenire, căci prin Maria, cea ferită de pata păcatului, începe un nou raport între om și Dumnezeu". La finalul predicii, PS Petru Gherghel i-a îndemnat pe candidații la diaconat ca, asemenea Mariei, să nu le fie frică să spună da-ul lor lui Dumnezeu.

După omilie s-a desfășurat ceremonia de consacrarea întru diaconat a candidaților, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

* * *

Diaconii

  • Pentru Dieceza de Iași: Adam Marius (Roman - "Fericitul Ieremia"), Bacoșcă-Țernă Gabriel (Săbăoani), Balint Mihai-Gabriel (Pustiana), Beșleagă Pavel (Iugani), Bulai Eusebiu (Iași - "Sfânta Tereza"), Ciobanu Gabriel (Buruienești), Conțu Alin-Benone (Bacău - "Sfânta Cruce"), Dămoc Sergiu-Marian (Pildești), Jitaru Florin (Bacău - "Sf. Nicolae"), Pal Ionuț (Roman - "Sfânta Tereza").

  • Pentru Arhidieceza de București: Crișmaru Liviu (Pârgărești), Ianuș Vasile-Lucian (Șcheia), Lucaci Maximilian (București - "AMD"), Răileanu Mircea Ioan (București - "Sfânta Cruce").

  • Pentru Dieceza de Chișinău: Cohanovschi Vasile (Glodeni - Stârcea / Republica Moldova).

Claudiu Bulai

* * *

Impresii ale câtorva dintre noii diaconi:

- "Ziua aceasta a reprezentat momentul cel mai important al vieții mele de până acum. Pentru mine diaconatul este un mod special de a fi mai aproape de Dumnezeu și de oameni, mai aproape de altarul pe care Cristos se jertfește pentru noi în fiecare zi. Sub ocrotirea Duhului Sfânt m-am pregătit pentru această zi frumoasă care mi-a oferit o posibilitate nouă de a-l urma pe Isus". (Eusebiu Bulai)

- "Totus tuus, Maria! În sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri m-am dedicat cu totul lui Cristos prin treapta diaconatului. Pe sfânta Fecioară Maria, slujitoarea lui Dumnezeu, aș vrea să o imit și eu, prin ascultarea Cuvântului și prin trăirea acestuia. Am primit haruri multe în această zi și bucuria mea s-a transmis repede și la cei din jur, asemenea Mariei care a primit de la îngerul Gabriel vestea că va fi mama Celui Preaînalt și care imediat a plecat să împărtășească și altora această bucurie. Datoria mea va fi aceea de a-l predica pe Cristos prin faptă și cuvânt și de a sluji asemenea lui Cristos care a venit să slujească, nu să fie slujit. Mă încredințez în continuare rugăciunilor credincioșilor și îi asigur că îi voi aminti în rugăciunile mele". (Pavel Beșleagă)

- "Sfințirea ca diacon a însemnat pentru mine darul iubirii lui Isus Cristos față de mine, care m-a ales și m-a consacrat pentru totdeauna, ca ucenic al său. În schimbul acestui mare dar, am răspuns și eu cu un dar mult mai mic, dăruindu-mă lui Isus Cristos din toată inima și cu toată ființa. În slujirea pe care am primit-o mă încred total în ajutorul bunului Dumnezeu, a mijlocirii Preacuratei Fecioare Maria și a rugăciunilor tuturor credincioșilor pentru a fi mereu un slujitor bun și credincios". (Sergiu Dămoc)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
8 decembrie: Iași: Sfințire de diaconi. Foto: Sergiu Gabor
8 decembrie: Iași: Sfințire de diaconi. Foto: ITRC


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat