Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Peregrinatio Mariae. Ziua hramului

În cea de a doua zi a prezenței icoanei Sfintei Fecioare de la Cacica la Bacău s-a celebrat și hramul Parohiei "Sf. Nicolae". Liturghia hramului, ce a avut loc luni, 6 decembrie 2010, ora 11.00, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, înconjurat fiind de un număr semnificativ de preoți și credincioși.

După primirea duminică seară cu mare bucurie a Icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, luni, în ziua sfântului Nicolae, s-a celebrat hramul comunității catolice din centrul Bacăului. Încă din zorii dimineții pelerini din Bacău și împrejurimi s-au îndreptat spre măreața biserică, unde pe un podium în fața altarului trona Icoana Fecioare de la Cacica, înconjurată de flori. Biserica era îmbrăcată în straie de sărbătoare, iar statuia lui Isus cu brațele deschise din prezbiter invita la o trăire de familie a acestei sărbători. Între Liturghiile de dimineață pelerinii s-au așezat la rând așteptând cu răbdare să venereze icoana de aproape.

Liturghia solemnă a hramului, la care au participat aproximativ 55 de preoți, a început cu o procesiune din biserica veche, care poartă numele sfântului Nicolae. Credincioși veniți și din satele dimprejur se rugau și cântau Preacuratei.

Predica a fost ținută de un fost vicar în Parohia "Sf. Nicolae", pr. Irinel Iosub, în prezent paroh de Siret. Părintele a vorbit credincioșilor despre cele trei virtuți teologale care constituie caracteristici fundamentale ale sfântului Nicoale. Credința nu este un sentimentalism ieftin, speranța e mai mult decât simple calcule matematice, iar iubirea e ceea ce umple și împlinește totul. Iubirea a marcat în mod deosebit viața Preacuratei, care a devenit pentru creștinii din toate timpurile model de trăire a iubirii.

Organizarea celebrării liturgice a hramului din acest an a avut ceva deosebit: locul acordat soților creștini în pregătirea diferitor momente liturgice. Doi soți au citit cele două lecturi biblice care preced sfânta Evanghelie, doi soți au citit rugăciunea credincioșilor, doi soți împreună cu fiica lor au adus daruri la sfântul altar.

În cuvântul final, părintele decan Isidor Dâscă a mulțumit tuturor celor care au pregătit această sărbătoare, iar episcopului i-a mulțumit nu doar pentru că a participat ci și pentru că nu a venit singur, ci a adus-o cu el și pe Preacurata Fecioară de la Cacica. I-a invitat apoi pe credincioși să se apropie cu răbdare și venerație de icoană ca Maica Domnului să mijlocească harurile trebuincioase.

Luni a fost ziua de rugăciune pregătită de credincioșii din Parohia "Sf. Nicolae". Organizați pe grupuri, atât duminică seara cât și pe parcursul zilei de luni, aceștia au condus momentele de rugăciune organizate în fața Icoanei. Ziua de marți, 7 decembrie, va fi organizată de credincioșii din Parohia "Sf. Cruce", sub grija directă a pr. Iosif Comorașu, urmând ca miercuri, 8 decembrie, să vină rândul celor din Parohiile "Fer. Ieremia" și "Sf. Francisc" (Izvoare). După Liturghia de miercuri de la ora 18.00 se va organiza o procesiune cu icoana pe străzile orașului.

Redacția Biserica și Viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 decembrie: Bacău: Peregrinatio Mariae. Ziua hramului


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat