Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Depunerea adeziunii în AC

"Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui!" (Lc 3,4).

După cum spune și antifonul Evangheliei din ziua de duminică, 5 decembrie 2010, suntem chemați, cu toții, să împlinim Cuvântul Domnului: să pregătim inimile noastre, să ne abandonăm cu deplină încredere în el, pentru ca astfel să devenim vestitorii împărăției sale, modele pentru frații noștri întru Cristos.

O zi așteptată cu multă nerăbdare, plină de bucurie și speranță. Cu motoul acestui an asociativ, încă răsunând în adâncul inimilor: "Cereți și vi se va da!", ne încredințăm cu totul Domnului să ne ajute ca și în acest an asociativ să ducem la bun sfârșit toate proiectele pe care le vom desfășura, și de ce nu, să putem avea mai multe chiar și decât anul trecut. Ne adunăm cu toții înainte de sfânta Liturghie să terminăm de aranjat biserica, să punem la punct și cele din urmă detalii și observ cu bucurie cum tinerii și adulții, plini de elan și optimism, se ajută unii pe alții, ca și cum am forma o singură familie, indiferent de vârstă.

Începe sfânta Liturghie, înfrumusețată de cântecele pregătite în ajun, dar mai ales de predica părintelui paroh Mihai Simon, care, prin referințele făcute la evanghelia zilei, ne induce în suflet curajul de a merge mai departe și de a face cunoscută împărăția Domnului, așa cum a făcut și sfântul Ioan Botezătorul, patronul bisericii noastre, chiar dacă de cele mai multe ori nu suntem înțeleși în ceea ce facem.

După predică... momentul mult așteptat... Ajung la pupitru și, înainte de a anunța membrii care depun sau reînnoiesc adeziunea, trec rapid cu privirea peste cei care sunt prezenți. În fața altarului, unde sunt adulții, observ mai multe familii, soț și soție, care ținându-se de mână, care zâmbind duios unul altuia, semn că au decis să depună adeziunea împreună, ascultând parcă de mesajul pentru anul pastoral în curs: "Familie, devino ceea ce ești!". În schimb, tinerii sunt toți numai un zâmbet, chiar dacă acesta este ușor crispat, trădând emoția imensă, pentru cei care depun adeziunea pentru prima dată, sau doar unul liniștit și cald, al celor mai vechi, menit parcă să-i încurajeze pe cei nou-veniți. Încep să rostesc numele lor și, privind discret, când la unul, când la altul, îmi trec prin fața ochilor toate momentele, plăcute sau nu, când am râs sau poate am fost supărați, care însă ne-au ajutat să formăm acest grup atât de frumos, și parcă simt cum crește în mine dorința de a face mai mult decât anul trecut, fie să ne bucurăm, fie să suferim, dar toate să le facem împreună, pentru a putea da astfel exemplul potrivit celor care stau și privesc - de cele mai multe ori indiferenți la noi - pentru a putea atrage pe cât mai mulți.

La sfârșitul sfintei Liturghii, după ce facem poza de grup, ne îndreptăm spre casa parohială, pentru a consemna acest moment atât de important, la care am participat. Însă, când ies afară, observ zăpada care strălucește atât de tare încât te orbește. Mă opresc și, cuprins de lumină, mă uit când la soare, când la zăpadă. Și realizez că aproape nu este nici o diferența. Acea adunare atât de compactă a milioane și milioane de fulgi, uniți unul cu altul, reflectă razele soarelui aproape întocmai. Imediat, gândul îmi fuge la toți membrii Acțiunii Catolice, care astăzi depun adeziunea împreună cu noi, și realizez că și noi suntem la fel. Suntem acei fulgi de zăpadă, care, uniți, reflectăm lumina și iubirea Dumnezeului nostru în toată lumea. Însă, parcă suntem prea puțini... Cuprind toți membrii cu privirea, mă încredințez cerului și, plin de avânt, îmi zic mie și tuturor celorlalți: Curaj, cu ajutorul Domnului, înainte!

Lucian Păduraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 decembrie: Gioseni: Depunerea adeziunii în AC


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat