Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Peregrinatio Mariae. Sosirea icoanei

Mulțime mare de credincioși, seminariști și preoți, în frunte cu păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, și pr. decan Isidor Dâscă, au întâmpinat duminică, 5 decembrie, Icoana Maicii Domnului de la Cacica în fața bisericii "Ss. Petru și Paul" din Bacău. Icoana va rămâne la Bacău până miercuri seara.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica, în pelerinajul ei prin comunitățile catolice din Moldova, a sosit în cea mai mare comunitate catolică a Diecezei de Iași, Parohia Bacău "Sf. Nicolae", în a doua duminică din Advent, la ora 16.40. Pe treptele bisericii așteptau cântând mulți credincioși catolici, dar și ortodocși, din Bacău, dar și din împrejurimi. În mijlocul lor, se afla chiar episcopul de Iași, care prin prezența sa a dorit să ofere evenimentului semnificația cuvenită.

Icoana a fost primită în ropot de aplauze. Bucuria și emoția în fața unui asemenea moment istoric se puteau citi cu ușurință pe chipurile credincioșilor și ale păstorilor lor. Preasfințitul a condus ceremonialul de primire a icoanei, iar părintele decan a proclamat un fragment din sfânta Evanghelie. Patru bărbați din comitetul bisericii, îmbrăcați în straie de sărbătoare, au purtat pe brațele lor icoana până în fața altarului. Aici doi soți au rostit în numele credincioșilor din Bacău o rugăciune pentru toate familiile.

După cuvântul rectorului sanctuarului din Cacica, pr. Romuald Bulai, și cuvântul de salut al părintelui decan Isidor Dâscă, a urmat o oră de rugăciune mariană. Credincioși au înălțat rugăciuni și cântări spre tronul Preacuratei, momentul de rugăciune fiind condus de pr. Ciprian Bejan-Piser. În tot acest timp PS Petru Gherghel, preoții care au întâmpinat icoana, elevii Seminarului "Sf. Iosif" și credincioșii s-au rugat împreună pentru toate familiile Diecezei de Iași.

La ora 18.00 a început sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. Predica a fost ținută de pr. Romuald Bulai. Acesta a vorbit despre semnificația pelerinajului pe care icoana îl face prin parohiile diecezei. A fost amintit, de asemenea, rolul Sfintei Fecioare în istoria mântuirii, ca fundament al devoțiunii de care se bucură din partea credincioșilor. Părintele i-a îndemnat pe credincioși să se apropie cu evlavie de icoana Preacuratei și să fie convinși că Maica Domnului de la Cacica este protectoarea întregului popor român. Cine aleargă la Sfânta Fecioară nu va rămâne dezamăgit.

După încheierea sfintei Liturghii, grupuri de credincioși s-au rânduit să recite în mod organizat rugăciuni în fața icoanei. Luni, 6 decembrie, este hramul parohiei. Liturghia de hram de la ora 11.00 a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Momentele de rugăciune din timpul zilei vor fi organizate de Parohia "Sf. Nicolae". Marți va fi rândul credincioșilor din Parohia "Sf. Cruce", iar miercuri al celor din Parohiile "Fer. Ieremia" și "Sf. Francisc" (Izvoae). Pe tot parcursul acestor zile vor fi momente speciale de rugăciune și ocazie de spovezi. În fiecare seară, la ora 18.00, va fi o Liturghie solemnă cu predică specială, iar după Liturghia de miercuri va avea loc o procesiune cu Icoana de la Cacica pe străzile din centrul Bacăului.

Redacția Biserica și Viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 decembrie: Bacău: Peregrinatio Mariae. Sosirea icoanei


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat