Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Esența credinței și Împărăția ascunsă

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Esența credinței, scrisă de papa Benedict al XVI-lea. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 76 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 6 lei.

Încă de la alegerea sa ca papă, Benedict al XVI-lea a condamnat relativismul din zilele noastre, acuzându-l de atitudine ostilă față de Dumnezeu, de nerecunoașterea valorilor umane veritabile, creștine. Henri de Lubac, un mare teolog al secolului al XX-lea, spunea cu privire la aceasta că fără Dumnezeu omul poate organiza Pământul, dar nu poate să-l organizeze decât împotriva omului.

De aceea, papa propune un țel opus relativismului, în persoana lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Om adevărat. Cuvintele papei îndeamnă pe fiecare om la un examen de conștiință profund, care să ducă la o "normalizare" și la o maturizare a credinței, care să nu cadă sub diversele influențe ale modernității, căci, spune el, "credința este întâlnire cu Isus, care arată sensul lumii", "credința este experiență a adevărului". Prin aceste cuvinte, Benedict al XVI-lea ne propune să-l așezăm pe Dumnezeu în centrul vieții noastre.

Cartea "Esența credinței", tradusă din limba franceză de dna prof. Viorica Ungureanu, este o culegere de texte din diferite discursuri ale Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, ordonate alfabetic, în care papa tratează teme esențiale pentru trăirea deplină a credinței creștine, de la "adorația" care ne face liberi, până la "zelul" care este în serviciul credinței și al vieții.

"Această lucrare, Esența credinței, consacrată cuvintelor pronunțate de papa Benedict al XVI-lea de la începutul pontificatului său, ne invită să ne hrănim din această credință și să urcăm la izvorul său, care ne face să spunem: Eu cred. Noi credem" (card. Georges Cottier, teolog emerit al Casei Pontificale)

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Împărăția ascunsă, scrisă de Éloi Leclerc. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 216 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 10 lei.

Fiecare creștin ar trebui să aibă o trăire personală în comuniune cu Isus, care să-i stârnească și mai mult fascinația, interesul și, mai ales, credința în el. Fiecare creștin autentic are o proprie experiență de descoperire a lui Cristos.

Acest lucru vrea să-l susțină și Éloi Leclerc, care își mărturisește propria întâlnire cu Isus, în cartea "Împărăția ascunsă". Tradusă din limba franceză de Agnes Davidovici, cartea este alcătuită din 22 capitole, adică 22 de aspecte care pot fi 22 de pași ai itinerariului parcurs de autor în înțelegerea din ce în ce mai profundă a lui Isus.

Autorul, după mai multe experiențe în care a cunoscut "cruzimea și disperarea omenească", așa cum descrie el întâlnirea cu "universul sinistru al lagărelor de concentrare naziste", a fost cuprins de un sentiment înfiorător: "Dumnezeu ori tace, ori e absent". Pustiul spiritual pe care-l simțea începea să se umple cu tot felul de întrebări, dominantă fiind: "Oare să mai aibă evanghelia vreun sens într-o asemenea noapte a morții, în care Dumnezeu tace?" În încercarea de a răspunde acestor întrebări, a citit evangheliile, unde a descoperit că și Isus a simțit durerea celui părăsit, pe cruce, dar nu a refuzat să-și ducă până la capăt misiunea de a-l mărturisi pe Dumnezeu. Explică el concluzia la care a ajuns: "locul în care omul se simte abandonat, locul în care i se pare că Dumnezeu nu e prezent, s-a prefăcut în rug aprins".

În itinerariul său, autorul a înțeles că evanghelia nu este doar o lege, ci mai presus de toate este revelația uimitoare a unui Dumnezeu care, apropiindu-se infinit de mult de cei mai îndepărtați dintre oameni, s-a manifestat acolo unde era mai puțin așteptat.

Cartea se adresează unui public larg, întrucât autorul nu folosește o bibliografie bogată și nici citate savante care să îngreuneze textul.

Autorul își prezintă parcursul spiritual în felul următor:

"Cititorul care va binevoi să mă citească până la capăt va descoperi, sub sobrietatea aparentă a parcursului evanghelic, itinerariul meu personal, încercarea de a pătrunde taina tăcerii lui Dumnezeu. L-am urmat pe Cristos în vestirea evangheliei, până la răstignirea pe cruce, unde a trăit tragedia părăsirii supreme. Pe măsură ce înaintam pe acest drum, vedeam schițându-se tot mai puternic legătura dintre mesajul purtător de bucurie și tăcerea care a înconjurat moartea pe cruce a aducătorului mesajului. Nu a fost o relație exterioară și accidentală, era ceva strâns legat, esențial. Ca și cum vestirea nu s-ar fi putut împlini fără tăcerea ultimă. Cele descoperite nu reprezentau o explicație. Asemenea lucruri nu se pot explica. Acceptarea faptului că taina dumnezeiască ne derutează e singurul drum. Și ce poate fi mai misterios decât prezența lui Emanuel în tăcerea lui Dumnezeu! În tăcerile noastre! Tocmai pentru că se confruntă el însuși cu tăcerea lui Dumnezeu, Isus este cu adevărat Emanuel, adică «Dumnezeu cu noi». Atunci tăcerea, grea de o imperceptibilă prezență, se risipește ca întunericul la mijirea zorilor".

Cosmin Cimpoeșu

* * *

Esența credinței,
Papa Benedict al XVI-lea, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-99-0, 14x20 cm, 76 p., 6 lei

Împărăția ascunsă,
Éloi Leclerc, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-606-578-000-2, 14x20 cm, 216 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 62.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat