Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano (Italia): Scenetă de Crăciun

"Voi cei mici, dar și voi cei mari.... să nu închideți ușa-n nas nimănui. Cine știe dacă nu e chiar Isus cel care bate la ușă". Acestea este mesajul pe care "micii actori" au dorit să ni-l transmită sâmbătă, 25 decembrie 2010, cu ocazia marii sărbători a Crăciunului, tuturor credincioșilor catolici români din Cesano (Italia), prezenți la sărbătoare.

Sărbătoarea Crăciunului în comunitatea catolică românească din Cesano, după cele patru săptămâni speciale de pregătire ale Adventului, a început în biserica "San Sebastiano" cu sfânta Liturghie solemnă din ziua de Crăciun, la ora 18.00, celebrată de pr. Adrian Chili, parohul acestei comunități românești. În cuvântul de învățătură ne-a vorbit despre simplitatea lui Dumnezeu care coboară între oameni, pentru a fi alături de noi și pentru a ne aduce tuturor vestea cea bună a mântuirii.

Astfel, în mai puțin de o lună de pregătire, cu multă voință și seriozitate copiii de la catehism au pregătit credincioșilor prezenți la sfânta Liturghie din această zi specială de har o deosebită scenetă de Crăciun intitulată "Deschide ușa, creștine".

Micii actori și-au exprimat dorința de a cere celor mari să le vorbească mai mult despre Isus. Prin mica scenetă recitată în biserica "San Sebastian", imediat după sfânta Liturghie, după ora 19.00, cei 12 copii au dorit ca cei prezenți să nu uite pe cine sărbătorim de Crăciun, cine este Isus și cât de important este ca toți să-l cunoască, să-l iubească și să-l primească.

În scenetă era vorba despre faptul că acești copii tot căutând pe cineva care le explice cine e Pruncul născut la Betleem și negăsind pe nimeni mai în vârstă, au aflat adevărul de la Moș Crăciun. Acesta a zis că e vina lui că Isus s-a născut într-un grajd, iar oamenii nu-l cunosc, s-a umilit prea mult. Iar el, Moș Crăciun, fiindcă nu a dorit să-i găzduiască pe Iosif și pe Maria în casa lui de la Betleem, ca să-l nască pe Isus, pentru acest gest neomenesc din partea lui, Pruncul Isus la pedepsit să ducă an de an cadouri copiilor cuminți și în acest fel să-și ispășească păcatele. Deci, cadourile pe care astăzi copiii le primesc de la Moș Crăciun nu sunt de la el, ci sunt de fapt de la Pruncul Isus. El e cel care ni le dăruiește folosindu-se de Moș Crăciun. Și orice dar primit de sărbători vrea să ne amintească de darul suprem făcut nouă de Dumnezeu: fiul său Isus Cristos.

În concluzie copiii și-au dat seama cât de important este ca părinții lor și cei mai în vârstă să le vorbească zilnic despre Isus, despre Crăciun, despre Dumnezeu, pentru ca astfel să-l cunoască mai bine și să-l iubească. Dacă nu le vorbesc ei despre Dumnezeu, ci numai Moș Crăciun odată pe an cu ocazia Crăciunului nu e de mirare ca astăzi nu se mai știe cine e Pruncul născut la Betleem. Prin sceneta lor, copiii invită pe cei mai mari să-i ducă și pe ei mai des la biserică, să vadă și ieslea de la Betleem pe care o pregătește părintele în fiecare an, pentru ca acolo văzându-l pe Isus în iesle să știe de ce este sărbătoarea de Crăciunului.

Aplauzele pe care le-au primit micii actori la sfârșitul scenetei au fost o confirmare că sceneta le-a plăcut, dar și o mulțumire pentru mesajul special pe care a reușit să-l transmită.

Credincioșii catolici români din Cesano împreună cu păstorul lor, pr. Adrian, doresc tuturor românilor din țară și din străinătate un sincer și călduros "La mulți ani!" plini de sănătate, fericire și binecuvântare de la Domnul.

Andreea Sabina Gondoș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 decembrie: Cesano (Italia): Scenetă de Crăciun


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat