Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința Episcopilor din România
Str. Popa Tatu, nr. 68, 010804-București, sector 1
Tel. 021/3111289, fax 021/3111591
Nr. 95/31.12.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Papa Benedict al XVI-lea dedică libertății religioase
cea de a 44-a Zi Mondială a Păcii, de la 1 ianuarie 2011

"Libertatea religioasă, cale pentru pace" este tema celei de a XLIV-a Zile Mondiale a Păcii, celebrată la 1 ianuarie 2011. În mesajul adresat cu această ocazie, papa Benedict al XVI-lea amintește că dreptul la libertatea religioasă este înrădăcinat în însăși demnitatea persoanei umane: "orice persoană trebuie să poată exercita în mod liber dreptul de a mărturisi și de a manifesta, individual sau comunitar, propria religie sau propria credință, atât în public cât și în privat, în învățământ, în practici, în publicații, în cult și în celebrarea riturilor".

Suveranul Pontif își exprimă totodată dorința ca în întreaga lume, "în special în Europa, să înceteze ostilitățile și prejudecățile împotriva creștinilor datorate faptului că ei intenționează să-și orienteze viața în mod coerent cu valorile și principiile exprimate în evanghelie": "Europa să învețe mai degrabă să se reconcilieze cu propriile rădăcini creștine, care sunt fundamentale pentru ca ea să înțeleagă rolul pe care l-a avut, pe care-l are și pe care intenționează să-l aibă în istorie; astfel ea va ști să experimenteze dreptatea, înțelegerea și pacea, cultivând un dialog sincer cu toate popoarele".

Denunțarea diferitelor acte de violență și apelul la instaurarea și promovarea păcii în lume au fost și sunt mereu o preocupare a Bisericii Catolice. În ultimele luni Sfântul Scaun a intervenit în repetate rânduri, în mod public și explicit, în legătură cu diferite cazuri de încălcare a libertății religioase și de conștiință în Europa și China, și pentru a denunța actele de violență împotriva creștinilor săvârșite în ziua de Crăciun în Filipine, Nigeria și Pakistan, iar în discursul adresat membrilor Curiei Romane, la 20 decembrie curent, papa Benedict al XVI-lea a vorbit pentru prima oară de creștinofobie.

"O societate reconciliată cu Dumnezeu - afirmă papa Benedict al XVI-lea în încheierea mesajului său - este mai aproape de pace, care nu înseamnă simpla absență a războiului, nu este simplul rod al predominării militare sau economice, și cu atât mai puțin al vicleniilor înșelătoare sau al manipulărilor abile. Pacea este rezultatul unui proces de purificare și înălțare culturală, morală și spirituală a oricărei persoane și a oricărui popor, în care demnitatea umană este pe deplin respectată".

Ziua Mondială a Păcii a fost instituită de către Papa Paul al VI-lea printr-un mesaj publicat la 8 decembrie 1967, iar prima Zi Mondială a Păcii a fost celebrată la 1 ianuarie 1968. Papa Paul al VI-lea își manifesta atunci convingerea că această propunere a Bisericii Catolice exprimă aspirațiile popoarelor, guvernelor și instituțiilor internaționale care slujesc menținerea păcii în lume, ale instituțiilor religioase și mișcărilor culturale, politice și sociale care au ales să facă din menținerea păcii un ideal al lor, al tinerilor, al oamenilor care văd cât de necesară dar și cât de amenințată este astăzi pacea în lume. Propunerea de a dedica păcii prima zi a anului calendaristic nu este, în mod exclusiv, religioasă sau catolică. Biserica Catolică a dorit să lanseze această inițiativă în speranța că ea va afla ecou la toți cei care pot să promoveze și să făurească pacea.

Biroul de presă

Pr. Eduard Mihai Coșa,
secretar general


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat