Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mircești: Depuneri de coroane în amintirea eroilor

La Mircești, județul Iași, miercuri, 1 decembrie 2010, la Monumentul eroilor din localitate, reprezentanți ai Bisericii Catolice și ai Bisericii Ortodoxe, ai Primăriei și ai școlii au depus coroane și s-au rugat pentru odihna și fericirea veșnică a eroilor care au luptat și s-au jertfit pentru întregirea patriei noastre dragi, România. Cinste, onoare și bucurie veșnică lor!

Să nu uităm ceea ce spunea marele grec Pericle: "Măreția unui popor se vede din felul cum își cinstește eroii".

În Sfântă Scriptură avem două cărți, 1 și 2 Cronici, în care poporul ales și-a consemnat eroii spre cinstire veșnică, căci ori de câte ori se citesc aceste cărți, tot de atâtea ori se pomenesc și se cinstesc acești eroi.

Ba mai mult, în cinstea mai multor eroi deosebiți, poporul ales, a înființat sărbători naționale, cum ar fi:

- Sărbătoarea Purim. Această este o sărbătoare a bucuriei pentru felul minunat în care Dumnezeu i-a scăpat pe evrei de planurile ucigașe ale lui Haman, dușmanul evreilor, prin curajul Esterei și al lui Mardoheu. Evenimentul s-a petrecut în capitala Susa și este redat în cartea Esterei.

- Sărbătoarea luminilor. Numită și Hanuca, această sărbătoare comemorează resfințirea Templului, după victoria lui Iuda Macabeul asupra ocupanților greci (1Mac 4,41-49; 2Mac 10,6-8). Timp de trei ani de zile, închinarea oficială fusese întreruptă, căci Antioh Epifanul profanase Templul. Iuda Macabeu i-a învins pe greci și a resfințit Tempul. Sărbătoarea în cinstea eliberării și resfințirii Templului de către Iuda Macabeul ține opt zile și începe în fiecare an pe 25 Cislev (decembrie) prin rugăciuni, cântece și aprinderea de lumânări. În fiecare zi se aprinde câte o lumânare, iar cinstea această le revine femeilor.

Inspirați de la vechiul poporul ales al lui Dumnezeu, creștinii, noul popor ales al lui Dumnezeu, au început și ei să-și cinstească eroii. Mai întâi pe cei ai credinței, pe care îi cinsteste prin sărbătoare, rând pe rând, în fiecare zi din an. Iar apoi pe cei care s-au jertfit pentru binele patriei lor și pentru care a instituit sărbători civile zilnice sau anuale, individuale sau colective.

De aceea și noi, astăzi, după ce am cinstit eroii credinței la biserică, am venit la Monumentul eroilor din localitate, ca să le dăm cinstea cuvenită jertfei lor, prin rugăciuni, cântece și poezii. Rugăciunea a fost înălțată pentru fericirea lor veșnică, dar și pentru generația de astăzi că să nu uite că numai credința și jertfă fac pe adevărații eroi

A consemnat pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat