Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Djebonoua: Crăciun adevărat

În aceste zile de Crăciun suntem asaltați de multe mesaje care se rezumă la unul: "Crăciun fericit!". Dar ce este Crăciunul nu ni se spune și fericirea spre care tindem nu este prea clară.

Ba mai mult, de vreo lună încoace ni se vorbește despre "sărbătorile de iarnă" și despre avalanșa de oferte ce le însoțesc. Și iarăși, durata acestor sărbători nu ni se spune și nici conținutul lor. Pare-se a fi o fericire continuă.

Să fim clari: Crăciunul nu se confundă cu aceste așa zise "sărbători de iarnă". Crăciunul nu se rezumă la Moș Crăciun, cadouri, mese încărcate de bucate, cumpărături nelimitate. Crăciunul este cu totul altceva.

Crăciunul este clipa în care Dumnezeu se face om, făcându-l astfel pe cel din urmă capabil de Dumnezeu. "Amintește-ți, omule, demnitatea ta!", ne îndeamnă papa Leon cel Mare. Iar sfântul Augustin nu contenește să ne vorbească despre "schimbul minunat" realizat în acest timp sfânt: Dumnezeu își asumă natura umană pentru ca omul să fie înălțat spre Dumnezeu. Iar acesta fără ca omul să o merite, fără ca cineva să i-o ceară lui Dumnezeu. "O, frumusețe a iubirii!".

Acolo unde este viață, unde este Dumnezeu, este Crăciun. "Dumnezeul vieții", Emanuel, este "Dumnezeu (prezent mereu) cu noi".

Dincolo de tot ce ni se oferă de "sărbătorile de iarnă", Crăciunul este în inima omului. Dumnezeu venit pe pământ, vrea să rămână cu noi: să-i facem un loc în viața noastră. Căci "dacă Dumnezeu s-ar fi născut de mii de ori la Bethleem, dar niciodată în inima ta, aceasta nu-ți va folosi la nimic".

În același timp, Crăciunul ne obligă. La iesle, nu putem merge decât împreună cu ceilalți. În fața Pruncului Isus, nu putem rămâne în picioare. Mântuirea nu e meritul nostru: ea ne vine de sus. Sărăcia ieslei ne trimite la cei săraci. Tot ce trebuie să facem este să credem că această gingașă Făptură este Mântuitorul.

Dar cum este Crăciunul acolo unde nu este iarnă și nici tradițiile atât de dragi nouă europenilor? Cum este Crăciunul la Djebonoua, în misiunea română din Coasta de Fildeș?

În definitiv, Crăciunul este unul singur, însă sunt diferiți oamenii care îl trăiesc; diferite sunt realitățile istorice și geografice în care el se întrupează. Cum am spus, esența Crăciunului este Dumnezeu făcut om.

Aici Crăciunul este viață ce transpare din toate celebrările dedicate acestei sărbători. În aceste zile bisericile sunt pline, iar credincioșii participă la Liturghii trup și suflet. Cea mai mare parte a Liturghiei cântă, bat din palme și dansează. Stau în picioare de la cel mai mic până la cel mai mare. Și nu se plâng de oboseala, deși Liturghia se prelungește peste două ore. Totul este un act de laudă adus lui Dumnezeu. Bucuria credinței le animă fiecare gest. Este o simfonie a bucuriei rar întâlnită. "O, iubire a frumuseții!"

Credința lor este viața lor (cf. cardinalul Iuliu Hossu). Pentru credincioșii de aici nu există separare între viața de zi cu zi și crezul lor. Pentru ei, toate cântecele sunt religioase.

În simplitatea lor, dau tot ce au. M-au surprins prin ieslele construite și ornamentele florale pe care le-au pregătit de Crăciun. Au organizat chiar și un "Crăciun de fraternitate", în care se duce ceva și celor care nu au. Însă de pe listă nu sunt excluși necreștinii. Nu au prea multe, dar au totul. Astfel spus, numai săracul este creator, pentru că neavând ce să dăruiască, se dăruiește pe sine.

Credința este un lux pe care nu și-l pot permite, dar tocmai de aceea fac sacrificii mari pentru a o dobândi. Sunt conștienți că tot ce au este de la Dumnezeu. Viața este darul lui. Recunoaștere a acestei realități sunt cele 31 de botezuri celebrate în aceste zile.

La Djebonoua, Crăciunul este viață, bucuria de a trăi dăruind totul, căci"nimic nu este prea mult pentru Dumnezeu" (cum spunea primul președinte al Coastei de Fildeș, Felix Ouffouet Boigny).

Fie ca pruncul Isus să vă dăruiască un Crăciun adevărat, căci multe lucruri ne pot face fericiți, însă numai Dumnezeu ne poate face fericiți cu adevărat!

Laurențiu Luca și Aurelian Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 decembrie: Djebonoua: Crăciun adevărat


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat