Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei în sărbătoarea Sfintei Familii (26 decembrie 2010)

Iubiți frați și surori!

Evanghelia după Luca relatează că păstorii din Betleem, după ce au primit de la înger vestea nașterii lui Mesia, "au mers în grabă și au găsit pe Maria și pe Iosif și pruncul, așezat în iesle" (2,16). Așadar, primilor martori oculari li s-a prezentat scena unei familii: mamă, tată și fiu nou-născut. Pentru aceasta Liturgia ne propune să celebrăm, în prima duminică după Crăciun, sărbătoarea Sfintei Familii. Anul acesta ea este chiar în ziua după Nașterea Domnului și, prevalând asupra sărbătorii sfântului Ștefan, ne invită să contemplăm această "icoană" în care micul Isus apare în centrul afectului și a îngrijirilor părinților săi. În săraca peșteră din Betleem - scriu părinții Bisericii - strălucește o lumină foarte vie, reflexie a misterului profund care învăluie acel Prunc, și pe care Maria și Iosif îl păstrează în inimile lor și-l lasă să transpară în privirile lor, în gesturile, mai ales în tăcerile lor. De fapt, ei păstrează în intimitatea lor cuvintele veștii pe care îngerul a adus-o Mariei: "cel care se va naște Fiul lui Dumnezeu se va chema" (Lc 1,35).

Și totuși, nașterea oricărui copil aduce cu sine ceva din acest mister! Știu bine asta părinții care-l primesc ca pe un dar și care, adesea, vorbesc despre el. Nouă tuturor ni s-a întâmplat să auzim un tată sau o mamă spunând: "Acest copil este un dar, o minune!". De fapt, ființele umane trăiesc procreația nu ca simplu act reproducător, ci îi percep bogăția, intuiesc că orice creatură umană care apare pe pământ este "semnul" prin excelență al Creatorului și Tatălui care este în ceruri. Deci cât de important este ca orice copil, venind în lume, să fie primit de căldura unei familii! Nu contează comoditățile exterioare: Isus s-a născut într-un grajd și ca prim leagăn a avut o iesle, însă iubirea Mariei și a lui Iosif l-au făcut să simtă gingășia și frumusețea de a fi iubiți. De asta au nevoie copiii: de iubirea tatălui și a mamei. Acest lucru le dă siguranță și, în creștere, permite descoperirea sensului vieții. Sfânta Familie din Nazaret a trecut prin multe încercări, ca aceea - amintită în Evanghelia după Matei - a "uciderii pruncilor nevinovați", care i-au constrâns pe Iosif și pe Maria să emigreze în Egipt (cf. 2,13-23). Însă, încrezându-se în Providența divină, ei au găsit stabilitatea lor și i-au asigurat lui Isus o copilărie senină și o educație solidă.

Dragi prieteni, Sfânta Familie este cu siguranță singulară și irepetabilă, dar în același timp este "model de viață" pentru orice familie, pentru că Isus, om adevărat, a voit să se nască într-o familie umană, și făcând astfel a binecuvântat-o și a consacrat-o. De aceea să încredințăm sfintei Fecioare Maria și sfântului Iosif toate familiile, pentru ca să nu se descurajeze în fața încercărilor și dificultăților, ci să cultive mereu iubirea conjugală și să se dedice cu încredere slujirii vieții și a educației.

Benedictus Pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat