Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul văzut de sfântul Augustin

De pr. Marcello Stanzione*

Sfântul Augustin (354-430) era un episcop apropiat de poporul său, gânditor foarte profund, scriitor, teolog, exeget, filozof. Scrierile lui sunt o comoară a Patrologiei creștine. Crearea regulii comunitare în Biserică este un fundament pe care secolele care au urmat au putut să înalțe un turn înalt fără a zdrobi baza teologică furnizată de episcopul de Hippona.

Augustin este considerat unul din părinții Bisericii din Occident, împreună cu Ambroziu, Grigore cel Mare și Ieronim, precum și unul din cei mai mari teologi și filozofi ai Bisericii. Ceea l-a făcut vestit a fost imensa lui producție literară, o enormă cantitate de discursuri și scrieri între care cele mai celebre sunt "Cetatea lui Dumnezeu", o apologie a creștinismului, și "Confesiunile", autobiografia lui care reprezintă și una din marile capodopere din toate timpurile. Augustin aprecia credința simplă a mamei sale Monica, pe care Biserica o sărbătorește la 27 august, însă era convins că omul credincios trebuie să crească în cunoașterea credinței și s-o regândească în mod critic pentru a nu fi învins de erori și de critici.

Augustin era convins că iubirea genuină a lui Dumnezeu și a aproapelui se naște numai din adevărul cunoscut prin rațiune și credință. Nucleul gândirii sale teologice se rotește în jurul temei păcatului și a harului divin, înțeles ca unic, autentic izvor din care trebuie luată mântuirea. Augustin a fost un intelectual apropiat de cei săraci, cărora le împărțea toate ofertele pe care le primea și chiar a ajuns să topească vasele sacre din metal pentru a veni în ajutorul necesităților celor săraci. Primea persoanele uitând de el însuși până acolo încât petrecea zile întregi fără să mănânce. Vedea în preoție și în episcopat nu un titlu de onoare ci o datorie de slujire așa încât a fost primul care s-a autodefinit "slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu".

Providența se folosește de suflete conform planurilor sale. Corupția în tinerețe, erorile doctrinale ale lui Augustin, înainte de convertirea sa, au provocat o reacție de sfințenie în el, datorată rugăciunilor și lacrimilor mamei sale, Monica, și grație corespunderii lui la harul divin. Cu aceste titluri de Bun Păstor și de Învățător, el a fost și rămâne în Biserica lui Dumnezeu unul dintre aceia care au împărțit din belșug pâinea sufletelor care sunt învățătura și sfințenia.

Referitor la Crăciun, Augustin a scris multe discursuri. Prezentăm unul dintre acestea în care episcopul subliniază cum misterul întrupării a rămas ascuns celor mândri. Spune episcopul de Hippona: "A răsărit pentru noi o zi de sărbătoare, o dată anuală; astăzi este Nașterea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos: Adevărul a apărut din pământ, ziua din zi s-a născut în ziua noastră. Să tresăltăm și să ne bucurăm! Câtă binefacere ne-a adus umilința unui Dumnezeu atât de sublim o înțeleg bine credincioșii creștini, în timp ce n-o pot înțelege inimile păcătoase, pentru că Dumnezeu a ascuns aceste lucruri celor înțelepți și pricepuți și le-a revelat celor mici. De aceea, să se agațe cei umili de umilința lui Dumnezeu, pentru ca prin acest ajutor să reușească să ajungă la înălțimile lui Dumnezeu; în aceeași manieră în care, atunci când nu reușesc singuri, se ajută de animalul lor de povară. În schimb cei înțelepți și pricepuți, în timp ce se străduiesc să cerceteze despre măreția lui Dumnezeu, nu cred nici măcar în aceea. Goi și frivoli umflați de orgoliu, sunt ca suspendați între cer și pământ în mijlocul vârtejului de vânt. Sunt ei înțelepți și pricepuți, dar conform lumii acesteia, nu conform aceluia care a creat lumea. Dacă ar avea adevărata înțelepciune, aceea care este a lui Dumnezeu, ba chiar care este însuși Dumnezeu, ar înțelege că Dumnezeu putea să ia un trup, fără ca să trebuiască să se mute în trup. Ar înțelege că Dumnezeu a asumat ceea ce nu era, deși a rămas ceea ce era; că a venit la noi în natura de om, fără să se îndepărteze deloc de Tatăl; că a rămas ceea ce este din totdeauna și s-a prezentat la noi în propria noastră natură; că a ascuns puterea sa într-un trup de prunc fără a o sustrage de la conducerea universului. Și că de el care rămâne la Tatăl are nevoie universul, tot așa de el care vine la noi are nevoie nașterea dintr-o Fecioară. De fapt, Fecioara Mamă a fost dovada atotputerniciei sale: fecioară înainte de a zămisli, fecioară după ce a născut; rămasă însărcinată fără a fi devenit așa din partea unui bărbat; însărcinată cu un copil fără intervenția unui bărbat; cu atât mai fericită și mai singulară pentru că a avut în dar rodnicia fără a pierde integritatea. Acei înțelepți preferă să considere inventată o minune așa de mare în loc să creadă că s-a întâmplat cu adevărat. Astfel, față de Cristos, om și Dumnezeu, neputând să creadă în natura umană, o disprețuiesc; neputând să disprețuiască natura divină, nu cred în ea. Dar cu cât o disprețuiesc mai mult, cu atât mai mult noi acceptăm trupul omului în umilința lui Dumnezeu; și cu cât mai mult o consideră imposibilă, cu atât mai mult pentru noi este lucrare divină nașterea feciorelnică în nașterea pruncului" (Disc. 184, 1, 1).

* Pr. Marcello Stanzione este președintele Asociației Armata Sfântului Mihail Arhanghelul

(După Zenit, 24 decembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat