Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Visul Crăciunului

Moto: Oare ce o fi visat pruncul în ieslea Betleemului?

Cerul cenușiu, monoton învăluie lumea zgribulită, amorțită în uitarea fără cusur, iar tăcerea de plumb a iernii simțurilor si a tuturor sentimentelor calde ce dau viață oricărei simțiri a înghițit lacom totul. Soarele a uitat să zâmbească prietenos, permițând ca florile de gheață să împodobească generos fereastra vieții.

Inevitabil, în simfonia naturii reci și inerția cojoacelor de lumină și tradiții aduse din noaptea amintirii, am omis esențialul. Pe nesimțite episcopul Nicolae a devenit Moș Crăciun, sărbătoarea vieții și a darului divin a devenit timpul cadourilor, atât de numeroase încât ne-au făcut să uităm recunoștința. E vremea saniei cu reni și a trenului Coca-Cola, care sfidează orice rădăcină spirituală și taie orice ispită care ar putea invita la dragoste, gratuitate, dăruire, privându-ne de bogăția a tot ceea ce a însemnat acum 2000 de ani Crăciunul. Am uitat demult de ce avem Crăciunul, iar conținutul pe care ni-l oferă o societate mult prea interesată și închisă în ea însăși e prea firav, aflat etern în pragul termenului de expirare, mult prea "recent", ca să te înfrupți cu voluptate din el.

Ciudat... parcă totul te ademenește să privești zbanghiu în gol și te lași furat de val. E dulce adormirea și mult mai comodă visarea. Inevitabil însă, se amestecă punctele din programul cotidian, demult anticipat și grijuliu prevăzut, cu avalanșa de gânduri, doruri, nostalgii de sezon, care se îmbulzesc de-a valma, încercând să răpească liniștea și să mă sfâșie cu dinții lor nemiloși și reci, și să mă arunce în brațele unui nou an, ce se conturează ca un nou început ce mă întâmpină de această dată ostil, ca un teritoriu străin și neprietenos, în care dezorientarea este vecină cu lipsa perspectivelor, iar singurătatea și planurile pe termen scurt fac casă bună cu sentimentul părăsirii și al înstrăinării.

Ca și copilul cu năsucul turtit pe geamul devenit acum opac, cu decorațiuni inedite dar reci de sezon, oglindind o natură înghețată ce a pierdut culoarea și seva vieții, aș vrea să deschid obloanele și să mă pătrundă aerul din care sorbeam odată cu lăcomie și nu mă mai săturam să îl inspir. Aș vrea să privesc din nou cu nesaț și să întrezăresc iar mângâierea razelor care topeau și încălzeau odată nu doar natura însuflețită de atâtea șoapte, atâtea atingeri, ci și un suflet împodobit de mii de culori din curcubeul de trăiri ce purtau amprenta exuberanței juvenile și a râsetelor de copii, ce dădeau armonie fiecărei zile și sens pașilor vieții.

Dar știu că va fi din nou dimineață... Mă voi trezi dintr-un vis urât în care nu am crezut oricum niciodată, pentru că mi-au bătut întotdeauna în geam razele soarelui ce m-a purtat grijuliu pe brațe și m-a mângâiat mereu răcoarea și dulceața aerului curat și parfumat al încrederii în Cel care, deși mic și firav, a schimbat cu nașterea sa o lume întreagă...

Zâmbesc și deschid ochii. Clipesc și adorm iar. Știu că mă va învălui din nou visul cel mai drag mie: visul Crăciunului. E visul oricărui om, un vis de dragoste, acela de a te ști în siguranță, ocrotit, de a te ști iubit și de a iubi cu toată ființa ta. E un "nu știu cum și-un nu știu ce" fără de care sensul îți scapă printre degete. E visul lui Dumnezeu despre fericirea omului în care sunt invitat să cred și eu.

Cu el pot îndrăzni să cred că nu sunt întâmplător aici, că mă pot regăsi acasă, oricât de des mă arunc în îmbrățișarea inimii care mă învață dintr-o iesle săracă să iubesc și dă aripi sufletelului ce caută sincer... viața, chiar și într-un mediu ostil. Și mă bucur în fiecare dimineață că îi pot mulțumi, căci îmi dă voie să visez. Îmi permite să visez chiar visul său, de acum 2000 de ani, din cetatea în care totul era, ca și acum, mult prea ocupat, în care nu mai era loc pentru nimeni și nimic. Ieslea rece a indiferenței a găzduit și altădată Viața. Departe de forfota lumii, de zarva ei sufocantă, ascunsă în lumini și ornamente, a trebuit să viseze El visul său cel mai frumos, în aceleași culori ale unei istorii care pare că se repetă la nesfârșit.

Visătorii o sfârșesc întotdeauna rău. Deși prețul e scump, e frumos însă să visezi. Iar Crăciunul mă va obliga mereu să o fac, să strig, să cânt adevărul inexorabil pe care o lume întreagă încearcă de 2000 de ani să îl ascundă în spatele luminilor, moșilor de sezon, brazilor, cadourilor, forfotei sărbătorilor de iarnă, că visul lui Dumnezeu cel mai frumos este unul de dragoste, e visul care a prins viață și demonstrează adevărul inefabil că dragostea există, că s-a făcut trup și a locuit între noi, oamenii. Mulți au întâlnit-o: Maria, Iosif, păstorii, magii... Cred că și eu am întâlnit-o, de vreme ce pot încă visa... de fapt ea m-a întâlnit pe mine odată și de atunci nu îmi mai dă pace, mă determină și mă motivează să stau drept, să lupt, să întâmpin ferm orice provocare, să mai am un gram de încredere și speranță când alții au depus demult armele și să nu pierd din vedere ceea ce merită iubit, trăit, chiar dacă de prea multe ori acest crez mă costă atât de mult. Și asta pentru că nu e doar un vis, e viață!

Nu există nimic mai frumos și nimic care să te înfioare mai mult și să te facă să închizi ochii, ca să te întrebi de e aievea, doar un vis... ori chiar te scalzi cu adevărat în fericire! Acest vis nu-l uiți niciodată. Totul e altfel de când a fost prima oară Crăciunul. Totul a devenit altfel de când am trăit pentru prima oară Crăciunul. Și nimic nu m-ar întrista mai mult decât... să uit visul Crăciunului.

Pr. Claudiu Budău


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat