Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Reculegere despre iubire

Sâmbătă, 12 decembrie 2010, 25 de tineri din diferite parohii au continuat itinerariul zilelor de reculegere lunare cu tema "Iubirea se dăruiește, iubirea se primește" organizat la Oratoriul "Maria Bambina" din Parohia "Sf. Cruce" Bacău.

Ziua s-a deschis printr-o reflecție asupra convingerilor personale despre iubire exprimate printr-o scrisoare "de dragoste" scrise unei persoane iubite în care fiecare trebuia să folosească cele mai semnificative cuvinte și expresii prin care să vorbească despre iubire într-un limbaj perceptibil.

Nu există nici un dubiu: iubirea este exigența imprimată în persoană. Omul nu poate trăi în lipsa iubirii, el însuși este iubire. Omul nu poate trăi fără iubire. El rămâne pentru el însuși o ființă neînțeleasă, viața îi este privată de sens dacă nu i se revelează iubirea, dacă nu se întâlnește cu iubirea, dacă nu o experimentează și nu o face a sa proprie, dacă nu participă pe viu la ea...

Dacă ne ascultăm cu atenție pe noi înșine, ne dăm seama că problema vieții e aceasta: cum să îți rupi propria singurătate, cum să comunici cu ceilalți?.

Dacă noi căutăm o semnificație pentru viață nu o putem găsi decât pe versantul iubirii care deschide persoana la raportul personal și total cu Dumnezeu și la construirea "proximității" cu frații din jur. Doar deschizându-se dăruirii de sine și primirii cordiale față de un altul, persoana găsește viața veșnică, adică expansiunea deplină a existenței sale. A trăi înseamnă a iubi.

Tinerii au fost invitați apoi să "elaboreze" un Dicționar al iubirii, în grupurile mici unde au extras din experiența lor anterioară cele mai importante cuvinte necesare pentru a vorbi despre iubire.

Nu mică ne-a fost surpriza să constatăm că experiența tinerilor e bogată. Cuvintele semnificative erau și evanghelice. Grupurile coordonate de cei doi preoți și de o soră au prezentat cuvinte care evidențiau cu claritate că iubirea nu e doar o dorință ci o întâlnire între persoane. Munca în grupurile mici au permis aprofundarea și explicarea multor forme de dăruire care se traduc în iubirea concretă. Dicționarul obținut a cuprins numeroase cuvinte, unele mai noi altele foarte cunoscute. Iubirea e o cucerire, nu o învingere. Caracterul său activ poate fi sintetizat în conceptul că iubirea e mai ales "a dărui" și nu a primi.

Ce înseamnă a dărui? Am putea înțelege greșit să credem că a dărui semnifică "a ceda" ceva, a fi privați, a sacrifica.

Persoana care nu și-a dezvoltat caracterul dincolo de faza receptivă și explorativă, simte actul dăruirii în acest mod... lumea aridă simte dăruirea ca pe o sărăcire. Pentru persoana activă, a dărui are un sens cu totul diferit. A dărui este cea mai înaltă expresie a potenței. În actul dăruirii, omul experimentează capacitatea sa de forță, bogăția sa, puterea sa. Această senzație de vitalitate și de forță umple inima de bucurie. Omul se simte plin de viață și de fericire.

Explicațiile în plen ne-au ajutat să înțelegem că ceea ce dăruiește o persoană alteia atunci când o iubește este sinele, ceea ce are și posedă ca fiind cel mai prețios, dă o parte din viața sa. Nu dă pentru ca să primească, însă, dăruind nu se poate să nu aduci ceva în viața celuilalt în care persoana să se reflecteze. A dărui înseamnă să faci și din cealaltă persoană o ființă care dă, și amândouă să împărtășească bucuria de a trăi, de a se simți vii.

În final am descoperit că în logica iubirii este cuprinsă logica crucii lui Isus; el ne-a făcut să înțelegem că a iubi înseamnă să ieșim din noi înșine, să ne deschidem fără teamă spre viitor și surprizele sale, să ne deschidem noului, riscului de a pierde chiar și propria viață pentru a face persoana iubită capabilă de iubire, la rândul ei.

În această logică a iubirii, pe care Isus a revelat-o, capătă semnificație și plăcerea fizică, sentimentală și profund psihologică de a se simți iubiți, îmbrățișați, sărutați. Sunt gesturi în care explodează bucuria unei așteptări, o bogăție construită cu răbdare. Desigur aceleași gesturi pot fi folosite în absența unei iubiri înțelese astfel: însă aceste gesturi îți pierd intensitatea până la a deveni goale sau chiar mincinoase.

După prânzul rapid, dar bun, a urmat o meditație contemplativă a Iubirii lui Dumnezeu care se dăruiește în Isus ca Prunc prin Maria și Iosif. Și această meditație a fost o experiență unică. Ajutați fiind și conduși "cu ochii închiși" până la Betleem, ca tovarăși de drum ai familiei sfinte, am cunoscut iubirea gingașă, tandră a membrilor din familia sfântă, dar mai ales a Pruncușorului a cărui căldură și fragilitate le-am luat cu noi și am promis să le păstrăm cu responsabilitate.

Sentimentele au fost greu de exprimat și trăirea acestor momente au fost de o profunzime unică. Rugăciunea și ziua s-a încheiat cu o prelungită adorație în fața Preasfântului Sacrament din capela surorilor "Maria Bambina" unde ne-am "scris o scrisoare de iubire din partea lui Dumnezeu", o rugăciune emoționantă dar atât de necesară și frumoasă.

E posibilă iubirea dăruită pentru că Isus ne-a promis ajutorul său, ba chiar a rămas cu noi. Iubirea o învățăm de la el, o iubire care se dăruiește continuu!

Sr. Silvia Brandiu, SMB

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 decembrie: Bacău: Reculegere despre iubire


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat