Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un nou start! în Acțiunea Catolică

La începutul fiecărui an liturgic, membrii Acțiunii Catolice, depun sau reînnoiesc adeziunea lor în slujirea Bisericii locale. Este un moment aparte prin care se conștientizează valoarea apostolatului laicilor, care aleg ieșirea din anonimat și doresc să părăsească angajarea ocazională. În Dieceza de Iași. anul acesta, depunerea adeziunii la Acțiunea Catolică va avea loc duminică, 5 decembrie 2010. Adeziunea este modul în care se exprimă apartenența personală la o asociație. Ea este actul personal, matur și exprimat în mod normal de o persoană, în cadrul sectorului din care face parte (copii, tineri sau adulți).

Înainte de depunerea adeziunii membrii și simpatizanții AC se pregătesc intens, participând la o zi de reculegere în care se va aprofunda tema acestui an asociativ, "Călători pe pământ, cu privirea spre cer!" și motoul "Cereți și vi se va da" (Mt 7,7).

În România mișcări ale laicilor existau încă din perioada interbelică. După perioada comunistă, în anul 1992, la recomandarea PS Petru Gherghel și după un schimb de experiență cu Acțiunea Catolică din Italia, tineri din nouă parohii și-au exprimat dorința de a se angaja și de a se dedica slujirii aproapelui, în Biserică. "Laicii sunt chemați să facă prezentă și activă Biserica în acele locuri și împrejurări în care ea nu poate deveni sarea pământului decât prin ei. Noi, laicii, avem marea îndatorire de a lucra pentru ca planul divin al mântuirii să ajungă tot mai mult la toți oamenii" (Lumen gentium).

Identitatea Acțiunii Catolice este definită prin cele patru note caracteristice, definite în documentul conciliar Apostolicam Actuositatem și anume: eclezialitate, laicitate, organicitate și colaborarea cu ierarhia (AA, 20).

Eclezialitatea este nota constitutivă a Acțiunii Catolice, deoarece scopul său este același scop apostolic al Bisericii. Astfel, Acțiunea Catolică este chemată să lucreze pentru ca Biserica să-și mărturisească în fața lumii unitatea sa în diversitate și să proclame cu mult curaj Evanghelia la toți oamenii.

Laicitatea subliniază caracterul laic. Acțiunea Catolică este făcută de către laici, care colaborează cu ierarhia. Laicii își aduc propria lor experiență și își asumă propriile lor responsabilități în direcția și în organizarea asociației, precum și în desfășurarea metodelor sale de acțiune.

Organicitatea - în cadrul Acțiunii Catolice laicii muncesc împreună, în maniera unui corp organic. Acest stil asociativ și unitar ține cont de diversele realități, de diversele vârste ale vieții și de diversele domenii apostolice, unde membrii săi trebuie să slujească în evanghelizare, fie în comunitățile ecleziale, fie în societatea civilă.

Colaborarea cu ierarhia completează împreună cu celelalte note, identitatea Acțiunii Catolice. Această legătură specială cu ierarhia Bisericii face din Acțiunea Catolică o slujire particulară pentru comuniune și misiune. Acțiunea Catolică își propune așadar să fie o prezență activă în cadrul societății. Activitatea sa nu se adresează numai unui sector determinat, ci unei întregi societăți cu toate domeniile și mijloacele sale sociale.

În cadrul anului asociativ 2010-2011, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași urmărește următoarele obiective:

  • Spiritualitate. Conștientizarea importanței rugăciunii în viața creștinului.

  • Formare. Formarea în ceea ce privește identitatea, misiunea și condiția familiei creștine.

  • Promovare. Continuarea susținerii asociațiilor parohiale pentru ca acestea să fie ferment în viața parohială.

Pentru membrii și simpatizanții Acțiunii Catolice, un motiv de bucurie și speranță a fost în acest an sărbătorirea a 18 ani de activitate. Adunați în jurul păstorului diecezei, PS Petru Gherghel, ei și-au reînnoit dorința lor de a sluji Biserica.

Și astăzi, Acțiunea Catolică este chemată să lucreze pentru ca Biserica să-și mărturisească în fața lumii unitatea sa în diversitate și să proclame cu mult curaj Evanghelia la toți oamenii. Ne aducem propria experiența și ne asumăm responsabilități în organizarea asociației în scopul împlinirii misiunii ei. Acțiunea Catolică este așadar o mare familie, este un mijloc prin care ne putem trăi iubirea ce duce la sfințenie. Să cerem cu stăruință acest har având credința că Dumnezeu îl dăruiește celor care îl urmează cu fidelitate!

Adriana Ianuș


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat