Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Surâsul lui Isus

Râsul în hohot prelung și rău al morții rotindu-se în dansul timpului...

Rănile de sabie însângerând chipul Maicii Domnului...

Rănile lui Isus, sângerând la moartea sfântului Francisc Xaveriu...

Isus, sângerând în fiecare creștin ucis. Și în fiecare martir...

Și iarăși... hohotul prelung și rău al morții, în vârtejul amețitor al timpului, ca și cum și-ar celebra victoria. Fiindcă atunci, ca și acum, creștinii plătesc cu viața mărturia lor de credință. Numai că e datul firii ca victoria morții să nască întotdeauna propria sa înfrângere. Și cu cât întunericul e mai dens și noaptea se face mai rece, zorii sunt mai aproape.

Era în zori - ca și acum: umedă și pătrunzătoare, noaptea părea să nu se mai sfârșească. Era 3 decembrie 1552. De șase ore vocea celui acoperit de veșmântul înghețat al burniței zvârlită de ocean cerea, prin cuvintele evangheliei, mila lui Isus, Fiul lui David. Nu avea decât 46 ani. În clipa în care vocea s-a stins, iar ochii larg deschiși purtau în ei surâsul împlinirii, străvechiul crucifix de piatră din capela castelului sau, Javier, sângerase. Iar în jurul acelui crucifix, purtându-l pe Isus cu stigmatele sfârșitului, moartea își desfășura mai departe dansul macabru, fără să știe că-și sărbătorea propria înfrângere.

În moarte, Isus surâdea.

Nobil prin naștere, destinat unei cariere didactice sau diplomatice de mare succes, unul dintre primii membri ai Societății lui Isus, sfântul Francisc Xaveriu (7 aprilie 1506 - 2/3 decembrie 1552) este primul misionar iezuit. Între anii 1541 și 1552 a predicat Evanghelia în 52 de regate mari și mici de pe tot teritoriul Indiei și Japoniei, a convertit peste 100.000 de păgâni și mahomedani și a murit privind de pe insula Sancian, lângă țărmul dorit al Chinei, unde nu avea să mai ajungă vreodată. Numit Apostolul Indiilor, se apreciază că nimeni nu a desfășurat o muncă misionară mai amplă decât el, de la sfântul Paul până în prezent, iar teritoriul acoperit într-un timp atât de scurt și cu mijloacele rudimentare de deplasare de atunci ar fi o problemă chiar și în condițiile de astăzi. Cuvintele sfântului Ignațiu de Loyola sunt emblematice pentru toți cei care renunță la avantajele unei vieți laice pentru viața în Isus care a spus: "La ce i-ar folosi omului de-ar câștiga lumea întreagă, dacă și-ar pierde sufletul?" (Mt 16,26), după cum și răspunsul sfântului Francisc Xaveriu reprezintă efigia disponibilității absolute a iezuiților: "Ei bine, iată-mă!" i-a spus el sfântului Ignațiu de Loyola, când cel destinat să plece în India s-a îmbolnăvit.

Era același "Iată-mă!" al vieții de credință cu care au răspuns întotdeauna și pretutindeni creștinii.

Când a fost prins într-o ambuscadă, la 26 iunie 1949, episcopul Anton Durcovici mergea să administreze Mirul în comunitatea din Popești-Leordeni, înfruntând interdicția impusă prin lege - fiindcă nici o lege omenească nu poate înfrânge chemarea lui Isus. Arestat, deținut la Jilava și apoi la Sighet, torturat, expus frigului iernii pe cimentul gol al celulei, privat de hrană și apă, s-a stins la 10 decembrie 1951 și a fost aruncat într-o groapă fără nume. Cu același "Iată-mă!" al vieții de credință, pe care nici tortura, nici moartea nu l-au putut stinge.

Și atunci dansul morții își rostogolea mai departe urletul în vijelia iernii.

Și iarăși, părea victorioasă.

Tot așa a crezut și tâlharul care furase în anul 1430 icoana Maicii Domnului din Częstochowa: că într-o lume stăpânită de bogății și supusă inexorabil morții, comoara spirituală se poate fura, ascunde, maltrata și distruge. Adică poate fi ucisă. Iar când caii care duceau prăzile au refuzat să meargă mai departe, a aruncat icoana în noroi și a înfipt de două ori sabia în chipul pictat - care a început să sângereze. A ridicat și a treia oară sabia, dar s-a prăbușit agonizând fără cauză aparentă, până la moarte. Acum, chipul sobru al Maicii preasfinte ne privește din sanctuarul de la Cacica. E fără surâs și poartă rănile tuturor creștinilor, dintotdeauna. Ale celor care, văzându-l pe Fiul ei, surâd în moarte. Iar rănile lui Isus, care sângeră în fiecare creștin asasinat, sunt și ale Maicii Preasfinte.

Ea nu surâde.

Surâsul ei a suit pentru totdeauna în chipul Lui Isus. Fiindcă odată cu el trăiește ea însăși săvârșirea, desăvârșirea, împlinirea.

Iar creștinii continuă să aleagă neabătut viața în Isus, să răspundă: "Iată-mă!" vieții de credință și să surâdă în clipa morții. Fiindcă pentru fiecare dintre noi nu moartea, ci frica de moarte a încetat să existe. Și am putea răstălmăci, asemeni lui Shakespeare, cuvintele profetului Osea (13,14): "Unde e, moarte, puterea ta, unde e, moarte, boldul tău?!".

Râsul în hohot prelung și rău al morții se rostogolește mai departe în dansul timpului.

De pe crucifixul de piatră al sfântului Francisc Xaveriu, Isus surâde.

Pentru el și pentru fiecare dintre noi.

Fiindcă pentru cei care surâd asemenea lui, moartea nu există.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat