Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna decembrie 2010

"Păstorii i-au găsit pe Maria și Iosif împreună cu copilul, care era culcat în iesle" (Lc 2,16). Acest verset din evanghelistul Luca deschide numărul 12 (252) din anul XXI, seria nouă, al revistei "Lumina creștinului". Revista pe luna decembrie este dedicată sărbătorii Nașterii Domnului și începerii noului an pastoral, dedicat familiei și Căsătoriei creștine, tema acestei reviste fiind sugerată și de imaginea de pe copertă, care înfățișează pe Pruncul Isus culcat în iesle alături de care sunt Iosif, Maria și doi păstorași.

Pagina doi a revistei conține episodul al IV-lea al reflecției "Principele apostolilor" și mesajul terezian semnat de părintele Anton Despinescu. Tot aici puteți afla intenția generală și cea misionară a Bisericii pentru luna în curs.

La paginile 3-4 ale revistei puteți citi scrisoarea pastorală "Mărire ție, Isuse, care ai venit pe pământ într-o familie!". În această scrisoare PS Petru Gherghel subliniază importanța familiei. Chiar și Isus s-a bucurat de o familie, el nu poate fi separat de familia sa de la Nazaret. Tot aici PS vorbește și despre noul an pastoral care are ca temă Familia și Căsătoria creștină.

Despre vizita papei în Spania puteți citi la pagina 5. În cadrul acestei vizite a avut loc și sfințirea renumitei biserici "Sfânta Familie", biserică unică în lume datorită simbolismului ei biblic și liturgic.

Paginile 6-7 au fost rezervate interviului cu cardinalul Zenon Grocholewski, prefect al Congregației pentru Educația Catolică din Vatican. Cardinalul a venit în România la invitația Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, pentru a i se conferi titlul de Doctor Honoris Causa.

La pagina 8, doamna Mariana Barticel a expus câteva impresii trăite de dumneaei în timpul pelerinajului în Țara Sfântă, pelerinaj ce a avut loc în perioada 5-12 octombrie 2010. În aceeași pagină Episcopia Romano-Catolică de Iași reafirmă solidaritatea cu eforturile și inițiativele întreprinse de ÎPS Ioan Robu, pentru salvarea catedralei "Sfântul Iosif" din capitală.

Relatări despre marcarea împlinirii a 20 de ani de activitate în domeniul social-caritativ a Centrului Diecezan Iași sunt redate la pagina 9.

Noul document despre Sfânta Scriptură, Verbum Domini, semnat de papa Benedict al XVI-lea, este prezentat la pagina 10. Tot aici, la rubrica E bine de știut, puteți afla informați despre Ziua Internațională a Drepturilor omului.

În cadrul rubricii Figuri ilustre, de la pagina 11, dl. dr. Dănuț Doboș ne prezintă personalitatea episcopului Ioan Duma (1896-1981), care s-a dovedit un slujitor fidel Domnului în vremurile comuniste.

La pagina 12, părintele Fabian Doboș vorbește despre episcopul Anton Durcovici, de la a cărui moarte, la 10 decembrie, se împlinesc 59 de ani.

Despre noua biserică din cartierul Șerbănești, din municipiul Bacău, puteți citi la pagina 13. Biserica va fi inaugurată în duminica a II-a din Advent (5 decembrie), când se va celebra prima sfântă Liturghie în acest locaș de cult.

La pagina 14 este prezentat noul an pastoral dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Acesta a început cu prima duminică din Advent (28 noiembrie).

"Prizonierul corsarului", povestea morală a pr. Iosif Spillmann, a ajuns la ultima parte. Acest ultim episod îl puteți citi la pagina 15.

Răspunsurile copiilor despre familiile de la Betleem le puteți citi la pagina 16.

Având în vedere faptul că se apropie sărbătoarea Nașterii Domnului, părintele Felix Roca propune cititorilor o meditație despre Crăciun intitulată: Crăciunul, sărbătoarea vieții.

"De Crăciun am rămas mut" este titlul unei mărturii care vine din partea unui tânăr care a reușit să descopere frumusețea și importanța familiei. Această mărturie poate fi citită la pagina 18.

Despre cât de important este să fii alături de cei dragi, mai ales în perioada sărbătorilor, puteți citi la pagina 19. Tot aici, la rubrica "Tablete spirituale", părintele Cristian Chinez ne invită să reflectăm despre ruptura dintre generații.

În prag de Crăciun vă propunem două poezii despre acest timp sfânt: Nașterea lui Isus (de Costache Ioanid) și Crăciunul ca joc (de Cristian Chinez). Aceste poezii le puteți găsi la pagina 20.

Paginile 21-23 sunt dedicate știrilor din lumea catolică.

La secțiunea "Legea și dreptul tău", de la pagina 24 sunt prezentate chestiuni legate de pensiile de urmaș.

Poșta redacției o puteți citi de la paginile 25-26.

La pagina 27 vă este propus spre dezlegare un rebus care are ca tematică Sfânta Familie. La aceeași pagină puteți găsi lista cu prețul abonamentele la Editura "Presa Bună" pe anul 2011, precum și un buletin de abonament.

Pe ultima copertă sunt expuse poze de la diferite evenimente, ce privesc viața Bisericii, petrecute în lunile octombrie și noiembrie.

Vă dorim lectură plăcută și un Crăciun binecuvântat!

Sergiu Gabor

* * *

Abonamente la publicațiile Editurii "Presa Bună"


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat