Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 24 / 26.11.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Deschiderea Anului Familiei în Dieceza de Iași

Anul Familiei (28 noiembrie 2010 - 20 noiembrie 2011), dedicat aprofundării rolului familiei și Căsătoriei creștine în Biserică și în societate, va fi deschis în toate comunitățile catolice din Moldova, duminică, 28 noiembrie.

Totodată, duminică, odată cu începutul postului Crăciunului, începe în Biserica Catolică și un nou an bisericesc.

Anul Familiei este însoțit și de pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica în parohii. În postul Crăciunului, icoana Maicii Domnului poposește în catedrala din Iași (28 noiembrie - 5 decembrie), în bisericile din Bacău-centru (5-8 decembrie), Barticești (9-12 decembrie), Suceava (12-15 decembrie) și Solonețu Nou (15-19 decembrie). Credincioșii vor avea posibilitatea să se roage, să cânte și să mediteze la rolul Mariei în Familia sfântă din Nazaret.

În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, deschiderea Anului Familiei va fi făcută de PS Petru Gherghel, printr-o Liturghie solemnă, duminică, 28 noiembrie. Icoana Maicii Domnului de la Cacica va fi primită la ora 10.45 de către PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și de mai mulți preoți de la catedrală și de la Seminar. Apoi icoana va fi așezată în apropierea altarului. După-amiază se vor face rugăciuni speciale și va fi o oră de priveghere.

În zilele următoare, rând pe rând, au fost programate să vină în pelerinaj la catedrală celelalte parohii din Iași: Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (29 noiembrie), Parohia "Sfântul Anton" (30 noiembrie), Parohiile Tomești, Dancu și Valea Lupului (1 decembrie), Parohia "Adormirea Maicii Domnului" (2 decembrie), persoanele consacrate de la mănăstirile din Iași (3 decembrie), studenții de la Institutul Teologic (4 decembrie). În program: Liturghii cu predici centrate pe misterul Mariei în familie, rugăciuni și cântece mariane, un recital "Ave Maria" al corurilor celor trei parohii din Iași - toate încheiate cu o procesiune cu icoana Maicii Domnului pe Bd. Ștefan cel Mare (sâmbătă, 4 decembrie, ora 19.00).

Familia și Căsătoria creștină vor sta în centru atenției în acest an. Prin toate inițiativele care vor fi promovate, pornind de la constatarea crizei prin care trec familiile, se urmărește sprijinirea familiilor, apropierea reciprocă între Biserică și familiile creștine, cu scopul reînnoiri și întăririi familiei creștine.

* * *

Copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria, "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia), icoana Maicii Domnului de la Cacica este veche (începutul sec. XVII). Având dimensiunile de 86x60 cm, icoana reprezintă pe preasfânta Fecioară Maria ținând în brațe pe pruncul Isus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit și argintat, lăsând să se vadă fețele și palmele lui Isus și ale Maicii Domnului. Maria și Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, ca și cum ar spune: "Faceți tot ce el vă zice!". Cu mâna stângă, pruncul Isus strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare. Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu mai bine 200 de ani, odată cu polonezii veniți pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite în zonă.

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar

 



Persoană de contact: pr. Iosif Dorcu (tel. 0741/223160)


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat