Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: O bibliotecă parohială - punte de legătură între generații

Parohia Romano-Catolică "Maria vom Siege" din Viena, al cărui paroh sunt de aproape cinci ani, este o comunitate mică, dar se poate remarca prin nenumărate acțiuni pe care le desfășoară la nivel parohial de mai multe decenii. Unele dintre ele au fost evidențiate în diferite manifestări solemne și sper să ofere idei pentru unii dintre cititorii prezentului articol.

În ziua de 23 noiembrie 2010, în sala mare a Bibliotecii naționale din Viena, care adăpostește peste 8,5 milioane de cărți, provenite din toate țările lumii, a avut loc o premiera absolută pentru parohia unde activez. Printr-un ordin al Ministerului Culturii, Artei și Învățământului au fost medaliate cu un ordin deosebit din partea statului austriac două persoane din cadrul parohiei mele, care timp de 54 de ani au condus și îndrumă mai departe biblioteca parohială. Este vorba de o persoana care a înființat această bibliotecă parohială și a condus-o timp de 40 de ani și de alta care a preluat și a condus bunul mers al bibliotecii mai mult de 14 ani. Munca de a coordona și conduce biblioteca cere recunoștință, atât din partea mea, cât și a enoriașilor, deoarece în acești 54 de ani de funcționare toată activitatea a fost făcută în mod gratuit și voluntar. Pentru aceasta, generații de cititori care fac parte din această parohie aduc laudă și recunoștință pentru tot ceea ce s-a zidit prin intermediul acestei biblioteci în decursul atâtor ani.

Doamna Wilhelmine Hoffmann a înființat biblioteca parohială în anul 1956, adunând cărți pentru copii și tineri de la diferite persoane private. Interesul pentru carte era foarte mare la acea vreme și așa, încetul cu încetul, s-a constituit o adevărată biblioteca pentru tineri și copii, dar și pentru celelalte vârste. S-a început cu doar 60 de cărți, iar în prezent numărul cărților se apropie de 4.000. După o activitate rodnică de 40 de ani de muncă voluntară în cadrul bibliotecii, această misiune a fost preluată de o altă persoană, doamna Brigitte Aumueler, care de 14 ani conduce cu mult entuziasm biblioteca pentru a veni în folosul celorlalți. Dânsa a modernizat biblioteca și a dotat-o cu multe casete, CD, filme și cărți recent apărute, atât religioase cât și profane, pentru toate gusturile începând de la cei mici până la cei cu mulți ani de viață.

În anul 2006 am avut bucuria ca împreună cu toți credincioșii parohiei să sărbătorim 50 de ani de activitate neîntreruptă a bibliotecii parohiale. Ea a fost și rămâne mereu un punct de întâlnire a tuturor credincioșilor din Parohia Arsenal. Aceste au loc la diferite inițiative și manifestări organizate pentru copii, tineri și adulți. Aici s-au putut realiza numeroase manifestări religioase și culturale, cum ar fi: sărbătoarea luminii sau a lanternei - cu ocazia comemorării sfântului Martin din Tours, prezentări de carte - când au fost invitați diverși autori, care au făcut și donații din scrierile lor cele mai recente, seri culturale și muzicale etc. Toate aceste manifestări periodice, culturale și religioase, au făcut ca oamenii să se întâlnească, să se simtă uniți, să fie motivați și implicați în organizarea celebrărilor liturgice și în susținerea multor proiecte sociale în favoarea aproapelui.

Astfel, biblioteca parohială a putut rămâne mereu deschisă și la îndemâna tuturor, indiferent de vârstă. Aș putea spune ca parohia a fost asemenea unei uși de la tramvai. Atunci când ușa tramvaiului se deschide apare și o treaptă care îi ajută pe călători să coboare. Biblioteca parohială a fost și este ca o punte de legătură pentru toate generațiile, mereu deschisă să-i introducă în viața parohială de zi cu zi.

Nu-mi rămâne decât să apreciez acest voluntariat și această activitate care dăinuie de mai bine de 54 de ani, muncă ce continuă ca un fir roșu ce brăzdează toată istoria parohiei și a comunității unde activez. Ceremonia la care am participat a fost un moment de învățătură și pentru mine, deoarece fără acest voluntariat nu putea fi perpetuată cultura și dragostea pentru carte. Cele două persoane menționate mai sus, prin prezența și munca lor, au făcut istorie, care sigur se va transmite mai departe și altor generații. Puntea dintre generații nu se va sfârși aici, ci va continua să ducă această tradiție peste ani, așa cum au făcut-o și cei dinainte.

Pr. dr. Iosif Antoci


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat