Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Prima aniversare de la consacrarea bisericii "San Bartolomeu" și Ziua Agricultorului

Parohia Palestina din Ecuador a marcat prima aniversare a bisericii "San Bartolomeu" și Ziua Agricultorului, duminică, 21 noiembrie 2010.

Ziua de duminică, 21 noiembrie, s-a dovedit a fi o mare sărbătoare pentru comunitatea păstorită de pr. Bartolomeu Blaj și care s-a concretizat în două momente ce s-au îmbinat perfect: împlinirea unui an de la consacrarea bisericii și Ziua Agricultorului. La sărbătoare au luat parte peste 1.500 de persoane din toate cele 40 de filiale câte are parohia în prezent. Dar pentru a se ajunge aici a fost nevoie de multă muncă, răbdare și mai ales de promptitudine din partea comunității care a răspuns pozitiv la mesajele parohului pentru ca totul să decurgă perfect.

Cum orice mare eveniment este pregătit din timp și acesta a fost precedat de o novenă, nouă zile de rugăciune și de procesiuni în toată Parohia Palestina. Fiecare zi începea la ora 5.00 cu procesiunea și Sfântul Rozariu al Aurorii, procesiune purtată în fiecare zi pe câte un sector din cele nouă câte deține parohia. Au participat în special creștinii fiecărui sector și toți ceilalți creștini din celelalte sectoare care au binevoit să vină, în frunte cu parohul locului care oferea binecuvântarea. Erau prezente toate categoriile de persoane, copii, tineri și adulți. Tot acest timp nu a fost lipsit de hrana sfântului Rozariu, cum nu se putea să fie lipsit nici de sfânta Liturghie, hrana ce dă viață și întărește comunitatea.

Însă pentru a captiva și mai mult interesul celor mici părintele paroh a început un campionat de indoor (fotbal tipic ecuadorian) pentru fete, în condițiile în care băieții au avut propriul campionat cu ocazia hramului. A fost un succes incredibil! Fiecare echipă reprezenta o școală, dar s-a ajuns și la partide între profesori și elevi. Meciurile începeau la ora 9 dimineața și nu durau mai mult de ora 11 moment în care începea Sfânta Liturghie pentru diverse școli din oraș.

În ziua de sâmbătă părintele paroh a organizat o Liturghie mai specială prin intermediul căreia a încercat să-și facă mai conștienți enoriașii de darul special al familiei, așa cum Biserica și-a propus în acest an. În acest sens, în cadrul Sfintei Liturghii un laic a prezentat diverse probleme cu care se confruntă familia astăzi și de asemenea a încercat să aducă rezolvări și răspunsuri. Și pentru ca totul să fie perfect, s-a organizat o fogata (foc de tabără), având un caracter penitențial. Personal, am rămas uimit de lacrimile și îmbrățișările prezente în această reuniune, în care copii și părinții își arătau iertarea reciprocă, dar și afecțiunea și speranța că va fi mai bine. Încă o dată s-a văzut cât de mult contează o spontaneitate în idei venite din partea unui preot care trăiește și cunoaște atât de bine problemele cu care se confruntă propria comunitate.

Salutară a fost intervenția pr. Bartolomeu pe lângă autoritățile locale pentru a organiza o sărbătoare care să rămână și peste ani la nivel municipal. Astfel, duminică a avut loc prima ediție a Zilei Agricultorului, o zi în care s-a simțit cu adevărat recunoștința omului față de Dumnezeu, pentru sănătatea atât de necesară în munca câmpului, dar și pentru recoltă. Pentru ca această sărbătoare să depășească granițele orașului, părintele paroh își anunța intenția de a o organiza și, de asemenea, lansa invitația în fiecare filială în care mergea pentru celebrarea liturgică. Invitațiile nu au fost refuzate și filialele și-au făcut simțite prezența prin cererea de binecuvântare a produselor câmpului în timpul Litughiei, produse așezate în fața altarului. După aceasta a avut loc 9 botezuri atât pentru niște prunci cât și pentru copii conștienți de această mare oportunitate de a intra în rândul poporului lui Dumnezeu. După Liturghie s-a plecat în procesiune cu statuia Virgen del Cisne în afara orașului, locul de pornire a marii procesiuni și care a constat într-o mulțime și mai mare de oameni împreună cu cai și călăreți. A fost o priveliște minunată și unică pentru acest oraș care și-a arătat încă o dată credința și încrederea în ajutorul Fecioarei, în ciuda multor factori care încearcă să perturbe acest simț catolic. S-a ajuns în fața bisericii pentru a aduce un ultim omagiu Mariei, iar apoi mulțimea s-a îndreptat spre un parc alăturat unde au avut loc diverse destinderi în spiritul sărbătorii. Au fost invitați Mariachi, s-a ales regina Zilei Agricultorului, școlile au contribuit prin dansuri și prin exerciții de karaoke, s-a jucat finala campionatului de indoor, etc. Pe de altă parte, comunitatea catolică a organizat mici tarabe cu mâncăruri tradiționale ecuadoriene. Fondurile adunate sunt destinate continuării lucrărilor de la Centrul Pastoral pe care pr. Bartolomeu încearcă să-l sfârșească, însă fără un ajutor material nu are nici o șansă de reușită.

La ora 18.00 s-au terminat activitățile legate de această sărbătoare, pentru că lumea trebuia să se poată pregăti pentru Sfânta Liturghia de la ora 19.30, prin care se comemora un an de la consacrarea bisericii. Celebrarea a fost condusă de pr. Helmut Nagorziansky, vicarul general de Guayaquil, care a subliniat bucuria de a avea o asemenea comunitate cum este cea din Palestina, felicitându-l în același timp pe pr. Bartolomeu pentru curajul de care a dat dovadă. Așa cum a devenit o obișnuință, după Sfânta Liturghie s-a plecat în procesiune pe străzile orașului, arătând tuturora că orice creștin trebuie să-și îndrepte atenția spre Maria, mama și regina tuturor. Spre această Sfântă Liturghie s-a îndreptat întreaga novenă, până și evenimentul Zilei Agricultorului, care i-a dat un farmec aparte prin procesiunea grandios organizată.

Unei zile atât de pline, în evenimente, nu-i putea lipsi la final focul de artificii și dorința ca în anii următori să fie un progres în tot ce ține de desfășurarea sărbătorii.

Seminarist Marius Mărtinaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie: Ecuador: Prima aniversare de la consacrarea bisericii "San Bartolomeu" și Ziua Agricultorului


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat