Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (Neamț): Exerciții spirituale pentru preoții Diecezei de Iași. Seria a IV-a

Tăcere, meditare, rugăciune sunt cuvinte ce pot descrie atmosfera trăită de către 30 de preoți împreună cu PS Petru Gherghel, episcop de Iași, la exercițiile spirituale desfășurate la Casa Misionarilor Verbiți din Traian (NT) în perioada 15-19 noiembrie 2010. Părinte predicator al acestor exerciții a fost pr. Iosif Dorcu, decan de Iași.

Din programul exercițiilor nu au lipsit: Sfânta Liturghie, Adorația Euharistică, rugăciunea Breviarului, rugăciunea Rozariului și Angelus.

După ce părintele predicator i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera exercițiilor, în prima zi le-a vorbit într-o primă meditație despre Preot și Euharistia, provocându-i pe toți să se gândească cum ar fi Biserica fără Euharistie? Părintele a arătat în continuare faptul că Euharistia este iubirea care merge până la capăt, amintind printre altele și de cele 120 de miracole euharistice acceptate de Biserică.

Într-o altă meditație a fost prezentată Sfânta Fecioară Maria. Pr. Iosif a vorbit despre adevăratul loc de pelerinaj unde Sfânta Fecioară nu doar că a apărut pentru câteva clipe, ci a și trăit ani în șir și unde l-a crescut pe Isus, adică Nazaret.

Vorbind despre tăcerea Mariei alături de Isus, ce participă cu emoție la toate trăirile lui, a amintit că pe Dumnezeu nu-l poți adora și iubi decât în tăcere. De aceea trebuie ca, după exemplul Mariei, toți să fim imitatorii lui Isus; faptul că Maria întotdeauna îl prezintă pe Isus, trebuie să dea și preotului de gândit, că rolul său este să-l prezinte pe Isus și nimic altceva. După ce s-a amintit de frumusețea maximă a Mariei, sursă de inspirație și pentru artă în cele două dimensiuni, exterioară (scoasă în evidență de Occident) și cea interioară (subliniată mai ales de Orient), părintele ne-a exemplificat cât de important e să stăm aproape de Maria, despre forța rugăciunii prin mijlocirea ei și importanța ei în crearea unității.

Prima zi s-a încheiat cu o considerație, în care s-a discutat despre realitatea schimbării religiei și care ar trebui să fie atitudinea preoților în astfel de cazuri.

În prima meditație, din a doua zi, a fost prezentată valoarea coerenței, strict legată de adevăr și ridicată la rang înalt de Isus; o valoare care se opune ipocriziei farizeilor. Amintind de cazul lui Petru apostrofat de Paul, s-a subliniat faptul că preotul, și nu doar el, trebuie să fie coerent cu conștiința; coerent cu el însuși; coerent cu Evanghelia; coerent cu Biserica, fiind dat exemplul înaintașilor noștri, episcopi și preoți care nu și-au trădat niciodată Biserica, credința.

În cea de-a doua meditație din această zi, părintele predicator a vorbit despre Unitatea Bisericii, ce trebuie trăită de fiecare, chiar dacă e greu ținând cont de contextul ortodox în care ne ducem veacul, dar totuși avem această chemare; e vorba de un ecumenism cel puțin spiritual.

Au fost apoi prezentate câteva exemple de persoane importante din Biserica ortodoxă care sunt total anti-ecumenism, considerat "erezia tuturor ereziilor", dar și exemple de persoane pro-ecumenism, amintind și de scrisoarea enciclică a papei Ioan Paul al II-lea "Ut unum sint", referitoare la angajarea ecumenică, unde s-a arătat că mai important este ceea ce ne unește decât ceea ce ne dezbină și că Europa respiră prin cei doi plămâni.

S-a evidențiat apoi faptul că în măsura în care ne apropiem mai mult de Isus, cu atât ne apropiem mai mult unul de altul, iar în ultimii 50 de ani s-au făcut lucruri extraordinare pentru ecumenism. În anul 2007, Walter Kasper, la întâlnirea de la Sibiu, a vorbit despre faptul că darul ecumenismului este un dar al timpului nostru, un îndemn al lui Cristos, care a lăsat ca testament ca "toți să fie una". Părintele a concluzionat că nu există progres în ecumenism fără convertire și pocăință.

În considerația acestei zile s-a arătat în ce măsură trebuie și cum pot fi propuse diferite practici de pietate, încurajarea diferitor grupuri de rugăciune și dacă sunt prea multe sau prea puține astfel de grupuri.

În cea de-a treia zi, pr. Iosif a propus spre meditare despre suferința preotului. Prezentând exemplul lui Cristos și al sfântului Paul s-a scos în evidență că dificultățile sunt trăite, asumate din iubire față de Cristos, ele le sunt de folos celor care suferă cu bărbăție și aduce multe roade celor care suferă cu răbdare, având și o valoare de pedagog, iar Cristos ne-a mântuit tocmai pe Calvar.

Părintele a atras atenția că de multe ori avem suferințe doar în mintea noastră și că preotul riscă să se facă și el creator de suferințe.

În cea de-a doua meditație, din această a treia zi, s-a vorbit celor prezenți despre darul Preoției. Preoția a fost privită ca o mare taină, ca un mare dar și părintele predicator, printr-o întrebare, i-a pus pe gânduri pe preoți: Suntem acum mai buni decât în ziua hirotonirii noastre, a mele?

A mai atras atenția apoi că sunt două categorii de persoane: cele care se bucură și mulțumesc mult chiar și pentru un lucru foarte simplu; dar sunt și unii care niciodată nu sunt mulțumiți.

Părintele a pus o altă întrebare: De unde vine bucuria noastră de preoți? Câteva dintre răspunsuri pot fi acestea: de a fi alături de Dumnezeu; de a fi nu doar pentru o persoană; a da dezlegare; rugăciunea comunitară și în fața lui Dumnezeu și chiar că suntem în libertate de acțiune. Ziua a fost încheiată cu o ultimă considerație în care s-a încercat găsirea de soluții pentru sprijinirea vocațiilor, dacă este utilă sau nu această pastorație vocațională.

Vineri dimineața, după ce a fost celebrată Liturghia în care cu toții au primit binecuvântarea solemnă a exercițiilor spirituale, Preasfințitul Petru i-a mulțumit părintelui predicator Iosif Dorcu pentru zilele deosebite pe care le-au trăit preoții împreună unii cu alții și împreună cu Dumnezeu, dăruindu-i și un tablou cu Sfânta Familie, un simbol al Anului Sfintei Familii și al Căsătoriei creștine, an pe care îl începem în data de 28 noiembrie 2010.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-19 noiembrie: Traian (Neamț): Exerciții spirituale pentru preoții Diecezei de Iași. Seria a IV-a


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat