Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Recunoștința samariteanului

În acel timp, îndreptându-se spre Ierusalim, Isus trecea prin ținutul dinspre Samaria și Galileea. Intrând într-un sat, l-au întâmpinat zece leproși, care s-au oprit și i-au strigat de departe: "Isuse, Învățătorule, ai milă de noi!" Văzându-i, Isus le-a zis: "Mergeți și arătați-vă preoților!" Pe când mergeau, au fost curățați de lepră. Unul dintre ei, când s-a văzut vindecat, s-a întors preamărindu-l pe Dumnezeu cu glas tare; s-a aruncat cu fața la pământ înaintea lui Isus și i-a mulțumit. Acesta era un samaritean. Isus l-a întrebat: "Oare nu toți cei zece au fost curățați? Ceilalți nouă unde sunt? Nu s-a întors nici unul să dea mărire lui Dumnezeu afară de acest străin? Și i-a zis: ridică-te și mergi. Credința ta te-a vindecat". (Lc 17,11-19)

Încă din copilărie, fiecare dintre noi am învățat despre existența a două formule magice: "Te rog!" și "Mulțumesc!". De câte ori - copii fiind - atunci când primeam vreun cadou de la cineva, mama sau tata ne atrăgeau atenția: "Cum spui? ..."

Pe măsură ce am devenit adolescenți, tineri și adulți, sensul cuvântului "Mulțumesc" fie s-a rutinat din ce în ce mai mult, fie l-am folosit din ce în ce mai rar. In schimb, și-au făcut loc în vocabularul nostru alte formule: "Am nevoie...!"; "Vreau...!"; "Îmi trebuie...!" etc.

Evanghelia duminicii a 28-a de peste an (10 octombrie) ne propune reevaluarea și redimensionarea cuvântului "Mulțumesc".

În cea de a patra joi din luna noiembrie, în SUA este sărbătorită Ziua Recunoștinței - Thanksgiving Day. Este o sărbătoare anuală de o zi, o sărbătoare a familiei, a mulțumirii aduse bunului Dumnezeu pentru toate darurile făcute și pentru bogăția recoltei din acel an.

Ne-am obișnuit să cerem, să cerem mereu. Întotdeauna avem câte o solicitare care trebuie în mod imperios rezolvată. "Doamne, dă-mi sănătate!"; "Doamne, dă-mi un loc de muncă!"; "Doamne, dă-mi mijloace financiare să mă pot întreține!"; "Doamne, dă-mi reușită la examen!". Mereu și întotdeauna - Dă-mi!

Dar... Doamne, îți mulțumesc! - Când?...

Când: "Doamne, îți mulțumesc pentru sănătatea pe care mi-ai dat-o zi de zi!?"; Când: "Doamne, îți mulțumesc pentru locul de muncă pe care îl am!?"; Când: "Doamne, îți mulțumesc pentru că, deși nu am un loc de muncă, ai avut grijă de mine și familia mea pentru a ne oferi hrana zilnică!?"

Textul pe care Evanghelia ni-l propune în această zi ne spune: "Unul dintre ei, când s-a văzut vindecat, S-A ÎNTORS preamărindu-l pe Dumnezeu cu glas tare; s-a aruncat cu fața la pământ înaintea lui Isus și i-a mulțumit."

Câți dintre noi ne întoarcem în Casa Tatălui - Sfânta Biserică - spre a-i mulțumi? Ba, mai mult, atunci când cererea ne-a fost, poate, îndeplinită, începem cu laudele: EU am rezolvat, EU am reușit, EU am făcut, EU, EU, EU...

Cu siguranță că unii vor răspunde că ziua de mulțumire e ultima zi a anului, la Sfânta Liturghie cu Te Deum. Câți dintre noi se gândesc la Dumnezeu pe 31 decembrie? Între pregătiri de Revelion și planuri pentru noul an, câți dintre noi sunt măcar prezenți în Sfânta Biserică în această zi? Ultima zi a anului este - prin tradiție - o zi a bilanțurilor, când ne gândim la ce am făcut în anul care se încheie și la ce vom face în anul următor. Aceeași situație tragică - noi am făcut... / noi vom face. Unde este Dumnezeu în această ecuație? Mai este ultima zi a anului o adevărată zi de mulțumire?

Indiferent de originea acestei sărbători - Ziua Recunoștinței - ea ne îndeamnă spre mulțumire. Este o zi în care să uităm de ce avem nevoie și să ne întoarcem (așa cum spune textul) spre ceea ce am primit.

Oare nu avem nici un motiv pentru a fi recunoscători? Oare, așa cum găsim zeci de minute, uneori zile în șir, pentru a cere, nu putem găsi o zi din 365 pentru a mulțumi, pentru a fi recunoscători? Că se numește Ziua Recunoștinței, că e joi, sau duminică, sau marți, are vreo importanță?

Dacă mulțumim prietenilor, cunoștințelor, colegilor, vânzătoarei de la supermarket pentru diferite servicii făcute, oare nu cu atât mai mult se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu? Pentru ceea ce a oferit fiecăruia dintre noi, familiei din care facem parte, comunității, Bisericii? Pentru că de multe ori ne-a trimis acel om potrivit la locul potrivit care ne-a fost de ajutor?

Haideți ca astăzi, sau mâine, sau în orice zi a anului să îngenunchem în fața lui Dumnezeu și să-i spunem:

- Doamne, astăzi nu îți cer nimic! Astăzi m-am oprit din drumul meu și m-am întors spre Tine doar ca să-ți spun Mulțumesc!

Cristina Roșu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat