Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Novenă de pregătire la ziua de comemorare a morții slujitorului lui Dumnezeu, episcopul dr. Anton Durcovici

Sfințiile voastre,
dragi frați și surori, iubiți credincioși,

Celebrarea momentului morții marelui nostru episcop, slujitorul lui Dumnezeu Anton Durcovici, se apropie.

El a rămas în amintirea noastră ca un adevărat și mare păstor și ne-a lăsat o vie și puternică chemare pe drumul slujirii de credință și al împlinirii chemării noastre.

El s-a oferit ca victimă de iubire față de Dumnezeu, față de Biserică și față de poporul încredințat grijii sale pastorale.

Mărturia sa curajoasă dusă până la moarte, în închisoarea din Sighetu Marmației, și jertfa sa pentru turma încredințată, după exemplul lui Cristos, marele preot, ne onorează, ne îmbucură și ne obligă.

Exemplul său de iubire și de sfințenie a fost pentru preoții și credincioșii acelor timpuri, ca și pentru toate generațiile viitoare un semn de adevărată mărturie creștină.

Moartea lui, unită cu jertfa de pe cruce a Domnului nostru, a fost și rămâne un prinos de iubire totală și de sacrificiu suprem pentru fiecare dintre noi.

Știm că acela care se încrede în Domnul nu va fi uitat și nu va fi părăsit niciodată. De aceea an de an îi facem memoria, dorind să ne întărim, prin exemplul lui, chemarea pe drumul slujirii.

Viața și faptele slujirii sale le cunoaște cel mai bine bunul Dumnezeu, ele fiind scrise în cartea vieții. Dar au rămas întipărite și în conștiința celor care l-au întâlnit și l-au cunoscut.

Nouă ne revine datoria de a-i cunoaște și urma pașii făcuți printre noi și pentru noi și de a-l prezenta Bisericii și lumii, adunând toate mărturiile rămase în documentele și mărturiile păstrate în arhive și în memoria contemporanilor, fiind transmise Sfântului Părinte pentru a-i analiza viața și opera, pentru a fi declarat cât mai curând mărturisitor și martir al Bisericii și model de sfințenie.

Avânt în memorie cuvintele sfinte din Scrisoarea către Evrei: "Aduceți-vă aminte de mai marii voștri care v-au vestit Cuvântul și privind de aproape sfârșitul viețuirii lor, urmați-le credința" (Evr 13,7), vrem să adăugăm, la dosarul oficial al recunoașterii beatificării sale rugăciunile, cinstirea și prețuirea noastră.

În acest sens, îndrept un îndemn spre toți fiii Bisericii noastre locale să se mobilizeze într-o rugăciune comună pe parcursul celor nouă zile pregătitoare la celebrarea morții episcopului Anton (2-10 decembrie), dar și în restul timpului, pentru obținerea harului beatificării și recunoașterii sale ca exemplu de dăruire și iubire în trăirea vieții creștine.

Recomand cu mare încredere rugăciunea specială de pe iconița cu imaginea episcopului Anton, tipărită de Editura "Presa Bună", pentru a fi recitată atât în timpul novenei, cât și în fiecare sâmbătă din săptămână din anul bisericesc.

Cu bucuria, recomandarea și mulțumirea noastră,

Petru Gherghel, episcop de Iași

Iași, 25 noiembrie 2010

* * *

Rugăciune pentru obținerea beatificării slujitorului lui Dumnezeu, episcopul dr. Anton Durcovici
Atotputernice Dumnezeule, în providența ta sfântă, tu l-ai chemat pe vrednicul Anton Durcovici să fie slujitorul altarului tău și i-ai dăruit harul să conducă cu prudență și prin exemplu de viață sfântă pe mulți seminariști la preoție, iar ca episcop de Iași, să-și întărească turma în anii grei ai prigoanei prin fermitatea credinței sale. Tu l-ai ales să fie un păstor, care să-și dea viața pentru oile sale. Te rugăm, prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria, căreia el i-a consacrat întreaga dieceză, fă ca sfințenia vieții și tăria martiriului său să strălucească mereu înaintea noastră în Biserică, pentru ca el să fie cât mai curând beatificat, spre cinstirea Bisericii întregi și spre binecuvântarea poporului român. Prin Cristos Domnul Nostru. Amin.

Imprimatur

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Secțiunea specială in memoriam ep. Anton Durcovici


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat