Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Originile răului. O istorie a păcatului strămoșesc

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Originile răului. O istorie a păcatului strămoșesc, scrisă de Georges Minois. Cartea apare în formatul 17x24 cm, are 392 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

Dintotdeauna, omul și-a pus întrebări cu privire la originile și scopul răului, întrebări precum: Ce este răul? De unde vine? De ce există răul? Încă de la început, el a pus nefericirea pe seama existenței răului. "În cadrul istoriei, oamenii au încercat să răspundă acestor întrebări, oscilând între două explicații: fie este victima unor forțe și mize care îl depășesc - hazard, destin, zei răi - fie este responsabil pentru asta, în virtutea unei greșeli ce a antrenat căderea sa definitivă".

Cu aceste explicații începe cartea "Originile răului", scrisă de Georges Minois și tradusă în limba română de dna prof. Daniela Floareș. În acest studiu autorul face o incursiune istorică în diferitele concepții despre problema răului.

Cartea este împărțită în nouă capitole, care reprezintă etape în concepția omenirii, marcată de mari gânditori sau curente de gândire, cu privire la rău, și implicit la păcatul strămoșesc.

Capitol I, "Cine este vinovatul? Mituri și scrieri apocrife cu privire la problema răului", este un rezumat al miturilor și scrierilor cu privire la problema răului, aparținând antichității de dinainte de Cristos. Printre acestea se enumeră epopeea lui Ghilgameș, poemul babilonian al creației, mitul lui Zagreus, mitul lui Prometeu, mitul Pandorei, dar și Geneza din Biblie, care are unele puncte comune cu legendele antice referitoare la creație și la căderea în păcat, precum și unele interpretări gnostice cu privire la aceasta.

În capitolul al II-lea, "Procesul lui Adam. De la Paul la Augustin", se realizează o comparație și o antiteză între Adam, "cel prin care păcatul a intrat în lume", și Cristos "cel prin care a venit mântuirea", pornind de la sfântul Paul, trecând prin epoca patristică, până la sfântul Augustin.

În capitolul al III-lea, "Teologie și societate. Teoria și practica păcatului strămoșesc în Evul Mediu", autorul analizează consecințele sociale și antropologice fundamentale ale doctrinei păcatului strămoșesc, dar la nivel filozofic, tratate în timpul Evului Mediu, mai ales de scolastici.

Capitolul al IV-lea, "Căderea din rai, măr de discordie teologică. Secolele XVI-XVII", prezintă mitul căderii originare în timpul Renașterii și Umanismului, perioadă în care se trece dincolo de modelul teologic, mitul invadând arta, literatura, filozofia, morala, știința și politica. Tot în acest capitol sunt descrise etapele prin care trece mitul păcatului strămoșesc până a deveni dogmă în cadrul Conciliului de la Trento.

În capitolul al V-lea este prezentat "Păcatul strămoșesc ca fundament al culturii clasice". Din cauza păcatului strămoșesc, după părerea teologilor, filozofilor și moraliștilor din perioada premergătoare Iluminismului, omenirea nu poate progresa. Această idee este dezvoltată în operele unor filozofi ca Boehme, Malebranche, Leibniz. Un rol important, după părerea autorului, asupra evoluției conceptului de păcat originar, în această perioadă, l-au avut marile descoperiri geografice, când europenii creștini și-au dat seama că nu sunt unicii locuitori ai Pământului.

În capitolul al VI-lea, "Adam în Secolul Luminilor. Un păcat contestat și reinterpretat", autorul descrie reinterpretarea ideii de păcat strămoșesc în Secolul Luminilor, păcatul nemaifiind considerat o cauză a răului, oamenii fiind "eliberați" de povara cumplită a păcatului strămoșesc, prin filozofii timpului (Voltaire, Diderot, Mandeville etc.), fiind inversată ordinea normală a lucrurilor, răul începând să fie considerat un bine.

Capitolul al VII-lea, "Adam, Darwin și Hegel. Păcatul strămoșesc în confruntarea cu știința și cu filozofia", prezintă întâlnirea, intersectarea conceptului de păcat strămoșesc cu știința și filozofia secolului al XIX-lea pe fundalul ipotezelor lui Darwin cu privire la apariția omului, precum și a curentelor filozofice dominante în epocă (filozofiile lui Hegel, Schopenhauer, Kierkegaard, Nietzsche).

Problema "confruntării" dintre Adam și științele umane este analizată în capitolul al VIII-lea, "Avatarurile păcatului strămoșesc. Adam în confruntarea cu științele umane. Secolul al XX-lea". Perioada pe care o prezintă autorul în acest capitol este cea a secolului al XX-lea, când pe firmamentul științific apar noi domenii, cum ar fi psihanaliza, fiind prezentată ideea de păcat strămoșesc așa cum a fost ea înțeleasă de Freud, Jung, Ricoeur, Teilhard de Chardin și alți reprezentanți ai științei secolului al XX-lea.

Capitolul al IX-lea, "De la Adam cel biblic la Adam cel eugenic. Secolul al XX-lea" analizează ideea de păcat strămoșesc pornind de la magisteriul papal actual (Pius al XII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea), care vine astfel ca răspuns la diversele întrebări ale credincioșilor. Nu sunt trecute cu vederea nici problemele etice ale secolului trecut (bioetica, eugenia, eutanasia etc.) și implicațiile doctrinei păcatului strămoșesc asupra acestora.

Prin tematica propusă, cartea "Originile răului. O istorie a păcatului strămoșesc" vine să răspundă la întrebarea "De unde vine răul". Și chiar dacă nu oferă un răspuns așteptat de majoritatea oamenilor, descrie o evoluție a doctrinei despre păcatul strămoșesc așa cum a fost perceput din antichitate până în secolul al XX-lea. Lucrarea lui Georges Minois nu se adresează unui public mărginit de cititori - teologi, filozofi, istorici -, ci tuturor acelora care vor să afle mai multe despre păcatul strămoșesc și răul pe care acesta l-a generat.

Petru Ciobanu și Cosmin Cimpoeșu

* * *

Originile răului. O istorie a păcatului strămoșesc
Georges Minois, Ed. "Sapientia", Iași, 2010, ISBN 978-973-8980-28-0, 17x24 cm, 392 p., 25 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat