Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Vizita pastorală a PS Antonio Mattiazzo

Duminică, 21 noiembrie 2010, comunitatea romano-catolică de români din Padova a avut onoarea de a-l avea ca oaspete pe PS Antonio Mattiazzo, episcopul diecezei. Această vizită a sa se înscrie în cadrul vizitei pastorale pe care preasfințitul o face comunităților etnice în perioada 17 octombrie 2010 - 6 ianuarie 2011.

În această perioadă episcopul are programate cinci întâlniri cu aceste comunități etnice grupate astfel: greco-catolicii (români și ucraineni); asiaticii (filipinezi, sri-lankezi, chinezi și indieni); central-europenii (croați, polonezi și români); latino-americanii (hispano-americani și brazilieni) și africanii (anglofoni și francofoni). Comunitatea noastră, alături de cele croată și poloneză, face parte din cel de-al treilea grup vizitat de păstorul diecezei de Padova și este una din comunitățile care are un loc special în grija și în atenția preasfințitului Antonio, așa cum preasfinția sa însuși a manifestat-o în diferite împrejurări.

Programul vizitei a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii de la solemnitatea lui Cristos Regele Universului. Alături de Preasfințitul, la sfântul altar s-au mai aflat: pr. Ruggero Toldo - secretarul preasfințitului, pr. Elia Ferro - delegatul episcopal cu emigranții, pr. Dragan Hrgic - responsabilul comunității croate, pr. Sylwester Bartoszweski - responsabilul comunității poloneze, pr. Aetius Pop și pr. Cristian Sabău - responsabilii comunității greco-catolice românești din Padova, pr. Ciprian Sava - directorul revistei Mesagerul Sfântului Anton, pr. Ambroziu Angheluș - confesor în bazilica Sfântului Anton din Padova și pr. Paul Budău, care semnează aceste rânduri. Chiar dacă nu a fost la altar, în ciuda răcelii cu care se luptă de câteva zile, a fost prezent și pr. Claudiu Ianuș oferindu-se să stea în confesional la dispoziția celor care au dorit să se spovedească.

Cuvântul Domnului a fost proclamat în poloneză (prima lectură), croată (a doua lectură) și română (evanghelia) iar restul celebrării s-a desfășurat în limba italiană. La rugăciunea credincioșilor, de asemenea, s-au rostit câte două invocații din partea fiecărei comunități, una în limba italiană și alta în propria limbă.

În predica sa, Preasfințitul a subliniat un aspect important și anume: la Padova, ca emigranți, trebuie să ne simțim ca acasă pentru că nu suntem extra comunitari, ci facem parte din aceeași Biserică Catolică și, prin urmare, suntem cu toții frați în Cristos. De asemenea a insistat asupra necesității de a ne trăi și manifesta credința conform obiceiurilor și culturii noastre proprii. Ne-a îndemnat să fim tari în credință și să dăm o mărturie vie în societatea de astăzi care refuză să creadă în Dumnezeu, în schimb cu mare ușurință este dispusă să creadă în orice altceva. În acest sens, Preasfințitul a amintit cât de mult a crescut numărul de magi și astrologi la care apelează tot mai mult oameni care pretind a avea un nivel cultural ridicat.

La ofertoriu, alături de pâine și vin, au fost aduse din partea fiecărei comunități daruri special alese pentru această ocazie. Comunitatea noastră a oferit icoana Maicii Domnului a Unității și colacul cu care este întâmpinat în mod tradițional în cultura noastră un oaspete de seamă.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, în cuvântul de mulțumire i-am explicat preasfințitului intenția cu care comunitatea noastră îi oferă icoana Maicii Domnului a Unității. Făcând referire la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea din anul 1999, Preasfințitul ne-a mărturisit că a fost și el prezent la acel moment și-și aduce aminte de surprinderea pe care au avut-o cei de la altar atunci când i-au auzit pe credincioși scandând: Unitate, Unitate, Unitate. Ne-a mărturisit, de asemenea, că a fost una din persoanele care au avut un rol decisiv în pregătirea vizitei Sfântului Părinte alături de președintele de atunci, domnul Emil Constantinescu.

După sfânta Liturghie am avut ocazia de a savura produse tipice din bucătăria croată, polonă și românească și să ciocnim un pahar de vin din podgoriile italienești.

În încheiere, Preasfințitul a dorit să se întâlnească cu consiliile pastorale pentru a le asculta problemele, preocupările și proiectele de viitor. După ce ne-a vorbit despre modalitatea în care este organizată pastorația în dieceza de Padova și ne-a explicat rolul consiliului pastoral în buna desfășurare a pastorației unei parohii, am avut ocazia să ne exprimăm speranța că ne vom putea bucura în curând de ameliorarea condițiilor în care se prezintă biserica pe care o avem la dispoziție, în special prin repararea acoperișului și rezolvarea problemei încălzirii din biserică.

În acest ton de speranță și cu încrederea că drumul de la vorbă la faptă nu va fi tocmai lung, ne-am luat rămas bun de la Preasfințitul cu gândul de a-l invita într-o ocazie ulterioară pentru a celebra Sfânta Liturghie în limba română, așa cum își dorește preasfinția sa foarte mult să o facă.

Pr. Paul Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie: Padova: Vizita pastorală a PS Antonio Mattiazzo


 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat