Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice

la Casa de reculegere din Traian a avut loc, în perioada 19-21 noiembrie 2010, cursul de formare pentru președinții parohiali, organizat de Acțiunea Catolică "Sf. Iosif" Iași. Tema acestei întâlniri a fost tema anului asociativ în curs, "Călători pe pământ cu privirea spre cer", cu motoul "Cereți și vi se va da."(Lc 10,20).

Au fost prezente la curs aproximativ 60 de persoane, președinți parohial și membri ai consiliului diecezan AC. De asemenea am trăit bucuria de a avea în mijlocul nostru și un grup de patru tineri din Bulgaria, însoțiți de pr. Stefan Manolov, asistent spiritual.

Cursul s-a deschis vineri seara cu sfântă Liturghie, celebrată de pr. Felix Roca, asistentul spiritual general AC, alături pr. Stefan Manolov. A urmat o seara de cunoaștere, coordonată de Ioana Sociu și Celina Dumitru, responsabile zonale ale sectorul tineri, care, prin jocuri și momente de destindere, au ajutat participanții să se deschidă și să se cunoască mai bine.

Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea Laudelor, după care, a avut loc primul moment de formare, Rugăciunea în comunitate, susținut de pr. Felix Roca. Am învățat că modelul nostru în rugăciune este Isus Cristos. Rugăciunea comunitară presupune "inimi la unison", fiecare dintre noi fiind "destinatarul" rugăciunii cuiva. Puterea rugăciunii comunitare este un templu viu al prezenței lui Dumnezeu, este o coeziune între sufletele noastre și Cristos. Ea este dată de prezența lui Dumnezeu și întărește comuniunea. Rugăciunea personală nu se poate separa de rugăciunea comunitară. În acest an asociativ căutăm adevărata bucurie de a ne ruga și încercăm să ne lăsăm cuceriți de ea. Ca membri activi în Biserică, trăim dorința de a fi cu Cristos și o răspândim în comunitățile în care lucrăm.

Al doilea moment de formare a fost Rolul de leadership în asociația parohială, reprezentat de președintele parohial, susținut de Adriana Ianuș, președinte diecezan A.C. Iași. A fi un leader înseamnă, în primul rând, a fi viu, a-ți păstra creativitatea, curiozitatea, compasiunea și dragostea pentru oameni. Leader-ul trebuie să fie participant și observator într-un grup, să facă distincția dintre sine și responsabilitaea față de ceilalți, să îndepărteze și să rezolve conflictul conturând cauzele și "actorii". Pentru a lucra eficient, leader-ul caută parteneri care să-l ajute în îndeplinirea sarcinilor.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, celebrată de cei doi asistenți spirituali prezenți la curs.

După-amiază, președinții parohiali au avut posibilitatea de a participa la patru ateliere, coordonate de membrii consiliului diecezan. Temele atelierelor au fost: Comunicarea interpersonală, Comunicarea organizațională, Identitatea Acțiunii Catolice și Strângerea de fonduri. Aceste momente de lucru au fost încheiate cu rugăciunea Vesperelor.

Alături de prietenii noștri din Bulgaria, am continuat programul cursului cu o seară tradițională, unde au fost prezentate informații în documentare și imagini, despre România și Bulgaria. Pentru noi, un moment deosebit a fost vizionarea filmulețului de la Întâlnirea Acțiunii Catolice cu Păstorul Diecezei, când am sărbătorit 18 ani de activitate. De asemenea în cadrul seratei s-au desfășurat jocuri și dansuri tradiționale și au fost prezentate produse culinare specifice celor două țări. Seara am încheiat-o în capela casei, rugându-ne Litania tinerilor.

Ziua de duminică a debutat prin participarea la sfânta Liturghie, după care ne-am luat rămas bun de la prietenii noștri bulgari, cu dorința de a continua colaborarea și după acest curs. Programul zilei a continuat cu o retrospectivă a activităților de amploare, care s-au desfășurat până acum în acest an asociativ: Roma - Întâlnirea adolescenților cu Sfântul Părinte, activitatea Ziua bucuriei organizată de sectorul copii și Ziua de formare, organizată pentru tineri. Pe parcursul zilei de duminică, a fost alături de noi Anca Frona, fosta președintă a AC și pr. Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar Diecezan. Acesta ne-a propus două proiecte ce se vor desfășura în parteneriat cu A.C. Iași: "Copilăria misionară" și "Vânzarea de obiecte religioase în parohii", fondurile obținute fiind destinate operelor misionare.

Fiind solemnitatea "Cristos, Regele Universului", am participat cu toții la o oră de adorație. Prezenți în fața sfântului Sacrament, ne-am unit în rugăciune cu membrii Acțiunii Catolice din întreaga lume, pentru respectarea vieții și în mod particular pentru creștinii care și-au pierdut viața pentru credință în Irak, în Orientul Mijlociu și oriunde în lume.

Au urmat concluziile cursului, în cadrul cărora fiecare președinte a primit câte o diplomă de participare la curs, precum și alte materiale de promovare.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate momentele de comuniune trăite la acest curs și-i încredințăm proiectele noastre viitoare, convinși fiind că doar El este sursa de energie care ne alimentează în viață.

Adriana Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-21 noiembrie: Traian: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice


 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat