Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Victoria lui Cristos

"¡ Viva Cristo Rey!" Acestea au fost ultimele sale cuvinte. Nu avea decât 36 ani. Cu brațele întinse asemeni lui Isus pe cruce, ținând într-o mână rozariul și în cealaltă crucifixul, cădea sub gloanțele plutonului de execuție Miguel Agustín Pro Juárez, preot iezuit. Și tot asemeni lui Isus, binecuvântase pe cei care aveau să-l ucidă, cerând Tatălui să-i ierte. Era 23 noiembrie 1927. Iar singura lui vină era aceea de a fi preot într-un regim totalitar. Un preot născut într-un orășel minier mexican, printre năpăstuiții sorții, asumându-și menirea să le aducă lumina, un preot "plin de strălucire și bucurie, niciodată trist sau morocănos" în ciuda tuturor suferințelor sale fizice. Iar entuziasmul și voioșia sa își aveau izvorul tocmai în devoțiunea adâncă față de Isus - acesta era Miguel Agustín Pro Juárez. Președintele de atunci al Mexicului, Plutarco Elias Calles, dezlănțuise prigoana împotriva Bisericii Catolice, "cea mai cumplită campanie anticatolică din istorie de la regina Elisabeta I a Angliei" (cum scria Graham Greene). Biserici distruse, preoții și credincioșii urmăriți, arestați, asasinați - execuții fotografiate în detaliu ca să înspăimânte populația - dar Biserica trăia și se întărea în clandestinitate. Chiar și execuția preotului Miguel Pro a fost fotografiată de reprezentanții guvernului, fotografiile au fost publicate în cotidiene de mare tiraj care au făcut înconjurul țării, dar efectul a fost contrar celui scontat: "Omul poate să moară - Dumnezeu nu moare niciodată" - așa s-a scandat de miile de participanți la funeraliile lui.

Cu doi ani înainte, în 1925, papa Pius al XI-lea instituise solemnitatea "Cristos, Regele Universului" prin enciclica Quas Primas, ca reacție la creșterea fără precedent a secularismului, individualismului, naționalismului, sub dictatura care se contura amenințătoare în Europa. Era perioada în care mulți creștini, chiar și catolici, puneau sub semnul întrebării nu numai autoritatea Bisericii și implicit a lui Isus, dar se îndoiau de însăși existența lui Isus. Tot așa cum sărbătoarea "Corpus Christi" a fost instituită atunci când devoțiunea față de Sfânta Euharistie aproape se stinsese, la fel Solemnitatea "Cristos, Regele Universului", s-a născut într-o perioadă de criză, pentru ca:

1. națiunile să-și dea seama că Biserica are dreptul la libertate și imunitate în fața statului (Quas Primas, 32);

2. pentru ca liderii și națiunile să înțeleagă că datorează respect lui Cristos (Quas Primas, 31) și

3. pentru ca prin această solemnitate, care ne amintește că Isus trebuie să domnească în inima, mintea, voința și trupul nostru, credința să dobândească putere și curaj (Quas Primas, 33) .

Enciclica Quas Primas este la fel de actuală azi ca și atunci, fiindcă și astăzi, singura autoritate e egoul, singura sa modalitate de manifestare e dominația efectivă asupra celorlalți - persoane, națiuni, teritorii, iar singurul lucru care conferă putere de manifestare autorității - evident, seculare - a egoului e acumularea materială "trecând peste cadavre" în sensul cel mai strict al cuvântului.

Iar dacă-l celebrăm o singură dată în an pe Isus, regele Universului, și nu cum ar trebui - în fiecare clipă, cu inima, gândul și corpul nostru - nu facem decât să împlinim un ritual - frumos, ce-i drept, dar lipsit de conținut - lipsit de substanța de suflet care l-a făcut pe Miguel Pro să-și împlinească până la capăt misiunea de preot cu acel curaj și bucurie în sacrificiu pe care o poate da numai certitudinea adevăratei victorii.

Iată de ce e atât de important să ne amintim în fiecare clipă în slujba cui anume suntem.

"În slujba lui Dumnezeu și a patriei" - iată titlul expoziției care se află deschisă în aceste zile la Facultatea de Filozofie și Pedagogie a Universității "Ignatianum" din Cracovia. Materialul documentar amplu prezentat, provenind din arhivele personale, din muzeul armatei și din colecții particulare urmărește contribuția familiei Rostworowski în istoria Poloniei. Exponatele, ordonate în trei secțiuni, relevă participarea activă a membrilor familiei "în slujba serviciului militar", "în slujba statului", "în slujba Bisericii Catolice". Și aceasta, de-a lungul a peste 600 de ani (prima mențiune datând din anul 1386). Iar printre cei menționați se află nobili, conducători de oști, legiuitori, intelectuali, oameni de artă și cultură, pictori, oameni ai Bisericii (un benedictin, un episcop, iezuiți...). Jertfa lor a contribuit la edificarea Poloniei de astăzi. De exemplu, Stanislaw Rostworowski (1888-1944), care a luptat pentru redobândirea neatârnării Poloniei, a fost adjutant în Consiliul de regență, a participat la numeroase misiuni în Viena și Berlin, în 1921 a participat la războiul de alipire a Sileziei la Polonia, în continuare a deținut funcția de șef de stat major etc. - este imaginea exemplară a celui dedicat deopotrivă, complet și până la sfârșit, lui Dumnezeu și patriei. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a participat la mai multe misiuni secrete, a organizat evacuarea trupelor poloneze din București și Budapesta în Franța etc.; întors în țară, la conducerea armatei de rezistență, a fost arestat de Gestapo și torturat. A rezistat fără un cuvânt în fața tuturor abjecțiilor, dar lovit peste față de anchetator, a ripostat în același fel fiindcă nimeni, niciodată, nu are dreptul să calce în picioare demnitatea omului. Și a fost ucis.

Și mai departe, așa cum se spune, "... Szabli Rostworowskich nie może braknąć tam, gdzie biją się o Polskę" ... (Sabia (familiei) Rostworowski nu poate lipsi acolo unde se desfășoară lupta pentru Polonia). Și niciodată în familie nu au fost trădători și nici vânzători de țară. Iar despre iubirea de patrie vorbește de la sine jertfa de-a lungul generațiilor.

De unde oare vine tăria tuturor?!

Titlul expoziției de la "Ignatianum" - Cracovia este explicația: "În slujba lui Dumnezeu și a patriei".

Iar aceasta este totodată invitația. Și mai mult decât o invitație, e chemarea sobră, demnă, caldă și nobilă - fiindcă numai în slujba lui Dumnezeu poți rămâne neclintit în dreptate și adevăr.

Adică, în victorie - în acea victorie adevărată, dincolo de viață, dincolo de moarte.

Pentru ca această victorie să existe și să ne amintim de ea, a fost instituită în 1925 solemnitatea "Isus, Regele Universului".

Și, pentru că a luptat pentru această victorie, pr. Miguel Pro, SJ, a fost executat la 23 noiembrie 1927. El avea să fie beatificat în 25 septembrie 1988 de papa Ioan Paul al II-lea. "Nici suferința, nici bolile grave, nici activitatea istovitoare ca preot, adeseori desfășurată în condiții dificile și periculoase, nu au putut să-i stingă bucuria plină de strălucire, pe care Isus a adus-o în viața sa și pe care nimic nu i-o mai putea lua înapoi. Într-adevăr, sacrificiul de sine neprecupețit pentru cei umili izvora din iubirea sa fierbinte pentru Isus și din dorința de a-l urma întru totul, chiar și în moarte" - a spus papa Ioan Paul al II-lea la ceremonia de beatificare.

Și tot pentru această victorie se înalță șirul lung al martirilor dintotdeauna și de pretutindeni, știuți și neștiuți, sanctificați sau nu, amintiți în calendar sau nu, celebrați sau nu, dar cu siguranță scriși în cartea vieții de Cel care cumpănește ordinea universului și firea vremurilor.

Fiindcă împărăția dreptății se află acolo unde domnește Isus, Rege: în nesfârșita iubire a inimii tuturor și a fiecăruia din noi, în parte.

Pentru totdeauna.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat