Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Milano: Inaugurarea catehezei în limba română după modelul "Mișcării apostolice", urmată de "duminica în familie"

Duminică 21 noiembrie 2010 a fost inaugurat la Milano un nou model pentru cateheza comunitară în limba română, mai exact modelul de cateheză al "Mișcării apostolice". Adoptat deja de parohia italiană unde sunt găzduiți românii catolici dintr-una din comunitățile de români din Milano - parohie în care s-a desfășurat cu puțin timp în urmă un Congres privitor la acest model de cateheză, congres intitulat "Cuvântul lui Dumnezeu, inima noii evanghelizări" (http://www.spiritosanto.cc/Storia/conv010510.htm) -, acest model de cateheză este foarte simplu și interesant ca mod de desfășurare: plecând de la evanghelia duminicii viitoare, preotul explică în câteva minute principiul teologic al acelei evanghelii, pentru ca apoi, după alte două-trei minute de tăcere și meditație, să se dea credincioșilor prezenți posibilitatea de a pune întrebări legate de acel fragment sau de tot conținutul credinței, întrebări urmate de răspunsul preotului.

După această cateheză, continuând o tradiție inaugurată cu mai mult timp în urmă, o parte din românii prezenți la Sfânta Liturghie și cateheză, am continuat momentul de comuniune frățească într-un cadru de sărbătoare, care să ne amintească de țară și de obiceiurile românești. Am luat prânzul împreună, în timpul prânzului și după prânz până seara târziu, "mișcându-ne" - fiecare după propriile "cunoștințe" - pe ritmurile muzicii noastre românești. A fost de asemenea pentru mulți dintre participanți ocazia de a învăța dansuri și hore românești din alte ținuturi românești decât cel de proveniență.

Ne bucurăm pentru faptul că atât momentul de cateheză, cât și cel de sărbătoare, au contribuit printre altele la creșterea comuniunii dintre noi.

* * *

Precizăm faptul că programul Sfintelor Liturghii pentru credincioșii români din Milano și împrejurimi a fost modificat. Se celebrează Sfânta Liturghie la ora 11.00 în două locuri și anume:
- În fiecare primă duminică din lună, în capela care se află în cadrul Institutului salesian "Sant'Ambrogio" din Milano, Strada Melchiore Gioia, 60 (pentru cei care vin cu mașina), sau Via Copernico 9 (pentru cei care vin cu mijloacele de transport);
- În celelalte duminici din lună, în biserica "Spirito Santo", care se află în Corsico, Piazza Europa, 3.

Responsabilul comunității este pr. Maricel Irinel Mititelu, care poate fi contactat la numerele de telefon: 0039/3334107653; 0039/3200136950; 0039/0248840875sau la adresa de e-mail: mititelumarcel@yahoo.it.

Comunitatea românilor catolici din Milano și împrejurimi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie: Milano: Inaugurarea catehezei în limba română după modelul Mișcării apostolice


 


lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat