Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nota pr. Federico Lombardi despre cuvintele papei cu privire la prezervative

Referitor la interpretările date cuvintelor papei despre problema prezervativelor în cartea-interviu de Peter Seewald, "Lumina lumii. Papa, Biserica și semnele timpurilor", care va fi prezentată marți, 23 noiembrie 2010, la Sala de Presă a Vaticanului, a venit o notă a părintelui Federico Lombardi.

La sfârșitul capitolului 10 al cărții "Lumina lumii", papa răspunde la două întrebări cu privire la lupta împotriva SIDA și folosirea prezervativului, întrebări care sunt legate de discuția care a urmat după câteva cuvinte rostite de papa despre această temă în cursul călătoriei sale în Africa în anul 2009.

Papa reafirmă clar că el n-a voit atunci să ia poziție cu privire la problema prezervativelor în general, ci a voit să afirme cu tărie că problema SIDA nu se poate rezolva numai cu distribuirea de prezervative, pentru că trebuie făcut mult mai mult: a preveni, a educa, a ajuta, a sfătui, a sta aproape de persoane, fie pentru ca să nu se îmbolnăvească fie în cazul în care s-au îmbolnăvit.

Papa observă că și în cadrul non-eclezial s-a dezvoltat o conștiință asemănătoare, așa cum apare din așa-numita teorie ABC (Abstinence - Be Faithful - Condom), în care primele două elemente (abstinența și fidelitatea) sunt mult mai determinante și fundamentale pentru lupta împotriva SIDA, în timp ce prezervativul apare pe ultimul loc ca subterfugiu, când lipsesc celelalte două. Deci trebuie să fie clar că prezervativul nu este soluția problemei.

Apoi papa lărgește privirea și insistă asupra faptului că a se concentra numai asupra prezervativului echivalează cu a banaliza sexualitatea, care-și pierde semnificația ca exprimare de iubire între persoane și devine ca un "drog". A lupta împotriva banalizării sexualității este "parte din marele efort pentru ca sexualitatea să fie evaluată pozitiv și să poată exercita efectul său pozitiv asupra ființei umane în totalitatea sa".

În lumina acestei viziuni ample și profunde despre sexualitatea umană și despre problematica ei actuală, papa reafirmă că "desigur, Biserica nu consideră prezervativele ca soluție autentică și morală" a problemei SIDA.

Cu aceasta, papa nu reformează sau nu schimbă învățătura Bisericii, ci o reafirmă punându-se în perspectiva valorii și a demnității sexualității umană ca exprimare de iubire și responsabilitate. În același timp, papa consideră o situație excepțională în care exercitarea sexualității reprezintă un adevărat risc pentru viața celuilalt. în acest caz, papa nu justifică din punct de vedere moral exercitarea dezordonată a sexualității, ci consideră că folosirea prezervativului pentru a diminua pericolul de contagiere este mai degrabă "un prim act de responsabilitate", "un prim pas pe drumul spre o sexualitate mai umană", decât a nu-l folosi expunându-l pe celălalt riscului vieții. În acesta, raționamentul papei nu poate să fie desigur definită o cotitură revoluționară.

Numeroși teologi morali și personalități ecleziastice prestigioase au susținut și susțin poziții asemănătoare; este adevărat totuși că nu le ascultasem până acum cu atâta claritate din gura papei, chiar dacă într-o formă colocvială și nu magisterială.

Deci Benedict al XVI-lea ne dă cu mult curaj o contribuție importantă de clarificare și aprofundare în privința unei chestiuni foarte dezbătute. Este o contribuție originală, pentru că pe de o parte ține la fidelitatea față de principiile morale și demonstrează luciditate în refuzarea unei căi iluzorii cum este "încrederea în prezervativ"; pe de altă parte manifestă însă o viziune cuprinzătoare și clarvăzătoare, atentă să descopere pașii mici - chiar dacă numai inițiali și confuzi încă - ai unei umanități adesea foarte sărace din punct de vedere spiritual și cultural, spre o exercitare mai umană și responsabilă a sexualității.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat