Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea împreună cu Colegiul cardinalilor deschide consistoriul cu o zi de rugăciune și de studiu

Libertatea adevărului

Cu imnul Veni Creator Spiritus la începutul Orei a treia s-a deschis vineri consistoriul în timpul căruia Benedict al XVI-lea creează, sâmbătă, 20 noiembrie 2010, douăzeci și patru de cardinali. Acestora le-a înmânat inelul duminică, 21 noiembrie 2010, în bazilica "Sfântul Petru" în timpul Liturghiei de Cristos Rege.

La începutul întâlnirii, care s-a ținut în Aula nouă a Sinodului, cardinalul decan, Angelo Sodano, l-a salutat pe papa, mulțumindu-i pentru beatificarea cardinalului Newman și pentru introducerea cauzei de beatificare și canonizare a cardinalului Van Thuân, glorie a Bisericii din Vietnam și a întregului colegiu de cardinali.

După aceea a luat cuvântul Benedict al XVI-lea, care a introdus, cu o "intonație" a sa cele două teme ale întâlnirii. Cât privește prima, a amintit că, în mandatul Domnului de a vesti Evanghelia, este implicită exigența libertății - libertatea adevărului, la care fiecare ființă umană este destinată - chiar dacă acesteia i se opun în lume atâtea puteri parțiale. Raportul dintre adevăr și libertate este deci esențial, însă astăzi se află în fața provocării relativismului, care în aparență completează conceptul de libertate, dar în realitate ajunge să distrugă libertatea însăși propunându-se ca o dictatură intolerantă. Așadar ne aflăm într-un timp de angajare dificilă pentru a afirma libertatea de a vesti adevărul Evangheliei și al rezultatelor culturii creștine. Cât privește a doua temă, papa a amintit de importanța esențială a liturgiei în viața Bisericii, pentru că este loc al prezenței lui Dumnezeu cu noi. Deci, locul în care Adevărul trăiește cu noi.

După reflecția lui Benedict al XVI-lea au fost examinate cele două teme introduse de el, adică cea a libertății Bisericii în lume astăzi, din partea cardinalului Tarcisio Bertone, secretar de stat, și cea a liturgiei în viața Bisericii, tratată de cardinalul Antonio Cańizares Llovera, prefect al Congregației pentru Cultul Divin.

Cardinalul Bertone a trasat o viziune panoramică a tentativelor actuale de a limita libertatea creștinilor în diferite regiuni ale lumii. Secretarul de stat a invitat mai întâi la reflecție asupra situației libertății religioase în țările occidentale: deși este vorba de națiuni care adesea datorează creștinismului trăsăturile profunde ale identității și culturii lor, se asistă astăzi la un proces de secularizare, cu tentative de marginalizare a valorilor spirituale din viața socială.În al doilea rând, cardinalul a expus în termeni generali situația libertății religioase în țările islamice, amintind apoi concluziile recentei adunări speciale a Sinodului episcopilor pentru Orientul Mijlociu. În sfârșit cardinalul Bertone a expus activitatea Sfântului Scaun și a diferitelor episcopate în apărarea catolicilor, în Occident ca și în Orient. În această privință a amintit și angajarea continuă a Sfântului Scaun în domeniul internațional, pentru a promova în fața statelor și a Organizației Națiunilor Unite respectarea libertății religioase a celor care cred.

La rândul său, cardinalul Antonio Cańizares Llovera a amintit importanța rugăciunii liturgice în viața Bisericii, făcând referință la învățătura Conciliului al II-lea din Vatican și la magisteriul lui Benedict al XVI-lea. În mod deosebit cardinalul a subliniat importanța și necesitatea fidelității față de disciplina liturgică în vigoare.

În dezbaterea care a urmat au intervenit 18 cardinali, care au aprofundat îndeosebi problema libertății religioase și a dificultăților întâlnite de activitatea Bisericii în diferite părți ale lumii: s-a vorbit despre situații specifice din Europa, din Americi, din Africa, din Asia, din Orientul Mijlociu și din țările cu majoritate islamică. S-a vorbit și despre dificultățile grave pe care le întâlnește astăzi Biserica în apărarea valorilor întemeiate pe dreptul natural, cum ar fi respectarea vieții și sprijinirea familiei.

O altă temă care a atras atenția cardinalilor a fost dialogul dintre religii, îndeosebi cu islamul, cu diferite sugestii pentru a răspunde cu angajare la dificultățile și provocările pe care trebuie să le înfrunte Biserica astăzi. Câteva intervenții s-au concentrat asupra temei liturgiei, îndeosebi asupra centralității celebrării euharistice în viața Bisericii și asupra respectului datorat sacramentului Euharistiei. Alte intervenții sunt prevăzute în sesiunea de după-amiază.

La încheierea lucrărilor de dimineață papa a oferit un prânz în onoarea cardinalilor.

După-amiază s-au ținut două comunicări. Prima a cardinalului William Levada despre recentele norme date de Sfântul Scaun: pe de o parte pentru primirea în Biserica catolică a preoților și credincioșilor anglicani care cer asta, pe de altă parte în apărarea victimelor de minori ai abuzurilor din partea membrilor clerului. A doua intervenție este a arhiepiscopului Angelo Amato, despre actualitatea declarației Dominus Iesus, despre unicitatea și universalitatea mântuitoare a lui Isus Cristos în Biserică.

În afară de cardinali au participat la lucrări și cei 24 de arhiepiscopi și episcopi care sâmbătă sunt creați cardinali. Un anumit număr de cardinali i-au cerut papei să fie dispensați de a participa la consistoriu din cauza condițiilor de sănătate și a activităților pastorale urgente în respectivele dieceze. În total, circa 150 au fost prezenți.

(După L'Osservatore Romano, 20 noiembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat