Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Maica Providenței" în sărbătoare!

Sâmbătă, 13 noiembrie 2010, la casa surorilor din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" din Iași (la Plopii fără Soț), a fost un moment de mare sărbătoare: hramul comunității în care sunt surorile care se îngrijesc de educația unor tinere cărora le oferă astfel o șansă pentru o viață mai bună.

Am avut bucuria de a-i avea alături pe părintele Eduard Ferenț, profesor la Seminarul din Iași, pr. Iosif Dorcu, paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" și decan de Iași, pr. Marius Adam, director executiv la Caritas Iași, pr. Valeriano Giacomelli, superiorul Congregației "Don Orione" și pr. Iosif Fechetă din Congregația "Don Orione", pr. Claudiu Robu, profesor la Liceul Catolic "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, pr. Petru Antonică, paroh la Focuri, pr. Traian Pop, greco-catolic, și pr. Daniel-Nicu Butacu, vicar la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași și capelan al căminului de bătrâni.

La sfânta Liturghie au participat surorile din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", bătrânii din casa "Sfântul Iosif", un grup de tinere, care locuiesc în casa alăturată și sunt găzduite de către surorile aceleiași congregații și care au animat prin cântul lor sfânta Liturghie, elevii și studenții din Congregația "Don Orione" și rude ale celor care locuiesc în cele două case și mulți alți credincioși.

Celebrarea a început din capela Casei Providenței cu o scurtă rugăciune în cinstea sfintei Fecioare Maria, Maica Providenței. A urmat procesiunea cu statuia Mamei Providenței cu Pruncul Isus în brațe către capela azilului de bătrâni. Într-un cadru solemn a început sfânta Liturghie cu salutul părintelui Ferenț. A urmat o scurtă introducere a surorilor prin cuvântul sorei Maria, care a mulțumit lui Dumnezeu și Maicii Providenței pentru binecuvântările pe care le oferă acestei comunități.

În cadrul predicii, părintele Dorcu a evidențiat rolul Maicii Domnului în viața lui Isus și în viața noastră a tuturor. Sfânta Fecioară apare în unele imagini cu o mantie albastră cu care cuprinde pe cei care o înconjoară, printre care suntem și noi. Părintele a îndemnat pe toți cei prezenți să o cinstească pe Preacurata Fecioară prin rugăciunea care îi place ei cel mai mult: Rozariul. În cadrul acestei rugăciuni medităm momente din viața lui Isus, dar și intervenția și rolul sfintei Fecioare Maria.

La ofertoriu au fost aduse la altar pâinea, vinul, un vas în care era pusă constituția Ordinului Surorilor Providenței, apoi un coș plin cu fructe, semn al providenței care oferă din belșug celor care cer cu toată inima. În final, a fost adus un buchet de flori care să adauge încă ceva la frumusețea celebrării.

După sfânta Liturghie a avut loc un concert susținut de tinerele care locuiesc în Casa Providenței, care a avut-o în centru pe Preacurata Fecioară Maria, Maica Providenței, însoțit de câteva momente de poezie. Cântări frumos interpretate care au înmuiat inimile celor care au dorit să asiste.

A urmat un moment de comuniune, o agapă frățească în salonul Azilului pentru bătrâni "Sf. Iosif". Bătrânii și toți cei care au dorit să participe, având alături această masă bogată, au început să depene amintiri, dând astfel mărturie despre cum au reușit în viață prin mijlocirea intervenției providențiale a Preacuratei Fecioare Maria.

Duminică, 14 noiembrie, am avut din nou un motiv de sărbătoare, deoarece Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, a celebrat sfânta Liturghie în capela azilului. L-a avut alături pe pr. Laurențiu Dăncuță, vicar la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și capelan sanitar. Preasfințitul a scos în evidență că ziua Domnului vine și ea trebuie să fie un moment și un motiv de bucurie - mesajul duminicii a XXXIII-a de peste an. Maica Providenței este mereu cu noi și ea ne însoțește cu binecuvântările sale. Să ne ocrotească mereu și să ne îndemne la a împlini voința lui Dumnezeu pentru a martori pentru cei din jurul nostru, dar și să fim pregătiți pentru întâlnirea cu Domnul.

Icoana "Maica Providenței" este o imagine făcută de Scipione Pulzone (1545 - 1598), pictor, sculptor și poet, și acum este păstrată în biserica "San Carlo" la Catinari în Roma. Tabloul este - după cum a arătat criticul de artă Ghignone - "un moment de extaz al unei mame: la fel ca o bucurie pe care orice femeie care are copii o simte", adăugând că autorul a dorit nu numai "să exprime ceea ce a înțeles ca un om simplu, dar, de asemenea, ce simțea ca un om pios, adică faptul că acea femeie pe care a descris-o este mai mult decât o femeie, mai mult de o mamă: era Fecioara Mamă, Mama lui Dumnezeu."

Fericitul Alois Guanella a preluat mesajul acestei icoane și, în timpul vieții sale, spunea următoarele cu privire la Providență: "Dumnezeu a creat lumea și cu Providența sa o menține. Providența înseamnă că Dumnezeu prevede nevoile omului și se îngrijește de cele necesare".

Momente cu motive clare de sărbătoare, care au un îndemn clar:

Maica Providenței, roagă-te pentru noi!

Pr. Daniel-Nicu Butacu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 și 14 noiembrie: Iași: "Maica Providenței" în sărbătoare


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat