Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Precizări cu privire la organizarea și desfășurarea anului pastoral dedicat familiei și căsătoriei creștine

Pentru o mai bună și eficientă desfășurare a noului program pastoral împărtășim tuturor preoților, lucrătorilor pastorali, precum și tuturor structurilor diecezane și întregului popor creștin următoarele:

1. Tema anului pastoral și durata desfășurării
Anul pastoral dedicat familiei și Căsătoriei creștine are ca moto: "Familie, devino ceea ce ești!" și se va desfășura pe parcursul a trei ani, începând cu prima duminică din Advent 2010 (28 noiembrie) și se va termina cu solemnitatea Cristos, Regele Universului 2013.
Fiecare parohie va organiza deschiderea solemnă a acestui an pastoral în cadrul sfintei Liturghii din prima duminică a Adventului. Cu această ocazie, va fi așezată într-un loc vizibil, în prezbiter sau mai aproape de altar, icoana Sfintei Familii: Isus, Maria și Iosif, pe care fiecare paroh o va primi de la centrul decanal pentru biserica parohială și pentru bisericile filiale ori capelele publice.

2. Obiectivul
Pornind de la constatarea crizei prin care trec familiile din Biserica noastră locală, obiectivul pe care ne propunem să-l atingem în acești trei ani este o apropiere reciprocă între Biserică și familiile noastre creștine, cu scopul unei reînnoiri a imaginii, a trăirii și a pastorației familiei creștine în Biserică și în societate.

3. Destinatarii acțiunilor pastorale
Destinatarii acțiunilor pastorale ce se vor desfășura în acești trei ani sunt, în primul rând, familiile creștine (incluzând toți membrii ei: părinți, copii; tineri, adulți, bătrâni; căsătoriți, divorțați, văduvi etc.), dar și clerul diecezan, călugării, călugărițele, membrii asociațiilor civile, educatorii și profesorii din învățământ și educație, operatorii mass-media.

4. Responsabilii acțiunilor pastorale
Pentru atingerea obiectivului propus este necesar ca întreaga Biserică locală să se simtă angajată în inițiativele pastorale care au ca scop promovarea binelui familiei. Înainte de toate însă, familia creștină însăși, ca biserică domestică, trebuie să se simtă responsabilă de calitatea vieții familiale.
Un rol deosebit le revine apoi lucrătorilor pastorali și sanitari, responsabililor asociațiilor civile, profesorilor și educatorilor creștini, operatorilor mass-media.
Pentru o mai bună organizare a programelor la nivel diecezan, prin decretul nostru nr. 2140/25 octombrie 2010, a fost stabilită o Comisie Coordonatoare a Planului Pastoral Dedicat Familiei și Căsătoriei Creștine. Această comisie are misiunea să coordoneze inițiativele și activitățile pastorale, să pregătească materialele necesare pentru omilii și cateheze, precum și să precizeze calendarul manifestărilor diecezane specifice acestui an pastoral.

5. Modalitățile de acțiune
Apropierea reciprocă dintre Biserică și familie, pentru a ajunge la o imagine reînnoită a familiei creștine după modelul Preasfintei Treimi și a Sfintei Familii din Nazaret, trebuie urmărită pe toate căile de comunicare și activitate pastorală pe care le are la dispoziție Biserica noastră locală.
În principal, se va da atenție: misiunilor populare, care trebuie organizate în fiecare comunitate, după un program stabilit de comun acord între episcopie și parohie; catehezelor despre familie, care se vor ține în timpurile forte ale anului liturgic (Advent și Postul Mare), dar și în fiecare lună, potrivit programului și tematicii elaborate de Comisie; omiliilor duminicale, în cadrul cărora se va vorbi despre familie; celebrărilor liturgice speciale pentru familii, mai ales cu ocazia aniversării căsătoriei; rugăciunilor în și pentru familie; întâlnirilor formative; cursurilor de pregătire la căsătorie; publicații de cărți, reviste, pliante, postere; publicizării temelor despre familie în mass-media (radio, tv, internet, presa locală și națională); organizării Zilei Familiei, a Zilei Vieții etc.
Prin toate aceste acțiuni se va avea în vedere și constituirea unei mișcări diecezane "profamilia", cu baza în fiecare parohie și comunitate catolică, precum și organizarea unui congres diecezan și a unui larg congres național dedicat familiei în colaborare cu celelalte eparhii și episcopii din țară.

6. Perspectiva din care se va acționa
Suntem convinși că adevărul despre familie și binele familiei pe care îl urmărim nu-și au alt izvor decât planul de mântuire al lui Dumnezeu revelat nouă în Isus Cristos. De aceea, perspectiva din care va fi privită familia nu poate fi alta decât Cuvântul revelator al lui Dumnezeu, interpretat autentic de magisteriul Bisericii. Și este important de subliniat că acest cuvânt se adresează familiei creștine de astăzi, în contextul social, economic, politic și religios în care trăiește.

7. Etapele desfășurării anului pastoral
Pentru atingerea obiectivului propus, inspirându-ne din pedagogia divină, fiecare dintre acești trei ani va avea o direcție specifică, care va fi tratată în cateheze, omilii, conferințe și va fi urmărită în acțiunile pastorale.
Astfel, în primul an, planul pastoral va avea ca scop Apropierea Bisericii de familie. Aceasta se va realiza în special prin prezentarea învățăturii Bisericii despre familia și Căsătoria creștină, prin liturgie, prin acțiuni caritativ-sociale în favoarea familiilor, prin activități educativ-formative etc.
În al doilea an, acțiunile pastorale vor urmări Apropierea familiei de Biserică. Aceasta se va realiza, în special, prin ascultarea și trăirea cuvântului lui Dumnezeu, aderarea la învățătura Bisericii, participarea la liturgie, trăirea valorilor sacramentului Căsătoriei, rugăciunea în familie, promovarea vocațiilor, apărarea vieții, trăirea valorilor creștine în societate, sprijinirea financiară a activităților Bisericii etc.
Apropierea reciprocă dintre Biserică și familie va aduce cu sine o imagine reînnoită a familiei și a Căsătoriei creștine. De aceea, tema celui de-al treilea an va fi: Biserica și familia, oglinda Sfintei Treimi. Aceasta se va realiza prin trăirea iubirii ca dar divin și angajament uman, a iertării, a slujirii, a dăruirii reciproce, a încrederii, a unității și indisolubilității familiei, a paternității și maternității responsabile, a grijii față de fiecare membru al familiei, a vieții de rugăciune, a voluntariatului, a odihnei și recreării.

8. Locul unde se va desfășura planul pastoral
Locurile unde se vor desfășura activitățile pastorale dedicate familiei și Căsătoriei creștine vor fi, în primul rând, spațiile bisericii, sălile de cateheză, oratoriile, dar și casele familiilor, sălile de clasă ale școlilor, mass-media etc.

9. Materialele bibliografice ce pot fi folosite
Pentru cateheză, omilii, conferințe etc. se va face referință, în primul rând, la Sfânta Scriptură, Catehismul Bisericii Catolice, documentele recente ale magisteriului bisericesc, dar și la scrieri ale autorilor recenți. Pentru o mai bună prezentare a învățăturii Bisericii despre familie se pot folosi mijloacele tehnice moderne de proiecție, mai ales pentru prezentarea de filme, muzică etc.

10. Rezultatele finale ce se speră a se obține
Principalul rezultat ce se speră a se obține este o imagine reînnoită a familiilor din Biserica noastră locală, după modelul Preasfintei Treimi și a Sfintei Familii din Nazaret. În concret, aceasta ar însemna: o mai bună comunicare și o adevărată solidaritate între Biserică și familie, o mai bună pastorație a familiei, trăirea culturii vieții și a iubirii în familii, grija deosebită pentru apărarea vieții și educația copiilor în prima școală și biserică domestică, părinții - primii educatori ai copiilor, rugăciunea în familii, sprijinirea vocațiilor, pregătirea tinerilor la căsătorie, într-ajutorarea familiilor, atenție față de familiile și persoanele în dificultate, crearea unor asociații de familii în parohii, promovarea valorilor creștine în familie și societate etc.

Tuturor vă transmit invitația Sinodului nostru diecezan: "Înaintați cu curaj în larg"!

Petru Gherghel,
episcop de Iași
și Comisia Pregătitoare


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat