Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Exerciții spirituale pentru preoții Diecezei de Iași. Seria a III-a

Punând în aplicare învățătura Conciliului Vatican II din Decretul privind slujirea și viața preoțească, Presbyterorum ordinis "Activitatea pastorală a fiecărui preot trebuie susținută de o viață spirituală intensă, atât prin mijloace comune cât și specifice pe care Biserica le recomandă, iar printre acestea se află și exercițiile spirituale periodice, pentru care fiecare slujitor al Bisericii trebuie să găsească timp" (PO 18), în perioada 8-12 noiembrie 2010, un număr de 47 preoți ai Diecezei de Iași au participat la exercițiile spirituale organizate la Mănăstirea "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni.

Încă de la prima întâlnire, părintele predicator Cristinel Fodor a subliniat faptul că în aceste zile nu vom avea parte de simple conferințe, ci a invitat fiecare preot să facă într-adevăr exerciții. Toate aceste zile binecuvântate au fost axate pe cele trei virtuți teologale: credința, speranța și iubirea.

Fideli adevărului în iubire

Am încercat pe rând să răspundem mai multor provocări pe care le implica viața preoțească după cum urmează: Dacă se poate vorbi despre criză la nivel sacerdotal? De unde provin tulburările în viața preoțescă? Am descoperit împreună că este esențială acea sete după Dumnezeu care conduce cu entuziasm viața preoțească. "Dacă vrei să-l cunoști pe Dumnezeu, caută-l și caută și momentul în care poate ai lezat legătura cu el".

Redescoperim împreună și importanța preotului de a fi om, iar acest a fi om comportă următoarele caracteristici: voința lui Dumnezeu, dăruirea în folosul altora (cf. Mt 20; Lc 22), echilibru între adevăr și dragoste (cf. Ef 4) și nu în ultimul rând a fi om dintr-o bucată, principial, fără oscilații. a fi fericit înseamnă într-adevăr a te dărui unei cauze, idei, persoane, fără regrete.

Importanța construirii templului spiritual în viața fiecărui preot

Meditațiile au continuat cu gesturile frumoase pentru Dumnezeu, dar pentru a reuși să faci aceste gesturi frumoase trebuie să te lași spart pentru a revărsa parfumul plăcut mirositor asupra comunității pe care o păstorești, asupra tuturor.

Să fii preot după inima lui Cristos cere esențialmente să devii victimă, să nu mai murmuri, să-l lași pe Dumnezeu să te cioplească așa cum vrea el.

Noi suntem făcuți cu și pentru Cristos

Dacă preotul nu devine un alt Cristos, predicile vor fi neroditoare, bisericile vor rămâne goale. Lucru foarte important ce nu trebuie uitat: fără preoți Cristos oamenii vor ajunge să se sufoce, să moară. Dar totuși, dragostea lui Cristos, ne obligă, ne transformă pe toți, ne face să afirmăm cu toată ființa că ținem la el. Și dacă această dragoste mântuitoare o simțim în viața noastră, de ce nu suntem mereu acolo unde ne vrea Dumnezeu? Pentru că inima împărțită întâmpină obstacole: lipsa dărniciei, problema rugăciunii, problema postului, comorile noastre, hainele și hrana, celibatul preoțesc.

Împreună, noi, preoții tineri și cei cu ceva mai multă experiență, încheiem aceste câteva gânduri întrebându-ne: Cum aș putea să fiu și eu total la dispoziția lui Dumnezeu? Și răspunsul fiecăruia cred, în intimitatea sa este: pasiunea mea e crucea, e cerul.

Mulțumim din inimă bunului Dumnezeu și Maicii Domnului pentru aceste zile binecuvântate!

Pr. Lucian Adam

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Album foto: Gioseni: Exerciții spirituale pentru preoții Diecezei de Iași. Seria a III-a


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat