Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: Vizita pastorală a PS Aurel Percă în comunitatea catolică românească

Duminică, 14 noiembrie 2010, comunitatea catolică românească din Cesano (Italia) a trăit un moment de mare sărbătoare, deoarece a avut marea bucurie de a avea în mijlocul lor pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

După doi ani de când se celebrează sfânta Liturghie în limba română în această localitate (din 14 decembrie 2008), PS Aurel Percă, aflat în vizită la Roma, a dorit să facă o vizită pastorală și acestei mici comunități de catolici din România. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât a fost pentru prima dată când un episcop de Iași vizitează această localitate și credincioșii români catolici care se adună aici pentru celebrarea euharistiei.

Pentru a-l întâmpina cât mai frumos pe episcop, întreaga comunitate, împreună cu păstorul ei, l-a întâmpinat pe PS Percă în fața bisericii "San Sebastiano", cu tradiționala pâine și sare, nu înainte de a primi binecuvântarea cu sfânta cruce și stropirea cu apa sfințită.

Sfânta Liturghie solemnă celebrată de PS Aurel a început la ora 18.30, concelebranți fiind pr. Mihai Budău (care l-a însoțit pe episcop), pr. Isidor Iacovici (parohul catolicilor români din Roma) și pr. Adrian Chili (parohul acestei comunității catolice românești), timp în care pr. Toni-Mihăiță Cântaciu a stat în scaunul de spovadă.

Prin cântecul de început, Ecce sacerdos magnus, corul acestei comunități a dorit să ne reamintească importanța prezenței episcopul la această celebrare. În cuvântul de început, PS Aurel și-a manifestat bucuria de a fi pentru prima dată și în mijlocul acestei mici comunități, care încearcă împreună să-l întâlnească pe Cristos.

După citirea lecturilor sfinte, în cuvântul de învățătură, PS Percă a subliniat că, ori de câte ori se află într-o țară străină unde se celebrează sfânta Liturghie, încearcă mereu să-i întâlnească și să-i încurajeze pe credincioșii români, care sunt departe de casă și care poate nu întotdeauna o duc bine. Și cum aceștia lucrează în timpul săptămânii, duminica e mai dificil să ajungă în toate bisericile unde se celebrează Euharistia în limba română. A ținut să sublinieze că se gândește totdeauna la noi și că se îngrijește mereu să trimită preoți acolo unde sunt mai mulți catolici români, așa cum a făcut și cu noi, trimițându-ni-l pe pr. Adrian Chili. Ne-a invitat să avem mereu curajul să ne mărturisim credința primită de la părinții noștri, indiferent unde ne aflăm. Privitor la lecturile sfinte pe care tocmai le ascultasem, episcopul nostru ne-a spus că ne pregătesc pentru sfârșitul anului bisericesc care se va încheia cu sărbătoarea Cristos, Regele universului, iar timpul Adventului pe care-l vom începe a dorit să fie pentru noi toți cu adevărat un timp de har și binecuvântare.

La sfârșitul celebrării, pr. Adrian, parohul acestei comunități, a mulțumit din suflet PS Aurel Percă pentru nespusa bucurie pe care ne-a adus-o de a fi în mijlocul nostru dar și pentru salutările și gândurile de bine purtate și din partea PS Petru Gherghel. În calitate de păstor al diecezei noastre, ne-a adunat și pe noi, această mică turmă, în jurul altarului, pentru a celebra jertfa sfintei Liturghii. Pr. Chili a ținut apoi să amintească și proveniența destul de variată a credincioșilor catolici care participă duminical la celebrarea sfintei Liturghii în limba română (Ploscuțeni, Fundu Răcăciuni, Gheorghe Doja, Prăjești, Călugăreni, Luizi-Călugăra, Tămășeni, Răchiteni, Izvoarele Iași, Săbăoani, Satul Nou).

Deoarece la 8 decembrie PS Aurel Percă va împlini 11 ani de când este episcop auxiliar de Iași, întreaga comunitate i-a cântat din inimă un sincer și călduros La mulți ani, timp în care i-a oferit și un cadou.

Pr. Adrian l-a invitat pe Preasfințitul să nu ne uite niciodată în rugăciunile sale și să mai treacă pe la noi, ori de câte ori va mai fi prin zonă.

Pentru a fi mai aproape de noi PS Aurel, imediat după sfânta Liturghie a ținut să vorbească personal cu credincioșii, să-i întrebe de unde provin și eventual care sunt bucuriile și necazurile lor, amintindu-le că îi așteaptă să se întoarcă cu bine acasă.

Mulțumim Domnului pentru deosebita și înălțătoarea bucurie pe care ne-a oferit-o în această zi.

* * *

Sfânta Liturghie la Cesano se celebrează în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă, la ora 18.00, în biserica "San Sebastiano" (Via della Stazione di Cesano 402). Pr. Adrian Chili poate fi contactat la tel. (0039) 380.637.5414.

Comunitatea catolică românească din Cesano

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 noiembrie: Cesano: Vizita pastorală a PS Aurel Percă în comunitatea catolică românească


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat