Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: "Ceea ce contează e iubirea"

La Oratoriul "Maria Bambina" din Parohia "Sf. Cruce" Bacău, sâmbătă 13 noiembrie 2010, s-a organizat o zi de reculegere pentru tineri la care au participat 25 de tineri din parohia locală și din alte parohii. Tema acestei zile a fost "Ceea ce contează e iubirea". Este începutul unei serii de întâlniri lunare pregătite special pentru tineri. Zile de reflecții și de rugăciune care să favorizeze întâlnirea și cunoașterea mai profundă a lui Cristos în viața personală.

Iubirea este forța cea mai puternică din lume.

Dintotdeauna, de când există, omul și-a pus întrebări cu privire la acest sentiment care se ascunde sub numele "iubire".

Realitate misterioasă și în același timp fascinantă, iubirea, e capabilă să transforme viața. Nu e niciodată suficientă și, ca atare, a ocupat reflecția multor științe.

Ne este cunoscută tuturor și pare că cele mai numeroase suferințe, bucurii, speranțe, dorințe, anxietăți sunt legate tocmai de iubire.

Pentru că ne-am dat seama că această realitate, atât de fascinantă, este în același timp atât de ambiguu trăită și înțeleasă, ne-am gândit să-i oferim un spațiu și un timp de reflecție concretizată într-o zi de reculegere pregătită special pentru tineri.

Începutul zilei a debutat cu invitația de a da fiecare un răspuns și o definiție personală a iubirii ajutați de simbolurile pregătite prin sală. Definițiile au fost variate, precum și experiența și maturitatea noastră, dar cei mai mulți dintre noi știam că iubirea nu e doar un sentiment, ea e o forță, o prezență, un impuls. Iubirea nu e numai ceea ce simțim...

Expunerea și explicarea "modelelor" de iubire de la eros, philia, agape, ne-a clarificat și mai bine ideile. Dacă vrem să înțelegem în mod precis ce este iubirea, nu ne putem opri la dimensiunea simțurilor, a sentimentelor, ci trebuie să includem și voința.

Iubirea este un act în baza căruia persoana iese din sine spre un "altcineva", un "altul", personal evaluat ca un bine. E o tensiune a întregii noastre ființe: a psihicului, a inimii care ne pune în mișcare încă de când suntem mici. Cu trecerea timpului acest "altul/a" își schimbă fizionomia, devine acel "altul/a" cu un chip și un nume determinat: prieten, coleg, până la o singură persoană iubită.

Iubirea este o realitate care se maturizează, se modifică, tinde spre plinătate.

Acest drum care îl împinge pe om spre cele mai înalte forme ale iubirii poate fi totuși deranjat sau uneori chiar blocat de diferite motive. Una din limite este timpul cronologic necesar pentru ca persoana să se maturizeze, altul este libertatea noastră care se poate opune iubirii, nu se dispune să iubească (am spus de fapt că iubirea nu e doar emoție, dar implică și voința și angajamentul). Un alt obstacol sunt limitele și defectele noastre, rezistențele și slăbiciunile care ne locuiesc, altul este marea confuzie la nivel de terminologie și de experiență: toți vorbim de iubire, însă fiecare își are experiența sa particulară de iubire, același termen exprimă realități foarte diferite.

Nu mică ne-a fost mirarea când ne-a fost explicat textul 1Cor 13 unde sfântul Paul face un elogiu fantastic iubirii. Ochii noștri s-au umplut de lumină și inima de satisfacție când am fost invitași să facem două exerciții de descoperire experimentală. Odată, să înlocuim cuvântul iubire sau dragoste din text cu numele lui Isus (o cât părea de adevărat totul!...) apoi, pentru că Isus a spus: Iubiți-vă așa cum eu v-am iubit!, același cuvânt să îl înlocuim cu numele nostru. O, ce măreție și ce bucurie a umplut inima noastră. E o adevărată demnitate iubirea: ne face veșnici, ne face mari!

După pauza și agapa frățească oferită de surori, ne-am continuat ziua în grupuri mici. Fiecare grup a trebuit să facă o prezentare a iubirii în urma celor auzite în timpul dimineții. Creativitatea fiecărui grup a fost evidentă: s-au realizat scenete, descrieri, prezentări de experiențe de iubire.

Discuțiile provocate prin analiza acestor prezentări, în plen, ne-a luminat mai bine și fiecare dintre noi ne-am dat seama că iubirea adevărată este rodul unei maturizări umane și spirituale, că o zi de reculegere, ca aceasta îți poate schimba viața cu adevărat, că iubirea este secretul realizării oricărei personalități, iubirea este impulsul gesturilor mari.

Ne e mai clar acum că cu toții suntem chemați la iubire, ca orice creștere, și iubirea comportă o renunțare, că pentru a ajunge la "vârful muntelui" trebuie să abandonăm cărările ușoare ale câmpiei, că învățăm să iubim...iubirea nu e statică, că, a ne maturiza în iubire, înseamnă să acceptăm etapele ei de manifestare: trecerea de la îndrăgostire, la iubire concretă și reciprocă până la dăruire de sine.

Vrei să fii un prieten adevărat? Trebuie să înveți să iubești.

Vrei să îți întemeiezi o familie? Nu e altă cale decât iubirea.

Îți cântă în inimă un ideal măreț? Pune-te pe cale și privește să vezi până unde poate ajunge iubirea care îl are ca model pe Isus Cristos.

Și pentru ca toate aceste să fie posibile... secretul e întâlnirea cu Cristos care dă sens și motivație, forța se găsește în rugăciune, succesul e să reîncepi după fiecare înfrângere.

Ceea ce contează e iubirea!

Sr. Silvia Brandiu și pr. Lucian Adam


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat