Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: PS Aurel Percă în vizită la comunitatea română

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de pr. Mihai Budău, a fost prezent la comunitatea română de la Roma, duminică, 14 noiembrie 2010.

Vizita a fost prilejuită și de celebrarea sacramentului Mirului la comunitatea română de la Padova.

Comunitatea din Grotte Celoni - Casilina a fost prima care s-a bucurat de prezența Preasfințitului.

"M-am simțit ca acasă!" avea să afirme unul dintre credincioșii prezenți. "Când l-am văzut pe Preasfințitul, pe parohul nostru alături de mai mulți preoți și biserica plină de credincioși, mi-am amintit de Liturghiile solemne la care participam cu bucurie când eram în țară. Ce frumos că episcopii noștri nu ne uită!"

Alături de PS Aurel au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, Mons. Pierpaolo Felicolo, coordonator al Oficiului pentru Migranți, pr. Anton Damian, OFMConv., și pr. Mihăiță-Toni Cântaciu, amândoi la studii la Roma.

În predica sa, Preasfințitul, făcând aluzie la desele "prevestiri" ale sfârșitului lumii, "prevestiri neîmplinite", la războaiele și calamitățile naturale care au fost sau sunt în jurul nostru, i-a îndemnat pe cei prezenți să le vadă ca "semne" ale unei realități incontestabile, dar că împlinirea în Cristos a tot ceea ce există, aparține în exclusivitate doar lui Dumnezeu.

Comunitatea de la "San Vitale" - Roma, la rândul ei s-a pregătit cu bucurie pentru întâmpinarea Preasfințitului Aurel.

Costumele populare, folosite doar cu ocazii speciale, au fost unul dintre semnele palpabile prin care această comunitate și-a manifestat bucuria prezenței unui oaspete atât de însemnat.

Și aici Preasfințitul i-a avut printre concelebranți pe parohul comunității, pr. Isidor Iacovici, pe pr. Iosif Antili, pr. Sebastian Bilboc, pr. Lucian Horlescu Ofmc., pr. Romeo Neculai, pr. Mihai Farcaș, pr. Mihăiță-Toni Cântaciu, toți la studii la Roma.

Printre altele, la predică, făcând aluzie la sfârșitul anului liturgic care se apropie și la lecturile citite, care la rândul lor vorbesc despre sfârșitul celor prezente, Preasfințitul s-a axat pe "mărturia" pe care creștinul, în general, trebuie să o dea chiar și atunci când în jur sunt "războaie, revoluții, calamități naturale sau persecuții".

A fost o vizită scurtă, dar plină de semnificații. "O prezență discretă", așa cum avea să spună un alt credincios, fericit că, întâmplător, a făcut 150 km, iar Dumnezeu l-a răsplătit cu o Liturghie atât de solemnă.

În pragul intrării în "Anul familiei", pe care Dieceza de Iași îl începe o dată cu prima duminică din Advent, familiile creștine de români din Roma, prin păstorul ei și prin toți preoții prezenți, împărtășesc cu bucurie motoul ales cu această ocazie: "Familie, devino ceea ce ești!" și, pe calea iubirii, care se realizează prin totala dăruire de sine, se alătură și sprijină acest nobil proiect pastoral.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 noiembrie: Roma: PS Aurel Percă în vizită la comunitatea română


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat