Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: Un milion de stele

"Un milion de stele" - reprezentând flăcările speranței și solidarității au fost aprinse sâmbătă, 13 noiembrie 2010, seara în 21 de localități din România de către organizațiile Caritas din România și în peste 52 de orașe din Germania, de către organizațiile Caritas din Germania.

*

La Iași

Centrul Diecezan Caritas Iași a aprins în seara zilei de 13 noiembrie 2010, la ora 17.00, pentru al patrulea an consecutiv, un număr de 1000 de lumânări ale solidarității în lume. Acțiunea "Un milion de stele" a prins viață în acest An European de luptă împotriva sărăciei și a excluziunii sociale în patru orașe din Moldova: Iași, Bacău, Piatra Neamț și Roman.

Lumânările au fost așezate în forma siglei Caritas, fiind scrise și cuvintele Zero Sărăcie. Deși erau multe ele au format un tot unitar cu o singură lumină, un simbol al speranței într-o lume mai bună, într-un viitor mai fericit, o dorință unică de solidaritate.

Excelența sa Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, prezent la eveniment a menționat importanța luminii în viața oamenilor, dând ca exemplu luna care primește lumina de la soare și care luminează în întuneric. Toți cei prezenți au fost invitați să urmeze acest exemplu, să fie deschiși, să primească lumina de la Dumnezeu, cel care ne iubește și să o ofere celorlalți în mod gratuit cu compasiune.

Reprezentantul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Aonofriesei Răzvan, a salutat gestul de solidaritate și a menționat importanța slujirii celorlalți într-o lume tot mai suferindă.

Solidaritatea nu poate fi realizată fără comuniune sau fără educație, în acest sens doamna profesoară conferențiar dr. Daniela Șoitu, de la Universitatea "Al.I. Cuza" Iași a adresat celor prezenți un îndemn de a începe să învețe solidaritatea pentru a o putea practica în societate.

Suma donată de cei peste 400 de ieșeni prezenți la acțiune a fost de 2.210 lei, și va fi folosită pentru a oferi pachete cu alimente și medicamente bătrânilor singuri, care trăiesc în izolare și sărăcie, ce sunt sprijiniți de Centrul de Îngrijire la Domiciliu Caritas.

"Un milion de stele" - reprezentând flăcările speranței și solidarității au fost aprinse sâmbătă seară în 21 de localități din România de către organizațiile Caritas din România și în peste 52 de orașe din Germania, de către organizațiile Caritas din Germania.

Mulțumim tuturor partenerilor care ne-au sprijinit în realizarea acțiunii, tuturor voluntarilor, și tuturor celor care au fost prezenți la acțiune, aprinzând simbolic lumina solidarității.

Echipa de organizare "Un milion de stele" Iași

*

La Bacău

A fost o premieră pentru Municipiul Bacău organizarea sâmbătă, 13 noiembrie, a acțiunii Un milion de stele. Manifestarea a fost organizată în fața Casei de Cultură "Vasile Alecsandri" și a început la ora 17.00. Inițiativa aparține Confederației Caritas România prin Centrul Diecezan Caritas Iași.

Organizarea unei asemenea manifestări la Bacău a fost rodul muncii de echipă a diverși parteneri: Decanatul Romano-Catolic, Asociația Caritas Bacău, Centrul de Îngrijire la Domiciliu, Inspectoratul Școlar Județean, Trustul de Presă "Deșteptarea" și Primăria Municipiului Bacău. Scopul acțiunii a fost sensibilizarea opiniei publice la starea mizeră pe care o trăiesc semenii din apropierea noastră.

Prima manifestare de acest gen la Bacău a fost organizată chiar în inima orașului, în piața care desparte Casa de Cultură de Prefectura Bacău. Echipa Caritas Bacău a pregătit terenul pentru organizarea evenimentului, iar prima lumânare a fost aprinsă la ora 16.15. Începând cu această oră numărul lumânărilor aprinse devenea tot mai mare, ajungând la aproximativ 450.

Un sprijin deosebit pentru mediatizarea evenimentului l-a avut parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean, în fiecare liceu din Bacău fiind postat afișul ce anunța manifestarea. Deloc neglijabil a fost rolul profesorilor de religie care i-au motivat pe elevi să participe la eveniment. A venit și un grup de copii din Cleja, împreună cu profesoara lor. Crucea și sigla Caritas, circumscrise într-un pătrat, toate construite din lumânări aprinse au format imaginea ce a rezultat pe pavajul din piațetei din inima Bacăului.

La ora 17.05 a început un moment de rugăciune condus de părintele decan Isidor Dâscă, a urmat apoi proclamarea fragmentului din Evanghelia după Matei, care descrie judecată plină de iubire de care au parte cei care au făcut fapte de milostenie în viața lor. Momentul de rugăciune s-a încheiat prin recitarea rugăciunii Tatăl nostru, toți participanții ținându-se de mână, în semn de solidaritate.

Purtând în suflet mângâierea că prin lumânarea aprinsă pot aduce o rază de lumină celor aflați în nevoi, participanții s-au întors la ritmul obișnuit al vieții de fiecare zi. Lumânarea aprinsă de ei sâmbătă în fața casei de cultură e un semn al sensibilității și al generozității, e o dovadă în plus că porunca iubirii de aproapele poate deveni "viață".

Pr. Petru Tamaș

*

La Piatra Neamț

În cadrul anului European pentru lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale sâmbătă, 13 noiembrie 2010 a avut loc la Piatra-Neamț în Piața Libertății acțiunea "Un million de stele" la inițiativa Asociației Caritas Iași, eveniment desfășurat simultan în 21 de orașe ale țării și în nenumărate orașe din Europa.

Credincioșii din Parohia "Sf. Iosif Muncitorul" au răspuns cu entuziasm și bucurie creștinească la această manifestare, exprimând dorința de a fi cu toții, adulți, tineri și copii alături de cei rămași fără speranță, de persoanele care se confruntă cu neajunsurile și lipsurile societății noastre.

Fiecare lumânare aprinsă a fost un gest minim, simbolic dar prin el am vrut să exprimăm solidaritatea noastră prin rugăciune și o mică donație personală față de cei aflați în suferință. Cântecele și bucuria tinerilor și copiilor scoutiști, care s-au implicat activ în organizarea acestui eveniment au făcut, să ne simțim frați întru credință aparținând aceleași familii a lui Dumnezeu fiind animați de aceleași sentimente de iubire și compasiune pentru nevoile aproapelui nostru.

Suntem convinși că flacăra unei lumânări nu este de ajuns pentru încălzirea unui cămin și nici pentru prepararea unei mese calde dar mai multe lumânări au putut aprinde cu siguranță focul iubirii la care mulți vor putea să se încălzească de sărbători.

Și astăzi Dumnezeu iubește lumea. El continuă să ne trimită pe mine și pe tine pentru a fi semne de speranță într-o lume lipsită din ce în ce mai mult de valori umane și adevăr. Însă pentru a iubi avem nevoie de credință, întrucât credința în acțiune este iubire, iar iubirea este unica capabilă de a face să dăinuiască speranța.

Să ne grăbim mereu a aprinde flacăra speranței în mijlocul acelora care o așteaptă!

Semnează un participant la acest eveniment.

*

La Roman

Și orașul Roman s-a numărat printre cele 21 de orașe ale țării care au organizat activitatea "Un milion de stele". Pentru prima dată organizată la Roman, manifestarea de solidaritate cu cei aflați în nevoie a fost îndelung pregătită de Asociația Caritas Roman în colaborare cu Parohia Romano-Catolică "Isus Bunul Păstor", prin aportul părintelui paroh Francisc Fărcășel, al părintelui vicar Iulian Roca și a Acțiunii Catolice a tinerilor din parohie. Activitatea a fost promovată în presa locală în săptămâna care a precedat-o și s-a bucurat de participarea a aproximativ 350 de persoane de toate vârstele.

Acestea au aprins 489 de lumânări și au dat formă și viață siglei Caritas, care luminând discret curtea bisericii a făcut lin trecerea de la lumina zilei la cerul senin și înstelat al acelei seri memorabile.

Printre cei invitați și care au onorat cu prezența lor amintim pe domnul primar al Municipiului Roman, profesor Laurențiu Dan Leoreanu, domnul parlamentar Marius Neculai, deputat ales în Colegiul uninominal nr. 4 Roman, domnul Valerian Percă, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

După aprinderea lumânărilor, părintele paroh Alois Moraru și părintele Cristian Gălățanu, directorul Asociației Caritas Roman, au deschis evenimentul, mulțumind tuturor pentru jertfa participării. Cei prezenți au fost invitați să urmărească un material video care a conținut informații despre istoricul activității, fiind bogat în imagini ale edițiilor precedente susținute de Centrul Diecezan Caritas la Iași.

La lumina unei lumânări, în semn de solidaritate cu cei ce răzbesc cu greu prin întunericul neajunsurilor, un angajat al Asociației Caritas Roman, a dat citire mesajului din partea personalului asociației. Pentru aceștia, fiecare beneficiar al serviciilor sociale acordate este asemenea unei stele, percepută pe nedrept de ochii societății ca fiind îndepărtată, lipsită de strălucire și neimportantă. Fiecare persoană umană poartă chipul lui Dumnezeu și de aceea are dreptul la respect și recunoașterea demnității umane.

Colectivul Asociației Caritas Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

13 noiembrie: Iași (Caritas): Un milion de stele

13 noiembrie: Caritas: Un milion de stele - Iași, Bacău, Piatra Neamț, Roman (Foto: Caritas)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat