Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iașiul, mai bogat cu un monument

În fața impozantei statui a Independenței, lângă biserica "Mitocul Maicilor" și nu departe de statuia lui Alexandru Ioan Cuza, din Piața Unirii, începând din 12 noiembrie 2010, se înalță un nou monument memorial, spre cinstirea și neuitarea deținuților politici din perioada comunistă.

Ceremonialul dezvelirii acestui grup statuar, unic în felul său, a început la ora 11.00, în prezența Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași. Mai erau prezenți: Gheorghe Nichita, primarul urbei ieșene, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcop vicar, care a prezidat ceremonia religioasă, mulți preoți din partea Bisericii Ortodoxe. Din partea Bisericii Romano-Catolice au fost prezenți preotul Iosif Dorcu, decan de Iași, și preotul Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei de Iași.

După ceremonialul religios, a cuvântat Înalt Preasfințitului Teofan și primarul orașului, care spunea că acest edificiu se dorește a fi "o stavilă în calea uitării".

A urmat un cuvânt de mulțumire din partea lui Dumitru Bazon, președintele Filialei AFDPR Iași, cel care a avut inițiativa acestui monument și care s-a străduit enorm pentru realizarea lui.

S-au rostit apoi cuvinte cutremurătoare, de către reprezentanți ai diferitelor filiale AFDPR din țară. Primul discurs a aparținut lui Octav Bjoza, de la Brașov, președintele AFDPR din anul 2009. La fel de emoționant a vorbit Paul Andreescu, de la Constanța care spunea: "Sunt un om care nu a avut copilărie: am fost arestat la 17 ani și eliberat la 25 de ani... Simbolul comunismului a fost bâta..." Mai merită amintite și discursurile lui Nistor Man de la Târgu Mureș, Sergiu Rizescu, de la Pitești, și Dumitru Vacaru din Iași.

În final, s-au depus coroane de flori din partea câtorva instituții.

* * *

Monumentul este realizat de artistul plastic Vasile Leondar și de arhitectul Tania Drișcu.

Soclul de mari dimensiuni este realizat din marmură neagră. Deasupra se înalță o coloană înaltă din marmură verzuie, în care este decupată o cruce. În fața coloanei se pot vedea câteva persoane, foarte slăbite din cauza foamei, dar cu mâinile înlănțuite. Aceste personaje sunt fie în picioare, fie în genunchi, dar toate cu mâinile înălțate spre cer. Pe partea estică a soclului se pot citi aceste versuri semnate de Vasile Pânzaru: "Coboară, Isuse, și strânge/ Păcatele neamului meu./ Pe crucea ta, plină de sânge,/ Se-ncheagă credința mereu."

Acest monument, desigur, ne amintește nouă, catolicilor din Iași, în primul rând de Preasfințitul Anton Durcovici, o victimă a regimului comunist. Dar sunt atâția creștini catolici pe care ar trebui să-i amintim ca foști deținuți politici sau condamnați pentru credința lor: Pr. Anton Trifaș, Pr. Andrei Asaftei, Pr. Dumitru Sandu Matei, Eduard Lisacoschi, Silviu Mărgineanu, Alexandru Țerek, Zizi Cozoroc (Iosub), Petru Mihailișca, Gheorghe Cantemir, Iosif Păuleț și mulți alții.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat