Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Apariție editorială: Întâlnire cu creștinismul

Sub îngrijirea Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara, a apărut traducerea în limba română a manualului cunoscutului profesor de teologie pastorală din Ungaria, autor al mai multor cărți și cursuri de specialitate din domeniul pastorației, pr. Ferenc Tomka: Întâlnire cu creștinismul. Volumul de față este ediția a II-a, revizuită, apărută în anul 2005, conține 406 pagini, în formatul 17x24 cm și poate fi achiziționată la prețul de 15 lei.

În ultimele decenii, problema fundamentală a catehezei se referă la ce ar trebui să facem, cum ar trebui să predăm, pentru ca cei cărora ne adresăm să nu-și însușească doar o sumă de cunoștințe, ci, în primul rând, să experimenteze viața în Cristos în cadrul comunităților bisericești. Nu numai schimbările în cadrul societății ne constrâng la această transformare în cateheză, ci însuși faptul pe care Biserica, după Conciliul Vatican II, îl accentuează tot mai mult: creștinismul nu este doar un sistem de cunoștințe religioase, ci este, înainte de toate, o formă de viață.

Ferenc Tomka, profesor de teologie pastorală, autor al unor cursuri de specialitate în domeniul pastorației, al cateheticii, al pedagogiei, referent principal al Institutului Național de Pastorație din Ungaria, a lucrat, timp de mai mulți ani, împreună cu alți preoți și cateheți, ca să răspundă la exigența amintită mai sus. Manualul "Întâlnire cu creștinismul" s-a născut în urma acestei munci comune, ca urmare a schimbului de experiență al tuturor celor implicați. De atunci, cartea a apărut în mai multe ediții, ultima dată într-o ediție îmbunătățită, care este folosită cu mult succes în educarea tinerilor și a adulților, nu numai în Ungaria, ci și la noi, pentru cateheza în limba maghiară. Părintele arhidecan-paroh din Reșița, Iosif-Csaba Pál aduce o contribuție importantă la cateheza tinerilor prin faptul că, împreună cu colaboratorii săi, a făcut această traducere și îngrijește ediția de față a cărții.

Un merit însemnat al cărții este faptul că, în spiritul directivelor actuale ale Bisericii, ea este bazată pe revelația divină și îl convinge pe cititor, ba chiar îl conduce la acea experiență, că viața creștină este însăși evanghelia trăită. Ca profesor al științei biblice și ca referent pentru apostolatul biblic, recomand cartea și în acest sens. La fel, autorul reușește să alcătuiască structura cărții ținând cont de puncte de vedere teologice și pastorale, după logica vieții creștine. Astfel, cel care studiază cartea, pe de o parte, înțelege tot mai mult din misterul vieții supranaturale, pe de altă parte, devine, tot mai conștient, constructorul vieții în Cristos în comunitatea Bisericii - un ajutor special în acest sens este îndeplinirea temelor de la sfârșitul lecțiilor -, fie că cititorul este o persoană, care caută întâlnirea cu Cristos, ori un tânăr sau un adult, care vrea să-și revizuiască credința.

Să dea Dumnezeu ca, după celelalte ediții, acest "manual" să dea, și în această ediție, mult rod în rândul fraților noștri de limbă română!

Nagy József
profesor de teologie biblică și referent pentru Apostolatul Biblic

*

Ce dorește să ofere această carte...

- necredincioșilor, celor ce caută? - Acest volum s-a născut în mare parte din convorbirile cu necredincioșii, cu cei care caută. Ca urmare, este construit pe cunoștințele lor, dorește să dea răspuns căutărilor lor. Sub forma ei prescurtată, această carte a adus roadele cele mai frumoase chiar în viețile acelor căutători care au găsit răspuns la întrebările lor (multe din scrisorile lor și vești despre ei au ajuns și la redacție).

- tinerilor care doresc să-și regândească credința? - A regândi, din timp în timp, propria credință este un lucru imperios necesar. Este necesar din punct de vedere intelectual. Pe de o parte, la diferite vârste, multe întrebări se pun în mod diferit, pe de altă parte, însăși Biserica, teologia se dezvoltă permanent și se transformă cu repeziciune în epoca noastră. Este necesară reînnoirea cunoștințelor și în sensul în care credința este viață. Credința noastră este vie doar dacă o traducem în viață. În epoca contemporană, în declarațiile oficiale ale Bisericii, la diferitele forumuri ale laicilor și ale tinerilor, a fost deseori exprimată cerința unui ascetism laic: nevoia de a arăta creștinilor, care trăiesc în lume, drumul spre unitatea cu Isus. Dincolo de cunoștințele intelectuale transmise, cartea noastră ține, ca o sarcină proprie, să răspundă la această nevoie.

- celor adulți? - Un călugăr-profesor, mai în vârstă, citind manuscrisul, a remarcat: "M a ajutat să regândesc toată concepția mea teologică". Teologia catolică s-a transformat atât de mult în ultimii 20 de ani, cât nici nu bănuiesc majoritatea creștinilor, nici chiar o parte din cei ce au studiat teologia acum 20-25 de ani. Nu este vorba despre viziuni teologice nematurizate sau extremiste, ci chiar de învățătura oficială a Bisericii, așa cum se oglindește în învățătura Conciliului Vatican II sau a papei Ioan Paul al II-lea. Mulți adolescenți, tineri și adulți își pun întrebarea: Cum este posibil ca, în privința problemelor religioase, generația mai vârstnică să gândească altfel decât generația mai tânără? Cum se poate că astăzi, la cateheză, să se învețe altceva decât acum 20 de ani? - Această carte, pe lângă faptul că vine în ajutorul creștinilor adulți (al părinților, al bunicilor), pentru a putea răspunde copiilor la întrebările fundamentale, prezintă, în același timp, o privire generală asupra noilor puncte de vedere ale teologiei contemporane: de exemplu asupra teologiei Sfintei Treimi, asupra esențialului teologiei crucii, a liturghiei, a Cuvântului, a sacramentelor, a misterului pascal, a Sfântului Duh, a Bisericii, a preoției, a laicilor, a comunității etc. De asemenea tratează succint întrebări critice și se ocupă de istoria învățăturii menționate și de transformările ei recente. Astfel răspunde la întrebări ale multora: de ce și în ce măsură s-a reînnoit viziunea Bisericii în diferite domenii, cartea oferind în acest fel noi puncte de vedere până și cititorilor care posedă cunoștințe teologice.

- profesorilor de cateheză? - Sperăm că preoții și profesorii laici de religie vor putea folosi bine acest volum, cu exemplele, întrebările-test, cu prezentarea minuțioasă a fundalului teologic, lucrarea de față corespunzând perfect pretențiilor unei așa numite "cărți ajutătoare".

Cititorul va observa de îndată că are în mâini un manual de cateheză care cuprinde material pentru doi ani. Caracterul de manual, care reiese, de exemplu, din împărțirea temelor în lecții sau din rezumatele și întrebările de la sfârșitul lecțiilor și al temelor, sperăm să ofere ajutor nu doar profesorilor de religie și celor care prelucrează cartea la cursurile de tineret sau adulți, ci și tinerilor și adulților care numai acasă și singuri au posibilitatea să aprofundeze aceste teme. Sperăm că adulții nu vor fi deranjați de faptul că problematica cărții și limbajul acesteia vor ține seama, în primul rând, de exigențele tinerilor. În privința temelor, există numai câteva capitole - ca de exemplu cele despre căsătorie și sexualitate - ale căror întrebări îi ating doar indirect pe cei vârstnici (dar regândirea punctelor de vedere asupra problemelor tratate în aceste capitole este imperios necesară pentru părinți și educatori).

Deci, pe toate acestea, volumul de față ar dori să vi le ofere. Există însă o condiție ce nu poate fi omisă, pentru ca studierea acestei cărți să dea roade. Îndrumările cele mai noi ale Bisericii - în spiritul Sfintei Scripturi - subliniază concepția principală asupra catehezei epocii noastre, potrivit căreia creștinismul nu este numai un sistem de cunoștințe, ci mai ales o formă de viață. Învățătura lui Isus nu poate fi deprinsă decât de cel ce o trăiește.

"Așadar, oricine ascultă aceste cuvinte ale mele și le îndeplinește, este ca un om înțelept, care și-a zidit casa pe stâncă. A căzut și ploaia, au năvălit și puhoaiele, vântul a suflat și s-a năpustit asupra acestei case și ea nu s-a prăbușit, căci avea temelia pe stâncă. Dar oricine ascultă aceste cuvinte ale mele și nu le îndeplinește, este ca un om nesocotit, care și a zidit casa pe nisip. A căzut ploaia, au năvălit puhoaiele și a suflat vântul și a izbit această casă și s-a prăbușit, iar prăbușirea ei a fost cumplită" (Mt 7, 24-27).

Sunt mulți cei care au frecventat orele de religie, sunt mulți cei care au cunoscut învățătura lui Isus și au găsit-o frumoasă și unică. Și totuși au părăsit creștinismul. De ce? Pentru că și-au construit casa lor pe nisip. Multe din orele de cateheză nu dau roade pentru că transmit doar cunoștințe și nu conduc la o viață în uniune cu Isus.

Dacă vrei să consolidezi înaintarea ta în credință, dacă vrei să întrezărești măreția creștinismului, frumusețile sale sau dacă vrei să reînvii aceste experiențe, atunci trebuie să începi prin a trăi învățăturile lui Cristos. Nu ajunge să citești și să înveți cele scrise aici, ci trebuie să le și exersezi. Dacă ești începător în credință, ori avansat, dacă studiezi singur acest volum sau îl vei parcurge împreună cu alții la orele de religie (orice vârstă ai avea) - doar atunci vei înțelege esența evangheliei - dacă te vei ocupa de câte o lecție timp de o săptămână, încercând să o transformi în viață. După fiecare lecție, punctul III (și tema) cuprinde ceea ce ai de făcut pe parcursul săptămânii.

S-a dovedit că cei mai câștigați sunt cei care procedează astfel: se ocupă de o lecție timp de o săptămână și încearcă să realizeze zi de zi, după posibilități, cele cuprinse în punctul III. Dacă și tu vei face la fel, îți vei construi casa pe stâncă și vei trăi (sau vei trăi mai profund) faptul că cel care îl urmează pe Isus se va regăsi pe sine și astfel va găsi fericirea.

Autorul
Ferenc Tomka

*

Manualul este structurat în nouă părți, conține 58 de lecții și 3 anexe, respectiv un indice de nume. Redăm, mai jos, denumirile celor 9 părți și a câtorva din lecțiile din componența acestora:
- I. Omul îl caută pe Dumnezeu: Merită astăzi să te ocupi de religie? (L1); Ce spune natura despre Dumnezeu? (L2); Cum să ne rugăm? (L4).
- II: Dumnezeu se adresează omului care-L caută: Dumnezeu ne vorbește (L5); Sfânta Scriptură, ca operă literară (L7); Noua imagine despre om în Vechiul Testament (L9); Omenirea îl așteaptă pe Mântuitorul (L10); Oare se poate dovedi originea divină a Vechiului Testament? (L11).
- III. Isus vine între noi - și ne învață să trăim: Isus a trăit - Isus trăiește (L12); Isus ne cheamă în Împărăția lui Dumnezeu (L14); Cum trebuie să iubim corect? (L17); Suferința se transformă în bucurie (L19); Crucea - misterul mântuirii (L20).
- IV. Isus rămâne între noi: Rămâne cu noi până la sfârșitul lumii (L22); Ne hrănește cu Trupul Său (L23); Trăiește în noi prin Duhul Sfânt (L24).
- V. Isus a mântuit lumea: Isus este mântuitorul meu (L26); Vom învia! (L29); Prima creștină (L30);
- VI. Martorul mântuirii: Fiți martorii Mei! (L31); "Bisericile mici" (L34).
- VII. Izvoarele vieții creștine: Cuvânt - Sacramente - Liturgie (L36); Eșecul omului - păcatul (L39); Sacramentul reînceperii (L40); Anul bisericesc (L42).
- VIII. Creștini în lume: În lume, dar nu din lume (L44); Orice cale de viață poate fi o vocație (L45); Căsătorie, dragoste, sexualitate (L50).
- IX. Ne pregătim pentru miruire: Convertiți-vă! (L51); Cine este Duhul Sfânt? (L53); Ce este mirul (L54); "Să dați mărturie despre Mine!" (L57).

* * *

Întâlnire cu creștinismul (pentru tineri și adulți)
Ferenc Tomka, Editată sub îngrijirea Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara, Ediția a II-a, revizuită, 2005, ISBN 973-97258-0-13, 17x24 cm, 406 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

sau direct de la sursă (mai ales pentru cantități mai mari):

  • prin poștă: Parohia romano-catolică, str. Traian Lalescu, nr. 34, 320050 Reșița, jud. Caraș-Severin;

  • prin telefon: 0255/214260: de luni până vineri, între orele 10.00-14.00;

  • prin e-mail: redactiavcb@yahoo.com.


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat