Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: De ziua ta

Există țări care-și amintesc data creștinării lor.

Există țări care sunt marcate, cu sau fără acceptul lor, de efigia creștinismului.

Dar nicăieri istoria și creștinismul nu fac un singur trup - decât în Polonia.

Fiindcă aici creștinismul nu înseamnă numai construcții, monumente, sanctuare, icoane și obiecte ale adorației tuturor, nu înseamnă numai morminte și memoriale ale sfinților și martirilor săi: în Polonia, creștinismul înseamnă însăși ființa sa.

Data nașterii Poloniei este data creștinării sale (anul 966 AD), iar acest focar nestins de credință iradiază de atunci mereu, protector și exemplar, peste vremuri. Și asta nu ca să-și acopere rănile pe care orgoliile unei istorii mincinoase și nedrepte i le-au făcut și nici ca să-și glorifice eroii știuți și neștiuți, ci pentru ca ea însăși să existe și odată cu ea noblețea, adevărul, demnitatea și curajul înțelepciunii în fața oamenilor și a lui Dumnezeu.

Poate că nu ne interesează istoria și poate că am ajuns chiar propria istorie schimonosită în fel și chip să ne "plictisească", dar ar trebui să avem onestitatea să recunoaștem că, dacă astăzi putem afirma în libertate acest lucru, se datorează și unor miracole care au avut loc în Polonia - fie că sunt numite astfel, sau nu: "Miracolul de pe Vistula" ("Bătălia Varșoviei"), când, la 16 august 1920, armata poloneză sub comanda lui Józef Piłsudski a stăvilit înaintarea comunismului spre Europa ("Armata Roșie a suferit o înfrângere enormă" - spunea Lenin, și cum se știe, răzbunările n-au întârziat să urmeze); tot miracol au fost cele 39 de zile ale rezistenței armatei poloneze în fața trupelor germane și sovietice care au atacat simultan țara în septembrie 1939 și tot un miracol care avea să influențeze istoria întregii planete a fost numirea cardinalului Karol Józef Wojtyła în scaunul papal, la 16 octombrie 1978. Dar nu despre Józef Piłsudski, despre "Solidaritatea" sau despre papa Ioan Paul al II-lea avem să vorbim la ceas aniversar, ci despre ... un copil.

S-a născut la Rostkovo, în familia Kostka, aparținând înaltei nobilimi poloneze, la 28 octombrie 1550 și a primit numele Stanislaw. La vârsta de 14 ani a fost trimis împreună cu fratele său mai mare, Paul, să studieze la Colegiul Iezuit din Viena. Aici, înclinațiile sale religioase au înflorit în puritate și hotărâre, astfel încât după șase luni solicita confesorului său să fie admis în Societatea lui Isus, urmând ca decizia să fie făcută publică în momentul în care vârsta îi va permite. La scurt timp după aceasta s-a îmbolnăvit. În delirul febrei sale, a văzut cum demonul, sub forma unui câine negru, sare să-l sfâșie - dar copilul l-a alungat făcând semnul crucii. Cum însă boala se agrava, a cerut să primească Viaticul. Protestantul în casa căruia locuiau cei doi frați nu i-a permis. Stanislaw și-a amintit că niciodată cei care o invocă pe sfânta Barbara nu mor fără sfântul sacrament și a implorat-o să-l ajute. Rugăciunea i-a fost ascultată și sfânta Barbara, însoțită de doi îngeri, a intrat în camera bolnavului, aducându-i preasfânta ostie, după care sfânta Fecioară a coborât cu Isus în brațe, pe care l-a așezat alături de bolnav, asigurându-l că dorește ca el să intre în Societatea lui Isus.

Copilul s-a însănătoșit, crescând în frumusețe, delicatețe și sfințenie. Fratele său Paul îl admonesta și-l lovea adeseori, fără ca Stanislaw să răspundă. Într-o noapte însă, și-a pierdut răbdarea și i-a spus: "Felul în care te porți tu cu mine o să mă facă să plec și să nu mă mai întorc niciodată și-o să te văd atunci cum ai să le explici asta părinților", iar Paul i-a răspuns consecvent, lovindu-l mai departe.

Pentru ca să intre în Societatea lui Isus la Viena, era necesar acordul părinților, pe care nu-l putea obține. Atunci, deghizat în cerșetor, Stanislaw a plecat la Augsburg, la Peter Canisius, provincialul Germaniei de Sus, cu scrisori de recomandare. Când Paul a înțeles că Stanislaw a plecat, a pornit în urma lui, dar deși copilul mergea pe jos, nu l-a putut ajunge (sau nu l-a recunoscut în haine de cerșetor) - iar o serie de necazuri l-au făcut să se întoarcă la Viena (o roată a caleștii s-a rupt, iar după ce a fost reparată, caii au refuzat să meargă mai departe). După o evaluare atenta, în colegiul de la Dillingen, Stanislaw a fost trimis la Roma, ocazie cu care sfântul Petru Canisius scria: "Stanislaus, nobil polonez, om drept și plin de zel admis pentru stagiu la colegiul din Dillingen, s-a dovedit întotdeauna riguros în privința îndatoririlor sale și ferm în vocație... sperăm și așteptăm lucruri mari de la el". La Roma, Francisc Borgia l-a primit pe tânărul fragil care venise pe jos din Polonia, cu scrisorile de recomandare de la Petru Canisius, ca pe o comoară de mare preț trimisă de Dumnezeu. Stanislaw a fost admis în Ordinul Iezuit în octombrie 1567. Avea 17 ani. În următoarele 10 luni a înaintat în sfințenie mai mult decât reușeau alții în 15-16 ani. Ferventa sa devoțiune față de Sfânta Fecioară era fără egal. Simțind și prevestindu-și moartea apropiată, el dorea să ajungă în cer în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Rugăciunea i-a fost ascultată: la 9 august a fost cuprins de febră, iar în dimineața de 14/15 august, puțin după ora 3.00, a mers s-o întâlnească pe Mama sa din cer.

A fost considerat sfânt încă de pe când era în viață. A fost beatificat în anul 1604 și canonizat în anul 1726. Este considerat sfântul patron al novicilor iezuiți.

Fratele său, Paul Kostka, a plâns îndelung și și-a regretat comportamentul față de fratele său. A dorit să intre el însuși în Societatea lui Isus, dar a murit subit la 13 noiembrie 1607, în ziua când se aniversa descoperirea corpului incorupt de moarte al fratelui său, Stanislaw.

Sfântul Stanislaw Kostka este iubit și foarte popular în special în Polonia și Italia. Este reprezentat purtând crini, ținându-l pe Pruncul Isus în brațe sau primind sfântul sacrament de la îngeri.

Dar dincolo de toate faptele reale și legendele țesute de pietatea populară, ceea ce uimește este hotărârea nestrămutată a sfințeniei care se adăpostea într-un trup atât de fragil. Stanislaw Kostka -nobil, hotărât, delicat, înțelept și sfânt - este una din imaginile emblematice ale Poloniei.

Iar alăturarea Sărbătorii Naționale a Poloniei - 11 noiembrie - și a sărbătorii Sfântului Stanislaw Kostka nu a fost hotărâtă de oameni, ci scrisă în Cartea Firii de Cel care cumpănește drumurile oamenilor și calea vremii. Fiindcă El e cel care face uneori oameni-lumină, alteori oameni-stindard sau oameni-monument, dar mai presus de toate și întotdeauna face să existe oameni-iubire sfântă, fiindcă numai prin ei națiunile se nasc, există și rezistă.

La ceas aniversar, La mulți ani, Polonia!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat