Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sâniob: Curs de formare ACRO - "Comunicarea se învață"

La Centrul Caritas de la Sâniob, județul Bihor, s-a desfășurat, în perioada 4-7 noiembrie 2010, un curs de formare cu tema "Comunicarea se învață", organizat de consilierii sectorului tineri al Federației Acțiunea Catolică din România(ACRO). Au fost prezente 30 de persoane, reprezentanți din Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU Blaj, Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU Cluj, ASTRU Eparhial Lugoj, Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU Oradea, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași (AC Iași), organizatori și invitați.

Din AC Iași au participat 11 tineri, președinți parohiali, membrii ai Consiliului Diecezan și doi consilieri ai sectorului tineri, Adriana Ianuș și Ioana Sociu.

Cursul s-a adresat tinerilor membrii din diecezele și eparhiile în care este prezentă Acțiunea Catolică, cu scopul de a îmbunătăți comunicarea dintre membri și colaborarea dintre asociații.

Momentele de formare au fost susținute de invitații Oana Tuduce, președinte ACRO, Mihai Floran, coordonator european al Mișcării Internaționale a Studenților Catolici și membru ASTRU Cluj.

Deschiderea cursului a avut loc joi seara, când, cu ajutorul unor jocuri propuse de membrii echipei naționale, am avut posibilitatea să ne cunoaștem.

A doua zi a început cu un moment de rugăciune prin care ne-am încredințat Domnului și l-am rugat să ne ocrotească pe parcursul zilei. Primul moment de formare a fost susținut de Oana Tuduce. Un prim aspect prezentat în inițierea comunicării s-a concretizat în prezentarea elementelor de comunicare. Pentru a putea comunica cât mai bine este necesar să acordăm o mare atenție stilului de comunicare, indicatorilor, senzațiilor transmise, felul de percepție al celorlalți și filtrul de judecare al celorlalți. În acest scop am avut ocazia de a ne putea observa puterea de convingere și aspecte ale stilului personal de comunicare cu ajutorul unui exercițiu de descriere a unei situații sau a unui mod de viață.

Un alt aspect prezentat de Oana Tuduce a reprezentat dificultățile și barierele întâlnite în comunicare, cum putem evita conflictele și cum putem îmbunătăți comunicarea. Importantă în comunicare este atitudinea cu care ne prezentăm în fața unei situații conflictuale. După-amiază am avut posibilitatea de participa la un joc prin care să identificăm barierele comunicării. În a doua parte a acestei zile, pr. Iuliu Muntean, asistent spiritual ACRO pentru sectorul tineri, ne-a propus spre meditare relația cu Dumnezeu și cu noi înșine, aspect principal pentru a ajunge la un stadiu de transparență în comunicare. Prima seara s-a încheiat cu un moment tradițional, în care am avut ocazia de a cunoaște specificul fiecărei zone.

În următoarea zi, Mihai Floran ne-a prezentat câteva date generale privind comunicarea organizațională internă și externă. În a doua parte a dimineții am lucrat pe asociații la identificarea elementelor definitorii ale asociației: scopul, obiectivele, viziunea și misiunea care definesc asociația din care provenim. După acest moment am participat în grupuri la realizarea unor materiale de presă necesare comunicării. Am avut astfel, ocazia să aflăm modalitățile de comunicare potrivite diferitelor contexte dar și crearea și utilizarea cât mai corectă a acestora. Au urmat ulterior două ateliere propuse de organizatori prin care am utilizat diferite moduri de comunicare și am construit "Autostrada comunicării". Consilierii sectorului tineri au animat seara de sâmbătă prin cântece și jocuri.

În fiecare zi am participat la sfânta Liturghie celebrată de pr. Iuliu Muntean și am parcurs la rugăciunea de dimineață și seară prezentări și scurte meditații despre viața unor sfinți din Acțiunea Catolică, itinerar propus pentru Ziua Mondială a Tineretului ce se va desfășura la Madrid în anul 2011.

Duminică dimineața, am mulțumit la sfânta Liturghie lui Dumnezeu pentru toate clipele frumoase petrecute împreună și l-am rugat să ne călăuzească pe drumul spre casă.

Informații despre această activitate găsiți și pe situl www.actiuneacatolica.ro.

Celina Dumitru


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat