Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cinci episcopi anglicani renunță pentru a trece la Biserica Catolică

Într-un comunicat, ei spun că vor să creeze un Ordinariat personal

De Karna Swanson

Cinci episcopi anglicani ai Bisericii din Anglia au anunțat luni, 8 noiembrie 2010, renunțarea lor la slujire în Biserica aceea și decizia de a se uni într-un Ordinariat personal pentru anglicani în comuniune deplină cu Biserica Catolică.

Constituția apostolică Anglicanorum coetibus, publicată în urmă cu un an, a deschis drumul spre intrarea comunităților anglicane în Biserica Catolică prin înființarea de Ordinariate personale, cu caracteristici asemănătoare cu acelea ale unei dieceze neteritoriale, o nouă structură canonică.

În felul acesta, vor putea recunoaște primatul papei, menținând elemente proprii din tradiția lor liturgică și spirituală.

Între episcopii anglicani din Regatul Unit care au anunțat propria renunțare sunt Monseniorul Andrew Burnham de Ebbsfleet, monseniorul Keith Newton de Richborough și monseniorul John Broadhurst de Fulham. Acești trei prelați sunt cunoscuți în mod familiar ca "episcopi volanți", pentru că-i asistau din punct de vedere spiritual pe credincioșii din diferite dieceze anglicane care nu au acceptat hirotonirea femeilor ca preoți.

A fost anunțată și renunțarea altor doi episcopi: Monseniorul Edwin Barnes, fost pastor anglican de Richborough, și episcopul auxiliar emerit Monseniorul David Silk de Exeter.

Comunicatul semnat de cei cinci prelați explică faptul că ei toți au urmat timp de mulți ani procesul de dialog dintre anglicani și Biserica Catolică, întreprins după Conciliul al II-lea din Vatican, "cu rugăciune și dorință profundă".

"Am rămas consternați, în ultimii 30 de ani, văzând că anglicanii și catolicii se despărțeau tot mai mult cu privire la unele probleme din viața cotidiană, îndeosebi văzând diferite decizii în materie de credință și disciplină în anglicanism care, credem, suntem incompatibile cu vocația istorică a anglicanismului și cu tradiția bimilenară a Bisericii".

Episcopii explică faptul că pentru ei Anglicanorum coetibus a fost un răspuns dat anglicanilor care caută unitatea cu Roma. "Cu Ordinariatele, se stabilesc structuri canonice prin care vom putea aduce experiența noastră de ucenicie creștină la comuniunea deplină cu Biserica Catolică în toată lumea și în toate epocile".

"E vorba atât de un răspuns generos al Sfântului Scaun dat celor care au cerut ajutor cât și de un nou și curajos instrument ecumenic pentru căutarea unității creștinilor, unitate pentru care însuși Cristos s-a rugat înainte de pătimirea și moartea sa. E vorba de o unitate care, credem, este posibilă numai în comuniunea euharistică cu succesorul lui Petru".

Cei cinci episcopi au afirmat că este momentul de "a declara formal poziția noastră și de a-i invita pe alții care o împărtășesc să se unească cu noi în călătoria noastră", și au demisionat din îndatoririle lor pastorale în Biserica din Anglia, cu efect de la sfârșitul anului.

"Suntem foarte recunoscători pentru tot ceea ce Biserica din Anglia a însemnat pentru noi și pentru ceea ce ne-a dat în toți acești ani, și sperăm să menținem relații strânse și cordiale, rugându-ne și muncind împreună pentru venirea împărăției lui Dumnezeu", au adăugat ei.

Răspunsul anglican

Ca răspuns la anunț, primatul Comuniunii Anglicane, arhiepiscopul Rowan Williams de Canterbury, a dat un comunicat în care acceptă cu "regret" renunțarea episcopilor, "care au hotărât ca viitorul lor în slujirea creștină să treacă prin noile structuri propuse de Vatican".

"Le dorim lor toate cele bune în noua fază a slujirii lor adusă Bisericii", a adăugat el, mulțumindu-le pentru "fidela lor operă pastorală în Biserica din Anglia timp de mulți ani".

Asociația internațională de anglicani care se opun hirotonirii femeilor ca preoți sau episcopi, "Forward in Faith", a asigura episcopilor care au prezentat propria renunțare "iubirea, rugăciunile și sprijinul tuturor membrilor săi și mulțumirea sa pentru slujirea pe care au desfășurat-o în slujba lor".

"Îl asigurăm și pe arhiepiscopul de Canterbury și pe episcopul de Londra de rugăciunile noastre, în timp ce încercăm să discernem cum vor fi înlocuite sediile vacante de Ebbsfleet, Richborough și Fulham", adaugă ei.

Răspunsul catolic

Monseniorul Alan Hopes, episcop auxiliar de Westminster, sediul catolic din capitala britanică, a primit în mod pozitiv decizia într-un comunicat dat în numele Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor. Episcopatul catolic, a revelat el, "urmărește cum să înființeze Ordinariatul" și asigură "un călduros bun venit, pe care-l extindem la toți cei care vor să facă parte din el".

Prelații catolici din Anglia și Țara Galilor au convocat o reuniune despre această temă și după celebrarea sa vor putea da mai multe informații.

Până în acest moment n-a fost creat nici un Ordinariat pentru anglicani care intră în comuniune deplină cu Biserica catolică, deși comunități anglicane din Regatul Unit, din Statele Unite, din Australia și din Canada au exprimat propria intenție de a se uni cu Biserica catolică.

La rândul său, părintele Federico Lombardi S.I., director al Sălii de Presă din Vatican, a confirmat luni că Sfântul Scaun studiază constituirea Ordinariatului conform normelor stabilite de constituția apostolică "Anglicanorum coetibus" și că eventualele decizii vor fi comunicate la momentul oportun.

Explicațiile unui protagonist

Luna trecută, episcopul anglican John Broadhurst de Fulham comunicase deja propria intenție de a prezenta renunțarea sa într-o întâlnire a "Forward in Faith International", asociație al cărei președinte este el.

În anunțul său, a menționat numeroase motive, cel mai important dintre ele este hirotonirea femeilor. Va continua să facă parte din "Forward in Faith International", pentru că nu face parte din Biserica din Anglia.

Agenția Zenit a vorbit la telefon cu episcopul Broadhurst, care a revelat că a luat decizia sa după un discernământ în rugăciune și că s-a gândit la unirea sa cu Biserica Catolică timp de 45 de ani.

Când a fost întrebat dacă va avea o slujire activă în Biserica Catolică, episcopul Broadhurst a răspuns: Voi face ceea ce papa va vrea și va permite. Ca preot am o responsabilitate și, dacă mi se va permite, voi continua s-o desfășor".

Episcopul a revelat agenției Zenit că alți anglicani se gândesc să facă acest pas de unitate cu Roma. "În orice caz, fiecare trebuie să ia propria decizie. Această decizie este numai a mea".

Cu contribuția lui Hugh J. McNichol

(După Zenit, 8 noiembrie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat