Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Momente de zidire în viața Parohiei "Sfânta Tereza"

Într-o societate tot mai confuză, care caută să inducă în eroare, în descurajare și indiferență; într-o lume tot mai agitată, care caută să primească, să agonisească și să păstreze doar pentru sine; într-un timp care e cunoscut sub numele de "criză", care fură omului pe om, care fură aspirații, dorințe și vise și jonglează cu aparențe, există numeroase motive să ridicăm, și nu timid, mâna pentru a saluta cu bună credință angajarea responsabilă a unor caractere cuceritoare care merg împotriva curentului năucitor al contemporaneității, eliminând granițe care stăvilesc sentimentele cele mai ascunse din profundul nostru uman, pentru a da curs izvorului de altruism și caritate specifice omului creat de Dumnezeu.

Zilele s-au derulat pe ecranul colorat al lumii poate fără să memorăm un episod sau o scenă anume din curgerea inevitabilă a existenței noastre. Dar construcția ființei noastre se înalță încă, prinde înălțimi fără cote uneori. Unii au pus singuri câte o cărămidă la construcția personală, însă pentru alții a fost pusă deseori câte o cărămidă de către alte mâini, poate necunoscute, astfel încât să poată privi și ei de la înălțimea fiilor lui Dumnezeu, împreună cu frații lor în credință.

Cacica a fost un început mântuitor pentru multe dintre vlăstarele verzi ale familiei noastre spirituale, comunitatea noastră parohială, care au purtat credința lor, ca pelerini, la toți cei cu care s-au întâlnit pe cale. Copilăria, plină de mirosul primăverii existenței umane, a fost chemată de păstorul ei sufletesc, PS Petru Gherghel, la întâlnirea cu Dumnezeu și cu Fecioara Maria, mama Fiul său preaiubit, Cristos.

Pralea, campusul mult așteptat, menit să încarce baterii consumate pe timp vară; un episod frumos, de povestit: cunoaștere, îmbogățire, prietenie pentru copii și recunoștință pentru toți cei care și-au oferit sprijinul binevoitor.

Și școala, un început (re)așteptat! Bobocei și-nvățăcei, aflați în pelerinajul zilnic ce poartă spre ungherele școlilor, cu dorințe și vise nesăturate, calcă alene pe trotuarele pavate cu nenumăratele cunoștințe ale umanității, pe care doresc să le imprime în sufletul și mintea proprie.

Formarea animatorilor și investirea lor în calitatea de cateheți, constituie două izvoare de binecuvântare, prin bunăvoința unui titan al spiritualității juvenile, părintele Felix Roca sen., pentru creșterea spirituală a copiilor din parohia noastră.

Deschiderea activităților catehetice, ce moment binecuvântat! Mulțime de copii, înconjurați și însuflețiți de spiritul tineresc al cateheților - care s-au prezentat impecabil: mulți, capabili și plini de curaj - de surori și preoți; iată un spectacol al trăirii evanghelice: de le veți face acestea celor mici ai mei, mie îmi veți face...

Adolescenți în rugăciune puteai vedea într-o seară senină, care prevestea pacea și liniștea globală, dar și din familii și, de ce nu, și din sufletele lor. Mai vrem astfel de momente! Și vor mai fi...

Ziua bucuriei, un moment de bucurie pentru copilărie, a unit în rugăciune, dar și în acțiune, copii care sunt aleși de Dumnezeu să fie activi, mereu în mișcare, mereu în întâmpinarea celuilalt, pentru a descoperi în el cerul, și în cer pe Dumnezeu.

Ministranții noștri, premiați pentru prezență și eficiență! Cine s-a trezit de dimineață, departe a ajuns! Foarte frumoase și profunde, rugăciunile lor inspirau suflul sfințitor al Duhului lui Dumnezeu. În adâncul lor, acești slujitori fideli ai lui Dumnezeu, aspiră, prin participarea lor sinceră la sfânta Liturghie, la Liturghia cerească, și numai pentru a da pacea cu Isus sau pentru a suna din clopoțeii mântuirii.

Praznicul copiilor, un moment de comuniune cu cei care ne-au precedat în viață și în credință. Lor le datorăm cetatea pământească, lor le datorăm credința strămoșească, lor le mulțumim că ne-au lăsat o pâine din care să mâncăm și astăzi, dar și mâine.

Multe renunțări, multe sacrificii, multe oferte, multe disponibilități, multe împărtășiri, multe dăruiri, multe brațe deschise și multe mâini întinse, toate purtând în ele esența gratuității, specifică lui Dumnezeu.

Toate acestea, adunate într-un mănunchi de iubire, au fost oferite din inimă de numeroși protagoniști, uneori anonimi, ai familiei noastre spirituale: comunitatea noastră de credință, adunată în jurul lui Dumnezeu de către îngerul nostru păzitor comun, sfânta Tereza!

Tuturor li se cuvine o mulțumire profundă și o prețuire aparte!

Iar lui Dumnezeu,
Și la bine și la greu,
Cinste, slavă și onoare
Să-i aducem fiecare,
Și cel mic și cel mai mare.

Pr. Marcelin Blaj


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat