Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Cardinalul Zenon Grocholewski în vizită la Institutul Teologic Franciscan

Cardinalul Zenon Grocholewski, împreună cu PS Petru Gherghel, au vizitat Facultatea de Filozofie a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan de la Roman, sâmbătă, 6 noiembrie 2010.

În ziua de 6 noiembrie 2010, când Facultatea de Filozofie a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan de la Roman a celebrat sărbătoarea patronului său, fericitul Ioan Duns Scotus, cardinalul Zenon Grocholewski a vizitat această instituție, însoțit de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

Ministrul provincial, fr. Emilian Cătălin, împreună cu părinții formatori și profesori, cărora li s-au alăturat studenții și elevii celor două seminarii, i-au așteptat și întâmpinat pe distinșii oaspeți la intrarea în institut.

Eminența sa cardinalul Grocholewski a fost impresionat încă de la început și a remarcat cu bucurie numărul mare de elevi și studenți care studiază în seminariile franciscane. După ce i-a salutat pe toți cei prezenți, Eminența sa a vizitat institutul. Așa cum își exprimase dorința în scrisoarea de confirmare a vizitei a ținut foarte mult să se roage la mormântul pr. dr. Petru Tocănel, pe care l-a cunoscut foarte bine, fiindu-i profesor și pentru mulți ani colaborator apropiat.

În bibliotecă, Eminența sa a apreciat volumul mare de cărți precum și valoarea istorică a unora dintre ele.

A urmat întâlnirea din amfiteatrul institutului cu toți cei prezenți. După salutul oficial al ministrului provincial, cardinalul Grocholewski a făcut o prezentare a congregației pe care o conduce. A subliniat stima de care se bucură școlile, institutele și universitățile catolice în întreaga lume, precum și însemnătatea educației catolice, nu numai în țări cu populație majoritar catolică, ci și în zone unde predomină alte religii și confesiuni. Vorbind despre întâlnirile pe care le are cu diferiți oameni politici, precum și despre vizitele făcute în școlile catolice din diferite zone ale lumii, a remarcat aprecierea celor care au trecut prin școlile catolice despre modul în care se desfășoară educația, care urmărește nu doar atingerea unui scop profesional, ci unul de formare integrală a persoanei. De asemenea, o preocupare a Congregației pentru Educația Catolică este și educația și formarea în seminarii, acolo unde se pregătesc viitorii preoți. În încheierea cuvântării, cei prezenți au avut posibilitatea să-i adreseze Eminenței sale întrebări.

În încheiere, ministrul provincial a ținut să mulțumească onoratului oaspete pentru includerea în programul venirii sale în România și vizita Institutul Teologic Franciscan de la Roman. Întâlnirea s-a încheiat cu binecuvântarea acordată celor prezenți de Eminența sa. După ce a semnat în cartea de onoare a conventului și s-a mai întreținut într-un dialog amical cu profesorii de la Institut, Eminența sa și-a continuat vizita în Bucovina, unde urma să se întâlnească cu comunitatea poloneză.

Sărbătoarea dedicată fericitului Ioan Duns Scotus a continuat cu celebrarea sfintei Liturghii și masa fraternă.

Fr. Virgil Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 noiembrie: Roman: Cardinalul Zenon Grocholewski în vizită la Institutul Teologic Franciscan


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat