Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cardinalul Zenon Grocholewski, Doctor Honoris Causa al Universității "Al.I. Cuza"

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași i-a acordat cardinalului Zenon Grocholewski titlul de Doctor Honoris Causa, vineri, 5 noiembrie 2010, în aula magna a Universității "Alexandru Ioan Cuza". Cardinalul este prefect al Congregației pentru Educația Catolică din Vatican.

Printre cei prezenți au fost PS Petru Gherghel, ÎPS Ioan Robu, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. prof. dr. Emil Dumea, de la același institut, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul universității "Al.I. Cuza", profesori din cadrul universității și de la institutul menționat, seminariștii și alți invitați.

Întâlnirea a început cu intonarea cântecului Gaudeamus de corul Gaudete al Facultății de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași.

Cuvântul de deschidere a fost adresat de prof. univ. dr. Vasile Ișan. După salutul de bun venit, rectorul a subliniat legătura care există între fides et ratio. Rațiunea are nevoie de credință pentru a nu se cădea în secularism, iar credința are nevoie de rațiune pentru a nu se cădea în fundamentalism.

A urmat apoi Laudatio, citită de PS Petru Gherghel. În această cuvântare s-au prezentat date biografice despre Eminența sa Zenon Grocholewski și despre activitatea pe care o desfășoară.

A urmat apoi decernarea titlului Doctor Honoris Causa. Actul de numire a fost citit mai întâi în limba latină și apoi în limba engleză. A primit diploma și semnele distinctive ale acestui nou titlu. De asemenea, corul Gaudete i-a cântat un călduros "La mulți ani".

După ce a mulțumit pentru distincția primită, Eminența sa a ținut un discurs. A afirmat că se bucură că Universitatea "Al.I. Cuza" este pentru el Alma Mater. De asemenea, s-a arătat onorat de faptul că a primit acest titlul în acest an aniversar și pentru faptul că a fost înconjurat de multe personalități.

A urmat în continuare un discurs despre libertate și adevăr, pregătit de card. Zenon Grocholewski și citit de pr. dr. Mihai Patrașcu. În acest discurs cardinalul a atras atenția asupra termenului libertate. Adevărata libertate este cea care creează. Noi suntem liberi "pentru a" face binele și nu suntem "liberi de". În plus, pentru a face binele, trebuie să cunoaștem adevărul și să ne ghidăm viața după el. Iar acest adevăr nu este altul decât Cristos, mort și înviat.

În încheiere, corul Gaudete a ținut un mic recital cu cântece în limba latină și limba poloneză.

La ora 18.00, în aceeași zi, Eminența sa a prezidat sfânta Liturghie în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la care a concelebrat PS Petru Gherghel, fiind invitați preoți, profesori, seminariști și credincioși din parohiile ieșene. Oaspetele a avut un mesaj special pentru credincioși.

În România, cardinalul polonez a primit același titlu de Doctor Honoris Causa din partea Universității din București, la 13 iunie 2006, și din partea Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, la 20 februarie 2009.

Cardinalul Grocholewski este a doua personalitate a lumii catolice care primește acest titlu din partea universității ieșene, prima fiind cardinalul Karl Lehmann, arhiepiscop de Meinz (Germania), căruia, la 28 aprilie 2004, i-a fost acordat același titlu. Cardinalul Zenon Grocholewski s-a născut în Polonia la 11 octombrie 1939. A fost hirotonit preot la 27 mai 1963 de arhiepiscopul Antoni Baraniak. În anul 1972 a obținut doctoratul în drept canonic la Universitatea "Gregoriana" din Roma. În anul 1974 a obținut diploma de avocat la Tribunalul Apostolic "Sacra Romana Rota". În anul 1972 a început să lucreze pentru Sfântul Scaun, la Tribunalul Suprem "Segnatura Apostolica", unde din 1982 și până în 1998 a îndeplinit misiunea de secretar, iar din 1998 și până în 1999 cea de prefect. La 21 decembrie 1982 a fost numit episcop titular de Acropolis, apoi, la 6 ianuarie 1983, a primit consacrarea episcopală din mâinile papei Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 1991 a fost ridicat la demnitatea de arhiepiscop. De la 15 noiembrie 1999 este prefect al Congregației pentru Educația Catolică. În Consistoriul de la 21 februarie 2001 a fost ales cardinal. A fost profesor la Facultatea de Drept Canonic a Universității Pontificale Gregoriana (1975-1999), la Universitatea Pontificală din Lateran (1980-1984) și la "Studio Rotale" (1986-1998). A publicat numeroase lucrări în diferite limbi. Mai multe universități din lume i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 noiembrie:Iași: Cardinalul Zenon Grocholewski, Doctor Honoris Causa al Universității "Al.I. Cuza"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat