Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Funeraliile părintelui Anton Ghiurcă (II)

Comunitatea din Faraoani a fost din nou în doliu, sâmbătă, 27 noiembrie 2010, când a avut loc înmormântarea părintelui Anton Ghiurcă, în satul său natal. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat PS Aurel Percă și 110 preoți.

În dimineața de 27 noiembrie, un mare număr de credincioși s-au adunat în biserica din Faraoani, în jurul sicriului părintelui Anton Ghiurcă, pentru a-l conduce pe ultimul drum. La începutul sfintei Liturghii biserica s-a umplut de persoane care au venit să-și ia rămas bun de la părintele răposat. Alături de credincioșii din parohie, la înmormântare au participat și numeroase persoane consacrate, precum și un grup de seminariști de la Seminarul din Iași. Aceștia au venit să aducă un gând de recunoștință părintelui Anton pentru munca pe care a depus-o în cei 25 de ani de slujire în mijlocul seminariștilor de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel a vorbit celor prezenți despre munca pe care a dus-o părintele Anton în cei 35 de ani de preoție.

Omilia a fost ținută de PS Aurel Percă, care a vorbit despre atitudinea pe care trebuie sa o aibă omul în fața morții, aceea de așteptare a venirii lui Isus. În această ordine de idei a amintit de cuvintele papei Ioan al XXIII-lea care, în ultimele momente ale vieții, spunea că are bagajele gata făcute pentru a pleca în casa Domnului.

La sfârșitul sfintei Liturghii au luat cuvântul părintele Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, care a ținut să evidențieze personalitatea părintelui Anton: un om blând, interiorizat și iubitor al naturii. Din partea colegilor de promoție ai părintelui răposat a luat cuvântul părintele Martin Cabalaș, care a scos în evidență profunzimea spirituală a colegului său răposat și modul în care acesta s-a lăsat cuprins în profunzime de harul lui Dumnezeu. În încheierea acestor discursuri, PS Petru Gherghel a propus ca lângă mormântul părintelui Anton Ghiurcă, care a iubit atât de mult natura, să fie plantați doi brazi, simbol al veșniciei.

A urmat, apoi, procesiunea spre cimitirul satului, unde a fost săpat mormântul părintelui Anton Ghiurcă.

Lumina cea fără de sfârșit dă-o lui, Doamne!

Sergiu Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 noiembrie: Faraoani: Funeraliile părintelui Anton Ghiurcă


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat