Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea noului an liturgic și pastoral

PS Petru Gherghel, împreună cu PS Aurel Percă și cu un grup de preoți, au deschis noul an Liturgic și pastoral în catedrala romana-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 28 noiembrie 2010. Sfânta Liturghie a fost precedată de primirea icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica.

Prima duminică din Advent înseamnă, pentru întreaga Biserică Romano-Catolică, Anul Nou. Adventul este perioada care ne pregătește pe noi, creștinii, pentru venirea pe pământ a Pruncului Isus. Este un timp de așteptare, de post și rugăciune, dar și un timp în care avem ocazia să ne apropiem de Dumnezeu, un timp de a face lucruri bune pentru cei de lângă noi.

Anul acesta, prima duminică din Advent a marcat și începutul unui nou an pastoral. Așa cum s-a anunțat, duminică, 28 noiembrie, a avut loc deschiderea noului an pastoral dedicat familiei și Căsătoriei creștine.

Liturghia de deschidere a fost celebrată de PS Petru Gherghel, însoțit fiind de PS Aurel Percă și de un grup de preoți. Înainte de începerea sfintei Liturghii a sosit icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica. După ceremonia de primire s-a pornit în procesiune spre altar. Pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei, a rostit un discurs de bun venit, manifestându-și în același timp bucuria de a o avea în catedrală pe măicuța noastră.

La predică, PS Petru a vorbit despre Sfânta Fecioară Maria și despre sprijinul pe care îl găsim la ea. De asemenea, a amintit de devoțiunea pe care o avea papa Ioan Paul al II-lea față de Sfânta Fecioară Maria și ne-a îndemnat ca și noi să-i spunem, împreună cu papa, Totus tuus.

După celebrarea liturgică a urmat la ora 14.00 recitarea sfântului Rozariu. Cei prezenți s-au rugat toate cele 20 de mistere (bucurie, lumină, durere și slavă) simțindu-se, pentru aproximativ două ore, mai aproape de mama noastră cerească.

La ora 16.00 a urmat Liturghia tinerilor, animată fiind de corul Juvenes Ecclesiae. După Liturghie tinerii au continuat să rămână în preajma mamei lor cerești. Ei au organizat o oră mariană, înălțând spre Maria rugăciuni și cântări care exprimau preocupările lor, dar și bucuria care îi cuprindea având în mijlocul lor icoana de la Cacica.

Trebuie menționat faptul că după fiecare moment liturgic, celebrat în catedrala din Iași, creștinii își arătau respectul și venerația pentru Maria. Ei se apropiau de icoană și rosteau câteva rugăciuni, aducând la în fața ei greutățile și bucuriile lor.

În zilele următoare rând pe rând au fost programate să vină în pelerinaj la catedrală celelalte parohii din Iași: Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (29 noiembrie), Parohia "Sfântul Anton" (30 noiembrie), Parohiile Tomești, Dancu și Valea Lupului (1 decembrie), Parohia "Adormirea Maicii Domnului" (2 decembrie), persoanele consacrate de la mănăstirile din Iași (3 decembrie), seminariștii (4 decembrie). În program: Liturghii cu predici centrate pe misterul Mariei în familie, rozariul, rugăciuni și cântece mariane, un recital "Ave Maria" al corurilor celor trei parohii din Iași - toate încheiate cu o procesiune cu icoana Maicii Domnului pe Bd. Ștefan cel Mare (sâmbătă, 4 decembrie, ora 19.00).

Claudiu Bulai

* * *

Deschiderea noului an pastoral cu Sfânta Fecioară Maria (textul PS Petru Gherghel)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

28 noiembrie: Iași: Deschiderea noului an liturgic și pastoral

* * * 28 noiembrie: Iași: Deschiderea noului an liturgic și pastoral (Foto: FOCUS)

* * *


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat