Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

Biserica Catolică celebrează în fiecare an la 2 noiembrie comemorarea tuturor credincioșilor răposați. Cu această ocazie credincioșii înalță rugăciuni pentru toți cei care au trecut la Domnul și sunt vizitate mormintele celor răposați.

Anul acesta, la Iași, celebrările pentru sufletele răposaților au început luni, 1 noiembrie 2010, la Liturghia de la ora 18.00 din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar, au concelebrat Liturghia cu requiem solemn pentru sufletele episcopilor și preoților decedați.

Ziua de marți, 2 noiembrie 2010, a fost dedicată în întregime celebrărilor pentru credincioșii răposați. La Liturghia de la 8.00, celebrantul principal a fost pr. Iosif Dorcu care, împreună cu toți preoții și credincioșii s-au rugat pentru toți cei dragi care au trecut la Domnul.

PS Petru Gherghel a celebrat Liturghia cu requiem de la ora 10.30 din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, la care au participat și seminariștii Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Părintele predicator, Mihai Budău, a vorbit despre valoarea morții și despre grija cu care trebuie să ne pregătim pentru ea.

Rugăciunile au continuat la cimitirul "Eternitatea", începând cu ora 14.00, unde PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoții de la parohiile din Iași și de la Seminar, preoții din diverse congregații, numeroase persoane consacrate, seminariști și credincioși au înălțat împreună o rugăciune pentru episcopii, preoții, seminariștii, persoanele consacrate și toți credincioșii răposați.

Celebrările pentru sufletele răposate s-au încheiat cu Liturghia de seară de la ora 18.00. PS Gherghel și PS Percă, împreună cu un grup de preoți au concelebrat o Liturghie cu requiem pentru toți credincioșii răposați, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Pr. Iosif Dorcu, la predică, a evidențiat semnificația cimitirului în viața noastră. Acest loc sacru ne aduce aminte de viața veșnică și este în același timp un loc de rugăciune și de comuniune pentru cei vii, care se adună în jurul mormintelor rudelor.

În primele zile ale lunii noiembrie, preoții sunt prezenți în cimitire pentru a binecuvânta și a sfinți mormintele celor răposați și pentru a se ruga împreună cu credincioșii pentru odihna sufletelor lor. Prin vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale și prin împlinirea condițiilor cerute, în primele opt zile ale acestei luni se poate obține indulgența plenară pentru cei răposați.

Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 noiembrie: Iași: Pomenirea credincioșilor răposați


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat